Доступність посилання

ТОП новини

«Мавпа Обама»: расизм у Росії в багатьох не викликає застереження


Кухонна дошка з карикатурою на президента США Барака Обаму у крамниці Татарстана
Кухонна дошка з карикатурою на президента США Барака Обаму у крамниці Татарстана

Торговельна мережа попросила вибачення за кухонну дошку з карикатурою на президента США у вигляді мавпи, а виробник не знайшов причин вибачатися

Торговельна мережа в Татарстані в Росії попросила вибачення за появу у продажу кухонної дошки з карикатурою на президента США Барака Обаму у вигляді мавпи після реакції посольства Сполучених Штатів на такий прояв расизму. Але Росія й далі сповнена цього явища: расистська тема «Обами-мавпи» порушується регулярно. Виробник дощок не знайшов причин вибачатися.

Керівництво торговельної мережі «Бахетле» в Татарстані, що має крамниці й деінде в Росії поза межами цієї поволзької республіки, вибачилося через расистський виріб на своїх прилавках. «Ми вперше опинилися в такій ситуації, і наші працівники виявилися не готовими до неї», – мовиться в заяві компанії.

Але того, що декоративна кухонна дошка, з календарем на 2016 рік, що його за «східним календарем» називають «роком мавпи», і трьома шимпанзе в людському одязі, найменшенький із яких має обличчя Барака Обами, має расистський підтекст, компанія не визнала. Єдине, що сказано в її заяві, – що «неприйнятно використовувати торговельні площі як сцену політичної провокації».

«Сенсація» в інтернеті спалахнула по тому, як фотографію цієї дошки оприлюднив у твітері речник посольства США в Росії Вілл Стівенз. «Гидко бачити, що такий кричущий расизм знаходить собі місце на полицях крамниць у Росії», – написав він.


Расизм як «норма» для багатьох

Тим часом виробник дощок, компанія «Євростиль» із Санкт-Петербурга, не побачила підстав непокоїтися. Комерційний директор цієї фірми Кирило Науменко в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що зображення трьох мавп у людському одязі вони знайшли в інтернеті, а того, що людське обличчя однієї з них зображує Барака Обаму, він «не знав». А взагалі, сказав він, ідея дошки полягала в ілюстрації того, що «люди походять від мавп».

Науменко відмовився сказати, скільки таких дощок вони виробили, але додав, що їх розповсюдили по всій Росії.

Із дедалі більшим наростанням напруженості у відносинах між Росією і США президент Барак Обама зазнає серед росіян значної критики й особистих образ. І чимала частина такого ставлення має відверто расистський вигляд.

Іще минулого року на фасад будівлі посольства США в Москві влаштували лазерну проекцію «Обами з бананом». А в популярній російській соцмережі «ВКонтакте» є і спеціальна група «Обама-мавпа», що регулярно публікує расистські тексти й образки.

А коли на сторінці, присвяченій подіям у Казані, столиці Татарстану, де зауважили расистську кухонну дошку, написали повідомлення про це, воно швидко обросло такими ж расистськими коментарями – від запитань «а хто з них Обама?» до риторичного «А чому ми маємо вибачатися перед мавпами?»

Матеріал підготували: Бикә Тимерова, Наиф Акмал, Наил Алан і Сергій Драчук

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG