Доступність посилання

ТОП новини

Ситник: автоматична передача всіх справ, які підслідні НАБУ, може заблокувати роботу бюро


Артем Ситник
Артем Ситник

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявляє, що автоматична передача всіх справ, які підслідні бюро, може заблокувати його роботу. Про це він розповів в інтерв’ю інформаційній агенції «ЛІГАБізнесІнформ».

«Якщо раптом на нас скинуть 30-40 тисяч томів чужих розслідувань, зрозуміло, що вже розпочата робота Бюро буде як мінімум ускладнена», – заявив Ситник, зауваживши, що в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі наразі лише три прокурора.

«Вона не може взяти на контроль більше справ ніж допускає завантаження співробітників. Тому ми домовилися з Назаром Холодницьким співвідносити кількість одночасно розслідуваних нами справ зі збільшенням числа прокурорів», – пояснив директор бюро.

У Національному антикорупційному бюро вважають, що необхідно внести до Кримінального процесуального кодексу перехідні положення, які дозволять залишити корупційні справи, порушені до 4 грудня, в Генеральній прокуратурі.

«Те, що порушено після (4 грудня – ред.) – це розслідуємо ми. Плюс, Антикорупційний прокурор має право на його розсуд передавати до Бюро більш старі справи – скажімо, якщо є великий суспільний резонанс по якійсь справі нашої підслідності», – зазначив Ситник.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура має наглядати за додержанням законів під час проведення досудового розслідування, здійснюваного антикорупційним бюро України, а також підтримувати держобвинувачення у відповідних провадженнях. Без створення цієї прокуратури Бюро не може працювати.

Керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури призначили 30 листопада. Новопризначений керівник Назар Холодницький заявив, що відомство має намір з 2 грудня почати роботу з вивчення кримінальних проваджень, переданих Національним антикорупційним бюро.

4 грудня НАБУ зареєструвало перші провадження.

Загалом боротися з корупцією в Україні повинні три структури: Національне антикорупційне бюро, Спеціальна антикорупційна прокуратура і Національне агентство із запобігання корупції.

XS
SM
MD
LG