Доступність посилання

ТОП новини

Хто очолить Запорізьку облраду – залежить від Києва – експерт


Серед претендентів на посаду голови Запорізької облради місцеві політологи називають чинного голову ОДА

Запоріжжя – Запорізька обласна рада вдруге береться за кадрове питання, без вирішення якого орган самоврядування не може розпочати повноцінну роботу. Раніше депутати, створивши фракції, оголосили перерву, щоб визначитися з претендентами на посаду голови ради. Експерти нарікають, що остаточне вирішення питання залежить більше від домовленостей на рівні Києва, ніж від самих депутатів обласної ради.

Хто очолить Запорізьку облраду – залежить від Києва – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Дві перерви для висування кандидатів на посаду голови і жодних офіційних пропозицій від політ сил – таким є результат роботи Запорізької облради, чи, скоріше, його відсутність. Однак, незважаючи на це, місцеві експерти називають прізвища ймовірних претендентів. Серед них, за словами політтехнолога Павла Скурського, діючий голова Запорізької облдержадміністрації.

«На порядку денному у нас три кандидатури, але я не думаю, що вони є остаточними: це Самардак, представник БПП – на голову обласної ради; пан Єгор Семенко, представник «Опозиційного Блоку» – на посаду першого заступника; і представник «Самопомочі», ім’я якого тримають у таємниці», – каже політтехнолог.

«Демсили» знищують свою електоральну підтримку – політолог

Такі ж прізвища претендентів на провідні посади у облраді перед початком засідання 10-го грудня називав і лідер фракції «Укроп» Ярослав Грішин. Він заявив про досягнення домовленостей між БПП та «Опозиційним Блоком» з метою обрання діючого губернатора Григорія Самардака головою ради

Втім, офіційно депутати так і не висунули ніяких кандидатур.

Мине якийсь час, і «Опозиційний блок» може висунути свого кандидата на голову обласної ради і секретаря міської. В них голосів вистачить
Роман П’ятигорець

Відсутність компромісу щодо єдиного кандидата на крісло голови облради може суттєво вдарити по рейтингах так званих «демократичних» сил, попереджає голова обласної організації Комітету виборців України Роман П’ятигорець.

«Вони знищують свій сегмент, який потім буде перетікати до тих сил, що ногами не вибивають двері, не епатують, не розкидають папери, а просто заявляють: «Ми хочемо працювати». Мине якийсь час, і «Опозиційний блок» може висунути свого кандидата на голову обласної ради і секретаря міської. І в них голосів у самих вистачить таємним голосуванням обрати», – каже Роман П’ятигорець.

«Пройде якийсь час і «Опозиційний блок» може висунути свого кандидата», – Роман П’ятигорець
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

У Запоріжжі не сформувалася власна еліта – експерт

Серед тих, хто ймовірно міг би також претендувати на посаду голови ради, політтехнолог Павло Скурський називає низку прізвищ: від фракції «Наш край» – Сергія Кальцева, Олександра Старуха від «Батьківщини» та Ярослава Грішина від «Укропу».

Що таке посада? Це економічні потоки, бюджетні потоки, це земля, це комунальна власність
Павло Скурський

«У чому цінність обласної ради? У посаді голови, першого заступника, заступника і голів «козирних» комісій. Усі інші орієнтуватимуться по ситуації. Що таке посада? Це економічні потоки, бюджетні потоки, це земля, це комунальна власність. Чому інші помовчують, наприклад Кальцев? Вони як досвідчені політики дивляться на ситуацію, грають на витримку», – зазначає експерт.

Інший запорізький експерт, завідувач кафедри політології Запорізького національного університету Євген Цокур радить не перебільшувати вплив голови обласної ради на розвиток регіону. Каже, його особа і терміни обрання значною мірою визначатимуться домовленостями на загальноукраїнському, а не регіональному рівні.

Хто посяде посаду в обласній раді буде залежати від того, наскільки будуть домовленості сформовані на рівні адміністрації президента в Києві чи на рівні Верховної Ради
Євген Цокур

«На жаль, в Запоріжжі не сформувалася власна еліта, яка може відстоювати свої інтереси, тому результат виборів даної посади чи обрання на дану посаду, як на мене, буде предметом торгу між найбільш впливовими гравцями, на жаль, не запорізького рівня. І тут, хто посяде посаду в обласній раді – чи-то Самардак, можливо, чи якась інша кандидатура, буде залежати багато в чому від того, наскільки будуть домовленості сформовані, я не знаю, на рівні адміністрації президента в Києві чи на рівні Верховної Ради», – пояснює експерт.

«У Запоріжжі не сформувалася власна еліта», – політолог Євген Цокур
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Депутати Запорізької обласної ради зберуться на наступне засідання першої сесії у вівторок, 15-го грудня. Чи вдасться їм обрати керівництво ради з нової спроби залишається питанням відкритим.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG