Доступність посилання

ТОП новини

У супермаркетах Німеччини побачили «Сталінську» горілку


Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

А «Кримське» ігристе з Артемівська позначили прапорцем Росії

Берлін – Російські товари у німецьких супермаркетах були завжди: бублики, згущене молоко, консервовані огірки і, звичайно, традиційна «водка». Після того, як ЄС запровадив санкції, полиці з написом «Продукти з Росії» зникли. Самі продукти ніхто не забороняв: ЄС, на відміну від Росії, не запроваджував «продуктових ембарго». Заборонене тільки ввезення продуктів із тимчасово окупованого Криму. Та сумніви в покупців викликає доцільність появи товарів із «пропагандистськими» назвами – такими, як горілка «Сталінська», – або те, коли російським прапорцем позначають продукти українські.

«Сталінська» горілка з’явилася у Німеччині як пропозиція інтернет-крамниці компанії «Довгань – російська кухня». Виготовляють її, щоправда, в Румунії. А Борис Райтшустер, німецький журналіст, у Фейсбуку повідомив, що відтепер цей напій можна придбати також у мережі супермаркетів REWE.

Речник компанії Раймунд Ессер у розмові з кореспондентом Радіо Свобода спочатку це заперечив, але згодом пояснив: «Сталінської» у нас в асортименті немає. Це – плітки. Ні, таку не продаємо. Вона не присутня у переліку продукції, яку ми реалізуємо. Цей напій пропонували наші дві чи три філії на півдні Німеччини. Ми – торговельна компанія кооперативної форми – маємо шість тисяч незалежних філій. Таку горілку продавали лише у двох наших супермаркетах, але нині її зняли з продажу».

Сумнівна стратегія продажу

А от торговельна мережа METRO у рекламі алкогольних напоїв, які пропонує до Різдва, помічаючи прапорцями країн-виробників, має також і «Кримсект» – «кримське ігристе» – під російським триколором.

Щоправда, ігристе з такими «кримськими» назвами, як Krimsekt чи Krimskoye, виробляють на експорт в українському Артемівську, тож воно мало б продаватися лише з поміткою «Виготовлено в Україні». В іншому разі до торговців мають застосовуватися штрафні заходи. Досі їх не було до постачальників «шипучого».

Ймовірно, торговельну мережу збила з пантелику назва, що викликає асоціації з Кримським півостровом, що наразі перебуває під окупацією Росії. Та запротестували уважні покупці, й невдовзі прапорці зникли з електронної реклами.

Матіас Крузе, голова торговельної палати федеральної землі Райн-Некар, підтвердив Радіо Свобода: «Ввезення товарів із півострова Крим заборонене. Йдеться також і про продукти харчування. Все, що вироблялося у Криму після запровадження санкцій, не може бути ввезено легально.Та санкцій щодо російських продуктів немає. Приміром, водка, вироблена у Росії, не має обмежень у розповсюдженні».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG