Доступність посилання

ТОП новини

«Тиха війна» між командами Порошенка і Яценюка стає фарсом (світова преса)


«Президент, ймовірно, віддав би перевагу Саакашвілі перед Яценюком в ролі прем’єра. Але це викликало б дострокові вибори і роздратувало б США»

Серед тем світової преси – українська політика, де сила і словесні баталії стають звичною справою. Також міжнародні ЗМІ підсумовують візит польського президента Анджея Дуди до Києва цього тижня, а також аналізують заяву українського прем’єра Арсенія Яценюка про плани Києва зупинити майже всю торгівлю з анексованим Кримом упродовж одного місяця.

«Українська політика перетворюється на фарс» – це заголовок коментаря оглядача агентства Bloomberg Леоніда Бершидського.

Він пише, що через тиждень після візиту віце-президента США Джо Байдена до України, «тиха війна» між командами прем’єр-міністра Арсенія Яценюка та президента Петра Порошенка стала публічною і по-комічному насильницькою.

Бершидському нинішня ситуація нагадує протистояння колишніх лідерів після Помаранчевої революції Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко, «тоді корупція також підривала економіку, а реформи насправді не проводились».

Автор пише про інцидент, який стався в понеділок під час Національної ради реформ, коли сталася гостра словесна баталія між міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, який є союзником прем’єра Яценюка, та головою Одеської облдержадміністрації Міхеїлом Саакашвілі. Саакашвілі раніше звинуватив уряд у тому, що під урядовим прикриттям здійснюються корупційні схеми, які позбавляють бюджет п’яти мільярдів доларів щорічно.

У статті йдеться про те, що Порошенко постав перед важкою дилемою. Якщо він відкрито підтримає Яценюка, тоді проти цього може повстати Саакашвілі і кине виклик президентові. «Вибуховий грузин є популярним в Україні і має більше політичного досвіду», – пише Бершидський про Саакашвілі.

«Президент, імовірно, віддав би перевагу Саакашвілі перед Яценюком в ролі прем’єр-міністра. Однак зайняти бік голови Одеської обласної державної адміністрації означало б усунути Яценюка, що викликало б дострокові вибори і роздратувало б США, де Яценюк та (міністр фінансів Наталія – ред.) Яресько є популярними постатями», – зазначається в статті.

Бершидський пише, що фаворити російського президента Володимира Путіна отримують задоволення «від шоу» в Києві. «Павуки починають пожирати одне одного», – цитує автор статті російського депутата Олексія Пушкова.

«Недієвий, розтерзаний скандалом український уряд – це те, чого потребує Путін… Якщо цей цирк триватиме, може бути ще одна революція. Політики в Києві мають усвідомити, що на них дивиться вся країна. Їхня примітивна агресія і продажність дуже швидко можуть перейти межу, яку здатні витримувати (люди – ред.)» – зазначає Бершидський в коментарі на сайті агентства Bloomberg.

Газета The Financial Times аналізує візит до Києва польського президента Анджея Дуди.

«Польща прагнула підкреслити свою роль найбільшого союзника України в ЄС запевненнями ще більшої фінансової та дипломатичної підтримки в намаганні гарантувати Києву, що Захід не забув про кризу, яка вже два роки триває в Україні», – пише газета.

Видання зауважує, що останнім часом конфлікт на сході України випав із зовнішньополітичного порядку денного від моменту посилення мігрантської кризи та боротьби з «Ісламською державою» на Близькому Сході.

Деякі з держав-членів ЄС трохи опираються подовженню санкцій проти Москви через її підтримку сепаратистів, які протистоять українським силам на сході країни, зазначає часопис.

Президенти Порошенко та Дуда погодили кредит на мільярд євро для України на розвиток двосторонньої торгівлі. Польща також посилює дипломатичну підтримку намірам України отримати безвізовий режим з ЄС, а також продовжує надавати економічні консультації щодо проведення реформ в Україні.

«Україна є великим стратегічним партнером Польщі. Суверенітет України є одним з головних питань для нашої країни», – заявив Дуда в Києві на спільній прес-конференції з Порошенком, під час якої, як зауважує газета, обидва лідери обмінювались усмішками і жартами.

The Financial Times також зазначає, що польська партія «Закон і справедливість», яка виграла парламентські вибори у жовтні, є більш євроскептичною, ніж її попередники. Вона проявила більшу зацікавленість у зосередженні й посиленні регіонального впливу Польщі в Центральній та Східній Європі замість того, щоб посилювати відносини з Парижем, Берліном і Брюсселем.

Сайт американської телекомпанії АВС пише про заяву прем’єра Арсенія Яценюка щодо припинення торгівлі з окупованим Росією Кримом від середини січня.

Яценюк сказав, що до середини наступного місяця Київ припинить будь-яку торгівлю з Кримом, окрім хіба що доставки на півострів гуманітарної допомоги та «соціально важливих продуктів харчування».

Стаття нагадує, що минулого місяця невідомі підірвали лінії електропередачі, якими струм подавався до Криму з материкової України, що залишило два мільйони мешканців півострова без світла. Активісти не давали можливості ремонтувати ЛЕП і подача електроенергії частково відновилася лише минулого тижня.

Але Яценюк сказав, йдеться в статті, що наразі рішення щодо поставок української електроенергії до анексованого Криму ще не ухвалене.

Вплив таких обмежувальних заходів поки що невідомий, оскільки кримські представники кажуть, що вони вже перейшли переважно на імпорт із Росії.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG