Доступність посилання

ТОП новини

Саакашвілі vs Аваков. Відставок не буде?


Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ (ліворуч) та Міхеїл Саакашвілі, голова Одеської ОДА (праворуч)
Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ (ліворуч) та Міхеїл Саакашвілі, голова Одеської ОДА (праворуч)

Команди президента та прем’єра змушені знайти компроміс, бо перевибори зіграють на руку опонентам

Публічний конфлікт між головою Одеської обласної державної адміністрації Міхеїлом Саакашвілі та міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим отримав новий виток. Після закликів учасників сварки, що трапилась на засіданні Національної ради реформ напередодні, представники Адміністрації президента надали сторонам зняте там відео, яке раніше в адміністрації не хотіли показувати, називаючи таким, що «ганьбить Україну». Вже невдовзі кількахвилинний запис був опублікований і для загального доступу. Саакашвілі і Аваков прокоментували ролик, наполягаючи кожен на власній правоті. Експерти сходяться на думці, що після схожого випадку, обидва добровільно мали б залишити займані посади.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Вже за кілька годин після публікації чотирихвилинне відео переглянули більш як півмільйона разів. На записі видно, як керівник МВС Арсен Аваков жбурляє у керівника Одеської ОДА склянку з водою. На засіданні йшлося про приватизацію державних підприємств, зокрема Одеського припортового заводу. Причиною такого вчинку міністра стали звинувачення у корупції, які вчергове озвучив Саакашвілі, кілька разів напряму назвавши Авакова злодієм. Той у свою чергу відповів нецензурною лайкою та сказав, щоб екс-президент Грузії «забирався з його країни».

«Свою країну ти вже довів. Забирайся геть з моєї. Негідник… Базікало і артист. Артист, б..я, циркач…» – вигукнув міністр вже після того, як Порошенко був змушений завершити засідання.

«Ви ображаєте президента, ображаєте країну, ображаєте парламентарів і народ України. І ви будете за це відповідати», – парирував голова ОДА.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

В суперечці на боці очільника МВС брав участь і прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Ти «тріпло» і гастролер. Ми тебе запросили в країну справу робити, а не аферизмом політичним займатись», – додав Яценюк.

Крик із залі, де тривало засідання, стих лише після втручання Петра Порошенка. Президент першим залишив Нацраду.


Місцеві вибори вичерпали партійні каси, нових не буде – політолог

Обидва політики розмістили запис на своїх сторінках у соціальних мережах, доповнивши власними коментарями. Міхеїл Саакашвілі і надалі звинувачує прем’єр-міністра у причетності до корупції.

«Жалкую, що довелося назвати прем’єр-міністра злодієм, але ще більш жалкую, що це правда», – написав Саакашвілі в Фейсбук.


Міністр внутрішніх справ заявив, що звинувачення на його адресу безпідставні, він не набув ніяких статків на посаді, і надалі мешкає у готельному номері, як і до отримання міністерського портфеля.


Політолог Володимир Цибулько вважає, що попри вихід протистояння у публічну площину, не варто очікувати на серйозні зміни у взаєминах президентської та прем’єрської фракцій у коаліції. Справа у тому, що перевибори наразі не вигідні обом сторонам, а виграють від цього лише політичні опоненти.

Володимир Цибулько
Володимир Цибулько

«Місцеві вибори вичерпали партійні каси, а стан економіки не дає змоги їх швидко наповнити. Тут і БПП і «Народний фронт» потрапляють в певну «розтяжку». Бо соціальне невдоволення може вже у лютому досить серйозно виплеснутись на вулиці. І ці партії можуть опинитися між опонентами і народом. Тобто, це фактично, дає змогу перехопити енергію невдоволення людей і привести опонентів і Порошенка, і Яценюка до влади», – пояснює Цибулько.

Звільнень чекати не варто – Денисенко

Про те, що президент і прем’єр-міністр зацікавлені у збереженні коаліції, може свідчити і спільна заява, опублікована 15 грудня від імені Петра Порошенка, Арсенія Яценюка та Володимира Гройсмана. У ній, зокрема, йдеться про те, що «питання про зміну прем’єр-міністра – не перебуває на порядку денному» і загалом всіляко підкреслюється єдність у таборах команд.

Автори також засуджують «істеричну антивладну, антиурядову та антидержавну кампанію, організовану корумпованими олігархами». Які саме олігархи, у заяві не уточнюють. Політолог Денис Денисенко, вважає, що конфлікт спровокували амбіції політиків і за схожу поведінку мали б залишати займані посади.

«Я вважаю, що дві нормальні людини після таких конфліктів, якщо для них в першу чергу – інтереси країни, то вони б мали десь зустрітись, виговоритись при закритих дверях, побити один одному пики. А після цього протягнути руку і рухатись далі», – вважає Денисенко.

Щоправда, політолог визнає, що наразі не варто очікувати на гучні кадрові рішення.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі. Був мобілізований до Збройних сил України у серпні 2022 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG