Доступність посилання

ТОП новини

Лановий: Росія – рядовий кредитор України


@Shutterstock
@Shutterstock

«Борг Януковича» нічим не відрізняється від того, який було реструктуризовано, тому винятків робити не треба – експерт

Київ – Росія використовує «борг Януковича» здебільшого як можливість політичного тиску на Україну, вважає колишній міністр економіки України та економічний експерт Володимир Лановий. І наголошує, що Росія не є ексклюзивним кредитором України, тому для неї не повинно бути жодних винятків чи привілеїв ані з боку України, ні з боку МВФ. Так він прокоментував в ефірі Радіо Свобода повідомлення Міністерства фінансів України про неможливість погашення на початкових умовах єврооблігацій на 3 мільярди доларів.

Лановий: Росія – рядовий кредитор України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Володимир Лановий
Володимир Лановий
Росія хоче використати цей важіль, щоб натиснути на нас і поставити у дуже скрутне фінансове і боргове становище
Володимир Лановий

– Для нас сьогодні є неможливим виплатити величезну суму одним траншем, бо це величезні обсяги для нашого сьогоднішнього бюджету. Адже повертаємо ми такі гроші за рахунок поточних витрат держави: три мільярди доларів – це майже 70 мільярдів гривень. Наразі це для нас майже неможливо, країна після Януковича знаходиться в майже летальному стані, і якби не допомога з реструктуризацією нових кредитів, то ми б не змогли впоратися із зовнішніми зобов’язаннями. Росія хоче використати цей інструмент, цей важіль, щоб натиснути на нас і поставити у дуже скрутне і фінансове, і боргове становище. Я б не казав, що для Росії три мільярди є такими важливими, тобто вони можуть тягти цю проблему, нехтувати шляхами її вирішення і чинити політичний тиск.

– В умовах такого політичного тиску з боку Росії, чи не могла б Україна переконати МВФ у необхідності направити частину фінансування з боку фонду на сплату цього боргу, щоб зняти конфліктну ситуацію?

– Питання якраз в іншому, що МВФ не повинен забезпечувати Росію якимись гарантіями чи додатковими коштами, ставити її в окреме привілейоване положення. Росія не є виключним, ексклюзивним кредитором, вона є рядовим кредитором. Чому саме рядовим? Бо Україна розмістила свої облігації на ірландській біржі, на тому ринку, де діють приватні кредитори й інвестори. Зі сторони Росії покупцем цих облігацій став «Фонд майбутніх поколінь». Тобто не уряд і не бюджет країни – це фонд. А фонд може бути приватним, може бути державним, або й змішаним. Якщо саме таким чином можемо розглядати процедуру, вона дійсно нічим не відрізняється від того, боргу, який було реструктуризовано.

Я вважаю, що частковий дефолт не вплине на ситуацію щодо України на світових фондових ринках
Володимир Лановий

– Тобто немає підстав робити винятки для Росії і водночас, якби зробили такі винятки, то могли б обуритися інші кредитори?

– Звичайно, вони на таких самих засадах, це спільний ринок. І тому я вважаю, що окремий, такий частковий дефолт не вплине на ситуацію щодо України на світових фондових ринках, і з часу, коли ми вийдемо з дефолтного стану, з переддефолтного стану, а ми вже виходимо з нього, зможемо розміщувати свої державні облігації на приватних ринках.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG