Доступність посилання

ТОП новини

Військовий Росії, звинувачений у вбивстві 7 осіб, був сатаністом – адвокат


Судове засідання у справі про вбивство сім'ї Аветисян у Гюмрі. 18 грудня 2015 року
Судове засідання у справі про вбивство сім'ї Аветисян у Гюмрі. 18 грудня 2015 року

У Вірменії почався процес у справі російського солдата, якого звинувачують у вбивстві вірменської родини в січні 2015 року

На російській військовій базі у вірменському місті Гюмрі відбулося перше виїзне засідання суду у справі російського військовослужбовця Валерія Пермякова, якого звинувачують у вбивстві семи членів сім’ї Аветисян в січні цього року.

Перше судове засідання у справі про вбивство сім’ї в Гюмрі перенесли на 18 січня 2016 року, щоб новий адвокат захисника ознайомився з матеріалами справи.

Представники правонаступників сім’ї Аветисян потрапили до зали суду із запізненням на півгодини, бо їх спочатку не пропускали на територію бази. Про це повідомила представник правонаступника потерпілих Аветисян, адвокат Лусіне Саакян.

Фотографії шести членів сім'ї Аветисян під час похорон. Гюмрі, 15 січня 2015 року
Фотографії шести членів сім'ї Аветисян під час похорон. Гюмрі, 15 січня 2015 року

«Нам не дозволили на машині під’їхати до бази, але потім ми вирішили це питання. Умови в залі суду просто нестерпні. Не було нормальних умов ні для журналістів, ні для родичів», – заявила Саакян.

«У нашого президента і уряду не вистачає сміливості сказати – віддайте його нам, у нас є свій суд»

Родичка убитих Римма Аветисян заявила, що Пермяков не міг вчинити злочин наодинці. На її думку, хтось міг підштовхнути військовослужбовця на такий крок. Крім того, жінка заявила, що судове засідання не може відбуватися на території військової бази.

Вони роблять те, що їм наказує Росія. Ми що, якісь бранці, що мусимо йти на суд на військову базу?
Римма Аветисян

«Вони бояться за життя Пермякова, тому проводять засідання на території російської бази. Вони роблять те, що їм наказує Росія. У нашого президента і уряду не вистачає сміливості сказати – віддайте його нам, у нас є свій суд. Ми що, якісь бранці, що мусимо йти на суд на військову базу?» – обурюється Аветисян.

У перебігу судового засідання один із адвокатів правонаступників загиблих Єрем Саркісян повідомив, що при вивченні соціальних мереж підсудного виявили, що Пермяков є членом сатанинської групи. І навіть сам військовослужбовець повідомляв про намір принести в жертву Богові жінок і чоловіків.

Попереднє слідство, проведене Головним управлінням Слідчого комітету Росії, з’ясувало, що військовослужбовець 102-ї російської військової бази в Гюмрі Валерій Пермяков 12 січня самовільно залишив службу в караулі, зі зброєю пішов у місто, де в одному з будинків застрелив із автомата шістьох членів сім’ї Аветисян і поранив немовля, яке пізніше померло у лікарні. Пермякова затримали в день злочину – при спробі переходу на територію Туреччини його зупинили російські прикордонники, які охороняють кордон Вірменії. Пермяков, якому загрожує довічне ув’язнення, визнав свою провину і пояснив, що мав намір через Туреччину втекти до Росії, тому що скучив за своєю родиною. З’ясувалося, що за час служби цього військовослужбовця у Росії, він утікав зі своєї частини вісім разів.

Свічки, запалені вірменами у пам’ять про загиблого 6-місячного хлопчика, Єреван, 19 січня 2015 року
Свічки, запалені вірменами у пам’ять про загиблого 6-місячного хлопчика, Єреван, 19 січня 2015 року

У серпні гарнізонний суд російської військової бази в Гюмрі засудив Пермякова до 10 років позбавлення волі, визнавши його винним за трьома статтями Кримінального кодексу – дезертирство, розкрадання зброї і його незаконне носіння.

Вбивство родини Аветисян спричинило у Вірменії багатотисячні акції протесту з вимогою видати Пермякова вірменському правосуддю.

Через кілька місяців після вбивства, у Гюмрі знайшли мертвим іншого військовослужбовця 102-ї російської військової бази. Загиблий військовослужбовець проходив службу на тій же базі, на якій служив Валерій Пермяков.

У Генштабі Росії після вбивства заявили, що військовослужбовці за призовом залишать 102-у російську військову базу навесні 2016 року, а особовий склад частини буде комплектуватися виключно контрактниками.

(В публікації використано інформацію Вірменської редакції Радіо Свобода)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG