Доступність посилання

ТОП новини

Що могло трапитись з хлопчиком із Білої Церкви


Смерть 3-річного Саші Тернаповича розслідують МОЗ і МВС

Київ – Причину смерті 3-річної дитини у Білій Церкві 25 листопада досі достеменно не можуть визначити. Попередній висновок Міністерства охорони здоров’я – серцева хвороба, але у довідці про смерть, яку показують батьки хлопчика, вона фігурує як фоновий стан, а причиною вказано гостре респіраторне захворювання. Справу за фактом смерті дитини розслідує також Міністерство внутрішніх справ. Батьки вважають, що причина – у вакцинації від поліомієліту, однак допоки не готові результати аналізів, ні підтвердити, ані спростувати цю тезу неможливо.

Родина хлопчика Саші із Білої Церкви не вірить, що син помер від застуди. За словами Олександра Тернаповича, батька дитини, хлопчику стало погано 8 листопада, через два дні після щеплення від поліомієліту: сильно підвищилась температура, болів живіт.

«Із 8 по 13 листопада вони (хлопчик з мамою – ред. ) лежали в лікарні. У лікарні йому лікували гострий ентероколіт (кишкова інфекція – ред.). Кожен день антибіотики кололи, крапельниці ставили. Наш місцевий лікар головний потім казав, що підозри якісь були, збирали консиліум – але такого не було», – розповідає чоловік.

Дитину поклали в інфекційне відділення у стаціонар і через тиждень після лікування виписали. У виписці з медичної картки вказаний діагноз: гостра респіраторна вірусна інфекція та запалення підшлункової залози. І батьки, і лікарі стверджують: на той момент Саша почувався краще, симптоми майже зникли.

Ще через кілька днів, розповідає Тернапович, стан дитини погіршився, у хлопчика почалась блювота, він став задихатись, батьки викликали швидку, але медики не встигли – хлопчик помер. У довідці, яку батькові видали після розтину, у графу «причина смерті» вписали гостру респіраторну вірусну інфекцію дихальних шляхів. Окрім того, судово-медичний експерт, що видав довідку, зауважив два стани, які він позначив як фонові: вроджене захворювання серця і збільшена селезінка.

Дитина була дуже активна, батьків нічого не турбовало – педіатр

У білоцерківському територіальному медичному об’єднанні, де в листопаді лікувався хлопчик, кажуть: його направили до них з підозрою щодо кишкової інфекції, проте потім симптоми розладу травлення зникли, і лікарі дійшли висновку, що це була застуда. За словами голови закладу Тетяни Дідич, хлопчику проводили бактеріологічні дослідження, бо клінічні симптоми не відповідали можливій реакції на щеплення.

«Хлопчик нормально почувався, кашляв, хоча не сильно. Виписали його у відносно задовільному стані – для відвідування садочка ще було рано, але скарг уже не було», – розповідає Людмила Кирпачова, педіатр, яка лікувала Сашу.

Ультразвукове дослідження показало, що всі органи були нормальних розмірів, тобто про сильно збільшену селезінку тоді не йшлося, каже вона. Але, на думку лікаря, такий стан міг розвинутись у хлопчика вже на термінальній стадії. Однак діагностовані судмедекспертом проблеми із серцем лікарів здивували, каже Кирпачова.

«Кардіоміопатія у маленьких дітей може не мати симптомів. На фоні інфекційних захворювань шум у серці часто буває, але у цієї дитини цього не було. І ця дитина була дуже активна, тож батьків на той момент нічого не непокоїло», – зауважує вона.

Вакцинація в дитсадку

Саші робили щеплення 6 листопада. На той момент вакцину від поліомієліту отримали всього 16 дітей з його дитсадка, а загалом за тур вакцинації щеплено 91 дитину із того самого дитячого закладу, розповідає заступник головного лікаря білоцерківської дитячої поліклініки Руслана Люта. За її словами, всього щепили понад 5 тисяч дітей, однак сказати, чи були ускладнення, складно: восени і взимку «триває епідемічний сезон». Французька вакцина, яку застосовували, була завезена у вересні, має всі сертифікати і зберігається у поліклініці в холодильнику, говорить Руслана Люта.

«В інструкції щодо використання вакцини є певні побічні реакції: можливі розлади травлення, незначне підвищення температури, біль у м’язах, але ці стани швидкоминучі», – зазначає лікар. За її словами, таких реакцій, як у хлопчика, не повинно було бути.

У цей же період ще одному хлопчику з групи стало погано

Радіо Свобода вдалося поспілкуватись із кількома батьками, чиї діти ходять у той самий садок, що й Саша. Здебільшого вони говорять про відсутність будь-яких реакцій у період після вакцинації. Проте одна співрозмовниця, Інна, сказала, що ввечері після проведення щеплення, тобто 6 листопада, її син погано почувався, у нього піднялась температура і почався розлад травлення.

«З п’ятниці на суботу йому стало погано. Але оскільки у мене мама – медик, ми до лікаря не звертались, промили малому шлунок самі. У понеділок він ще в садочку не був, а у вівторок вже пішов. Через декілька днів стало погано мені – і я подумала, що це просто інфекція і не пов’язувала зі щепленням», – говорить Інна. Батьки дітей з дитсадка говорили з журналістами за умови збереження анонімності через чутливість теми.

Синові Інни робили щеплення тоді ж, коли й Саші, бо діти ходили в одну групу, пояснює вона.

«Якійсь частині групи робили раніше, але у нас дитина за місяць до щеплення перехворіла, і я не була впевнена, чи робити щеплення. Вихователі не дозволили робити одразу – тільки після того, як аналізи показали, що все нормально», – зауважила Інна.

Пізніше вона таки пішла з малим до лікаря, і у хлопчика діагностували «незначну спленомегалію» – збільшену селезінку, каже Інна. Вона говорить, що консультувалась із двома лікарями: один із них припустив, що це могла бути реакція на вакцину, але це «в межах норми».

Зараз із хлопчиком все гаразд.

Серце, як у дорослого після інфаркту – Діброва

10 грудня Центральна група з оперативного реагування і розслідування негативних випадків після імунізації при Міністерстві охорони здоров’я оприлюднила свій висновок щодо ймовірних причин смерті Саші.

Група дійшла висновку, що смерть Саші з Білої Церкви не пов’язана з вакцинацією, тому що поліомієліт – як і дикий, так і ослаблений у вакцині, не має схильності до ураження серцево-судинної системи, пояснив член групи, головний дитячий інфекціоніст МОЗ Сергій Крамарьов.

«Він тропний тільки до нервової системи. Ніде – у жодній науковій праці, ані у випадках з практики – не було описано тропність вірусу до серцевого м’язу», – сказав він.

У хлопчика, що мешкав у Білій Церкві, було два тяжких основних конкуруючих захворювання: це гостра респіраторна вірусна інфекція і гіпертрофічна кардіоміопатія, заявив інший учасник групи, патологоанатом В’ячеслав Діброва.

«У хлопчика товщина стінки лівого шлуночка серця у три роки була така, як у дорослої людини. Це серце можна порівняти із серцем дорослого, який переніс інфаркт», – зауважив він.

Серцева хвороба, за його словами, могла розвинутись у дитини через внутрішньоутробну інфекцію ще до народження. На запитання, чому експерт, який видав довідку про смерть батькам Саші, вказав основною причиною гостру респіраторну вірусну інфекцію, Діброва зазначив, що йдеться про конкуруючі стани.

У розмові із судово-медичним експертом, який видав довідку про смерть батькам хлопчика і назвав кардіоміопатію «фоновим станом», в обласному управлінні охорони здоров’я Радіо Свобода відмовили, посилаючись на таємницю слідства, яке зараз триває.

За словами речника поліції Київської області Миколи Жуковича, правоохоронці опитали свідків і очікують на результати судово-медичної експертизи, яку ще не завершено.

«Батьки, наскільки я розумію, замовили ще незалежну експертизу. Якщо це так, то це дуже добре, бо результати декількох експертиз – це краще для розкриття цієї справи», – говорить Жукович.

Справу хлопчика розгляне також клініко-експертна комісія – Перегінець

Як зазначив заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець, випадок смерті дитини у Білій Церкві розгляне також клініко-експертна комісія, яка оцінює якість надання медичних послуг, коли будуть готові результати гістологічного, вірусологічного та бактеріологічного аналізів.

Через відсутність згаданих результатів оприлюднений висновок комісії з оперативного реагування також є попереднім. Коли дослідження буде завершене, наразі інформації нема.

Крім випадку у Білій Церкві, за словами Ігоря Перегінця, на Київщині зафіксовано ще чотири смерті у період після вакцинації. Згідно з даними регіональної комісії з оперативного реагування і розслідування негативних випадків після імунізації, які наводить заступник міністра, одна дитина померла від менінгіту, ще три – від гострих респіраторних вірусних інфекцій із супутніми захворюваннями.

За словами Перегінця, під час другого туру імунізації станом на 8 грудня в Україні вакциновано 998 тисяч дітей, це 44% від запланованого охоплення, тому другий тур імунізації, який мав тривати від 30 листопада до 11 грудня, продовжили ще на тиждень. Найбільше дітей пройшли щеплення у Хмельницькій, Харківській, Кіровоградській і Миколаївській областях, найменше – на Закарпатті, Одещині і в Києві.

Ліків від поліомієліту не існує

Перша хвиля вакцинації проти поліомієліту почалась через виявлення двох випадків захворювання на вакциноасоційований поліомієліт в Закарпатській області, які сталися наприкінці літа та в серпні були підтверджені Всесвітньою організацією з охорони здоров’я.

Вірус поліомієліту може призводити до паралічу чи смерті. Але досить часто інфекція не дає ніяких симптомів носію. У такому разі вона все одно передається іншим людям, тому вакцинація важлива як превентивна дія, щоб не заразити інших.

Відмовлятись від вакцинації повністю – небезпечно: ліків від поліомієліту не існує. Вакцину, яку використовують для поточної кампанії вакцинації, Україна отримала як гуманітарну допомогу від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

ВООЗ рекомендує вакцинувати всіх дітей до шести років. Протипоказанням до вакцинації є будь-які проблеми з імунітетом.

Тим часом, МОЗ і представники деяких громадських організацій говорять про цілеспрямовану кампанію проти вакцинації від поліомієліту в Україні, до якої долучаються як активісти-антивакцинальники, так і деякі депутати Верховної Ради із профільного комітету.


Активісти пов’язують пожвавлення антивакцинального руху зі втратою впливу після передачі держзакупівель ліків та вакцин міжнародним організаціям.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

XS
SM
MD
LG