Доступність посилання

ТОП новини

Світ має засудити дії Конституційного суду Росії, який дозволив анексію Криму – голови КС Литви і Молдови


©Shutterstock
©Shutterstock

Голова Конституційного Суду Литви Дейнюс Жалімас заявив, що вся суддівська спільнота світу має підтримати Меморандум про засудження дій російського Конституційного Суду, який дозволив Росії анексувати український Крим у лютому минулого року. Про це він сказав у суботу в Києві під час конференції із запровадження конституційної скарги в Україні.

«Конституційні суди не лишаються осторонь. Цього року ми розпочали так званий Батумський процес щодо засудження дій Конституційного Суду Російської Федерації, який міг зупинити анексію Криму, але не зробив цього. Ми вирішили не мовчати», – сказав Дейнюс Жалімас.

Водночас голова Конституційного Суду Молдови Александру Тенасе додав, що «акт агресії та грубого порушення міжнародного права не повинен залишатися без уваги, принаймні, суддівської спільнот». Тенасе також висловив сподівання, що цю позицію і Меморандум про засудження дій російського Конституційного суду підтримають і юристи з інших країн.

Крім голів Конституційних судів Литви та Молдови, свою позицію під час зустрічі висловили також і судді з Латвії та Грузії, які зазначили, що уважно стежать за ситуацією в Україні, зокрема в Криму та на Донбасі.

Президент України Петро Порошенко, у свою чергу, високо оцінив підтримку, яку надають ці держави Україні.

«Ваш досвід і підтримка для нас дуже важливі. А тверда позиція політичного керівництва всіх балтійських країн є цементуючим фактором, що забезпечує єдність Європейського Союзу і солідарність з Україною», – сказав Порошенко.

В середині березня минулого року Конституційний суд Росії «перевірив» відповідність конституції Росії приєднання Криму та визнав його законним.

Росія анексувала Крим у лютому минулого року. Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року. Країни Заходу також не визнають анексію Криму і ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG