Доступність посилання

ТОП новини

Хто у Порошенка в «любих друзях»? (Огляд преси)


Президентська вертикаль формується без очевидних перегинів, але з довірених осіб

Прийшовши до влади без своєї команди, Петро Порошенко спробував поекспериментувати з громадськими активістами, представниками бізнесу, експатами, переважно з Грузії. І, як переконує «Український тиждень», зробив єдиний висновок: треба ставити «своїх». Порошенко поступово сформував навколо себе новий аналог «любих друзів» до яких увійшли: Кононенко, Грановський, Березенко, Свинарчук-Гладковський, меншою мірою Ложкін та Олексій Філатов. Це постаті, які, за твердженням видання, контролюють усі важливі політичні й фінансові процеси. Майже всі згадані персони під час переформатування Кабміну мають отримати свої портфелі. Це і є президентська вертикаль, формування якої відбувається у стриманому дусі, без очевидних перегинів. У підсумку Петро Порошенко отримає контроль над Кабміном, ГПУ, СБУ, судами та Верховною Радою. Тобто всіма гілками влади. Про те, чим це загрожує і хто може йому зашкодити, «Український тиждень» розповідає в статті «Гра по вертикалі».

Боротьба навколо переформатування уряду призвела до безпрецедентної для постмайданної України низки політичних скандалів, пише тижневик «Фокус». Ідея президента ввести в українську гру фігуру екс-президента Грузії була зухвалою. Скандали і викриття були гарантовані. Власне, у схемі «розділяй і володарюй» немає нічого нового, констатує видання. Зіштовхуючи сильних гравців, можна часом добитися більшого, ніж роблячи ставку на одного з них. Однак у такому випадку повинна бути впевненість, що ситуація не вийде з-під контролю і не почне диктувати свої умови. І все ж, як переконує тижневик, можна симпатизувати в цій ситуації одній зі сторін, але кожен такий конфлікт свідчить про крах старих моделей управління. Бо нікому раніше в голову не приходило апелювати до народу, а зараз без цього нікуди. Візантійщина потроху щезає. І це чудовий результат нещодавньої публічної ганьби, констатує тижневик.

Парламент ухвалив революційний закон про держслужбу. Якщо його підпише президент, із травня 2016-го чиновники будуть призначатися за підсумками конкурсу, отримувати «прозорі» зарплати і не залежатимуть від політичної кон'юнктури. Докладніше розповідає тижневик «Фокус» у статті «В службовому стані».

Тіньові соратники президента і прем’єра Ігор Кононенко та Андрій Іваничук пропонують читачам тижневика «Новое время» свої версії причин найбільших корупційних скандалів року. Ексклюзивні інтерв’ю видання публікує під заголовками «Сірі кардинали виходять на світло», «Перший друг першої особи» та «З’явився на світ».

Арсен Аваков – один з найпримітніших урядовців, констатує «Дзеркало тижня». Не тільки в силу значущості очолюваного ним відомства. І не лише з огляду на його «мережеву» публічність. Більш ніж 20-річний підприємницько-політичний досвід, помножений на досвід очільника МВС у нинішній специфічний час, перетворив Авакова на великого політичного гравця і небезпечного політичного суперника. Про те, як він оцінює свої політичних опонентів, яким бачить майбутнє Фірташа, Ахметова, Коломойського і коли завершиться реформа правоохоронного відомства, Аваков розповідає в інтерв’ю тижневику.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG