Доступність посилання

ТОП новини

Чільники ФІФА й УЄФА втрачають посади й майбутнє


Мішель Платіні (ліворуч) та Йозеф Блаттер. Травень 2015 року
Мішель Платіні (ліворуч) та Йозеф Блаттер. Травень 2015 року

Через це відразу висловили жаль у Росії, якій ФІФА віддала чемпіонат 2018 року – можливо, корупційним чином

Міжнародна федерація футболу (ФІФА) заборонила своєму голові Йозефові Блаттеру і керівникові Європейського союзу футбольних асоціацій (УЄФА) Мішелеві Платіні займатися футбольними справами протягом восьми років. До такого кроку дійшло через розслідування лише одного з цілої низки корупційних скандалів серед верхівки світового і європейського футболу.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Апеляційна палата Комітету з етики ФІФА вирішила, що президент федерації Йозеф, або ж Зепп, Блаттер та його заступник і водночас президент УЄФА Мішель Платіні негайно усуваються на наступні вісім років від будь-якої діяльності, пов’язаної з футболом. Вони також мають заплатити грошові штрафи: Блаттер 50 тисяч швейцарських франків, Платіні 80 тисяч.

Головною причиною такого кроку стало те, що в лютому 2011 року ФІФА під керівництвом Блаттера заплатила Платіні два мільйони швейцарських франків (за тодішнім курсом близько 2 мільйонів 100 тисяч доларів США) без будь-яких офіційних підстав.

Зепп Блаттер відразу заявив, що оскаржить це рішення в усіх можливих інстанціях – і в Апеляційному комітеті ФІФА, і у Спортивному арбітражному суді, і у правоохоронних органах Швейцарії, в якій розташовані обидві футбольні організації.

«Мене відсторонили на вісім років. Відсторонили на вісім років! Але я буду боротися – боротися за себе і боротися за ФІФА. Відсторонили на вісім років – за що?» – заявив Блаттер.

Мішель Платіні, зі свого боку, назвав Комітет із етики «машкарою».

Звинувачень щодо можливої корупції у ФІФА багато

Раніше на час розслідування Блаттера і Платіні тимчасово усували з їхніх посад на 90 днів. Обидва заперечували ці звинувачення й заявляли, що плата була цілком законна, тільки що ґрунтувалася на якихсь «усних домовленостях». Але, як повідомив нині Комітет із етики ФІФА, вони так і не змогли довести наявності підстав для цієї оборудки й її законності.

При цьому комітет не став звинувачувати Блаттера і Платіні в хабарництві й корупції. Але саме за цим епізодом про два мільйони франків, як і ще за кількома іншими, проти Блаттера вже розслідує кримінальну справу прокуратура Швейцарії. Платіні в ній тим часом має статус свідка.

Корупційні скандали навколо провідних органів світового й європейського футболу спалахнули ще влітку і вже призвели до висунення обвинувачень десяткам осіб і низки арештів футбольних посадовців, серед них двох віце-президентів ФІФА, а також до заяви про відставку самого Блаттера, переобраного лише влітку на черговий термін на посаду президента ФІФА. Нового керівника мають обрати наприкінці лютого. Крім Швейцарії, розслідування кількох різних звинувачень ведуть і у США.

Семеро високопосадовців ФІФА, яких заарештували у швейцарському Цюріху у травні 2015 року. (Зліва направо) Рафаель Есківель, Ніколас Леос, Джеффрі Уебб, Джек Ворнер, Едуардо Лі, Еухеніо Фігередо і Хосе Марія Марін
Семеро високопосадовців ФІФА, яких заарештували у швейцарському Цюріху у травні 2015 року. (Зліва направо) Рафаель Есківель, Ніколас Леос, Джеффрі Уебб, Джек Ворнер, Едуардо Лі, Еухеніо Фігередо і Хосе Марія Марін

Блаттер за Росію, Росія за Блаттера

Серед таких звинувачень – і ймовірність хабарництва у ФІФА у процесі вибору країн, що проводять Чемпіонати світу з футболу 2018 і 2022 року, а це Росія і Катар. І Зепп Блаттер, якого називають великим особистим другом президента Росії Володимира Путіна, вже перебуваючи під тиском звинувачень, продовжував захищати Росію й називав проведення чемпіонату 2018 року саме в цій країні «особливо важливим».

Президент ФІФА Зепп Блаттер (ліворуч) та президент Росії Володимир Путін. Ріо-де-Жанейро, липень 2014 року
Президент ФІФА Зепп Блаттер (ліворуч) та президент Росії Володимир Путін. Ріо-де-Жанейро, липень 2014 року

Путін, у свою чергу, коментуючи минулого тижня звинувачення щодо керівника ФІФА, високо оцінив самого Блаттера, назвавши його «дуже поважаною людиною». «Він дуже багато зробив для розвитку світового футболу. Розумієте, його внесок у гуманітарну сферу у світі велетенський, адже він завжди намагався використовувати футбол не просто як спорт, а як елемент співпраці між країнами і народами. Ось кому треба давати Нобелівську премію миру», – сказав про Блаттера Путін.

Віталій Мутко
Віталій Мутко

Тому на нинішнє рішення ФІФА в Росії відгукнулися відразу – бо хтозна, до чого доведе розслідування «російської справи» за майбутнього нового керівництва? Президент Російського футбольного союзу Віталій Мутко заявив, що шкодує через це, бо вважає, що ні Блаттер, ні Платіні на таке рішення «не заслуговують».

Для 79-річного Йозефа Блаттера усунення від футболу на вісім років означає майже певний кінець кар’єри футбольного функціонера. А 60-річний Мішель Платіні через нинішню заборону не зможе, як він сподівався, балотуватися на посаду президента ФІФА, коли 26 лютого Блаттерові обиратимуть заміну.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG