Доступність посилання

ТОП новини

Чи замінять Мінськ-2 іншим форматом? (Огляд преси)


Існує можливість автоматичної пролонгації угоди і розширення «женевського формату»

На початку 2016 року формально закінчується термін реалізації мінських угод. Вони, як нагадує газета «Сегодня», передбачають режим тиші, відведення озброєнь від лінії зіткнення, обмін полоненими, вибори. Але місія ОБСЄ констатувала: справжнього і стабільного перемир'я на Донбасі досягти поки не вдалося; Росія не передала Україні неконтрольовані ділянки кордону; компроміс щодо виборів не вироблений, а бойовики зараз загострюють ситуацію. Що буде далі з Донбасом, і чи не замінять Мінськ-2 іншим форматом переговорів, газета розповідає у статті «Чого чекати Донбасу в майбутньому році». Експерти видання, зокрема, припускають можливість автоматичної пролонгації угоди і розширення «женевського формату» (ті ж країни, плюс США) ще на одну країну – Велику Британію. Такий міжнародний тиск може змусити Росію зменшити агресію на Донбасі, переконує видання.

Представники «Волонтерського десанту» в Міністерстві оборони узгодили Єдиний бойовий комплект для ЗСУ та інших збройних формувань. Він включає в себе 70 найменувань різних елементів екіпіровки, які розроблялися з урахуванням бойового досвіду і потреб військових. Завдяки цьому норми речового забезпечення української армії максимально наблизилися до стандартів НАТО. Газета «Сегодня» простежила еволюцію військової форми в Україні, а також з'ясувала, скільки коштує одягнути і взути українського солдата цієї зими.

Газета «Україна молода» пише, що тоді як офіцери і генерали отримують ордени й медалі, підвищення звань і нові посади, сотні українських вояків продовжують перебувати у полоні у сепаратистів. Їхнє повернення значно пришвидшив би обмін полоненими. Натомість, як стверджує експерт видання, за останній рік війни Генштаб не провів жодної операції, щоб полонити бодай одного російського військового. Докладніше з проблемою газета знайомить у статті «Правда неоголошеної війни».

Газета «День» коментує встановлення в Луганську пам’ятника Сталіну. Це чергове підтвердження, що собою становлять угруповання «ДНР» і «ЛНР», які фактично є гібридами сталінського режиму НКВС, путінської автократичної влади і бандитських сил. Це ідеологія псевдодержавних утворень, які хочуть легітимізувати у суспільній свідомості грубий диктат людей зі зброєю, що забирають бізнес і грабують людей, знищують ідеологічно неприйнятне на благо «республік». Тож не дивним є і вибір їхніх кумирів, зазначає видання.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG