Доступність посилання

ТОП новини

Паніка і штурм крамниць – наслідки другої хвилі девальвації в Азербайджані


Манат, національна валюта Азербайджану
Манат, національна валюта Азербайджану

«Така девальвація, безумовно, призведе до зростання інфляції та погіршення низки макроекономічних показників»

Центральний банк Азербайджану, вже вдруге за рік, відмовився від прив’язки до національної валюти – манату. Після того, як у цій країні перейшли на плаваючий курс нацвалюти, манат одразу ж знецінився у півтора рази і продовжує дешевшати до долара і євро.

Національна валюта Азербайджану – манат – різко девальвувала 21 грудня, коли Центральний банк Азербайджану встановив офіційний курс на рівні 1 долар – 1,55 маната, а євро – 1,68 маната. Центробанк пояснює своє рішення «необхідністю забезпечити збалансованість платіжного балансу, зберегти валютні резерви і конкурентоспроможність національної економіки».

Після різкого падіння вартості маната, банки тимчасово зупинили грошові перекази, аптеки та торгові мережі в Азербайджані почали обмежувати продаж імпортних товарів. За даними порталу haqqin.az, в Баку закриті мережі електроніки İrshad Telekom, Music Gallery, Baku Electronics. А за даними агентства ТАСС, у понеділок увечері у Баку містяни штурмували крамниці, скупляли продукти харчування, промислові товари, техніку. Проте у вівторок, за даними агенції, ніякого ажіотажу у торговельних об’єктах не спостерігалося, але деякі великі мережеві крамниці не відкрилися під приводом переобліку.

«Така девальвація, безумовно, призведе до зростання інфляції, погіршення низки макроекономічних показників. За таких умов, уряду необхідні термінові короткострокові заходи для нейтралізації негативного шоку від такої девальвації», – заявило агентству «Інтерфакс-Азербайджан» джерело, близьке до уряду країни.

Тим часом, Державна служба з антимонопольної політики і захисту прав споживачів при Міністерстві економіки та промисловості Азербайджану посилила контроль над споживчим ринком.

Раніше експерти Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) прогнозували, що падіння світових цін на нафту призведе до погіршення ситуації в економіці Азербайджану, адже значну частину доходів цій країні забезпечує експорт енергоресурсів.

Центробанк Азербайджану вже вдруге за рік відпускає національну валюту у вільне плавання. Вперше це було зроблено в лютому 2015 року. Тоді, відносно 1 січня цього ж року азербайджанська валюта впала вдвічі і долар коштував 0,7844 маната.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG