Доступність посилання

ТОП новини

Росія позбувається біженців із України


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Зміна збіглася з розширенням воєнної кампанії Росії в Сирії і, на думку оглядачів, має на меті нову дестабілізацію в Україні

Росія перейшла до політики витиснення біженців із України, в першу чергу прибульців із вільних територій. Але й утікачам із тимчасово окупованих частин Донбасу стало значно важче. Російська влада скасовує полегшення, що діяли останнім часом саме стосовно українських громадян. І це збіглося з переорієнтацією Москви з масштабної війни в Україні на війну в Сирії.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Біженців із українського Донбасу, які перебралися до Казані, столиці Татарстану в Росії, починають «просити» залишити надані їм безоплатно кімнати в готелях чи гуртожитках – або почати оплачувати житло на загальних підставах. Інші альтернативи – самостійно винаймати житло, що більшості не до кишені, чи їхати додому. Такі результати рішення Федеральної міграційної служби Росії, яка нещодавно скасувала чинні попередніми місяцями винятки з правил перебування в цій країні для громадян України.

Якщо раніше всі українці могли розраховувати на автоматичне продовження права тимчасово перебувати в Росії, то тепер необхідно або виконувати загальні правила – не більш як 90 днів перебування протягом кожних 180 днів, – або оформлювати це право на інших підставах – наприклад, отримувати дозвіл на мешкання, право на працевлаштування чи статус біженця.

Виняток діє далі тільки «для українських громадян, які прибули в екстреному масовому порядку з південно-східних областей України», заявили в ФМС. Та насправді й цей виняток діє не для всіх.

Нелюбов до «укрів» і любов до російської армії не допомогли

Ельвіра Пополітова ще рік тому прибула до Казані з Авдіївки. Це місто біля Донецька, але на вільній частині території України, і до останнього перемир’я постійно зазнавало обстрілів із боку сепаратистсько-російських сил. Тепер з’ясовується, що прибульців із вільних територій «південно-східних областей України» теж просять геть.

Причина виселення – те, що Авдіївка підконтрольна владі України. Ельвіра пояснює це так: «Просто отам у-у-у-укри, ну, як їх, українська влада, не знаю, – укропи, коротше, поселилися в нас там…».

Райхана Лукініна, татарка за національністю, – звідти, де «укропів» зараз немає, з окупованого селища Комсомольського, що біля Свердловська на Луганщині, під самим російським кордоном. Вона обрала столицю Татарстану, бо має там далеких родичів, – та тепер і їй із родиною теж доводиться виїжджати.

Особливо шкодує її син, каже жінка: «Син у мене вчиться в кадетській школі, хлопчик свідомо пішов туди вчитися – хоче стати військовим російської армії. Він не хоче їхати звідси, однозначно, і дуже засмутився, звичайно».

Це лише деякі з історій біженців із України – і від України, з якими познайомилися кореспонденти проекту Радіо Свобода «Настоящее время». І, як кажуть спостерігачі, нинішня зміна ставлення Росії до цих біженців не випадкова.

Переорієнтація Москви на Сирію й на нову дестабілізацію України

Співголова об’єднання «Українці Москви» Віктор Гіржов наголошує: «В Росії ніщо не робиться випадково, з добрих якихсь міркувань. Було завдання – зірвати мобілізацію української армії». Так він пояснює те, чому протягом попереднього року українцям продовжували перебування в Росії без обмежень. «Потім, коли фаза активної війни на Донбасі затихла і Росія перекинулася на Сирію, з’явилося інше завдання: дестабілізувати становище в Україні, створити соціальну й політичну напруженість тим, що з Росії будуть витискати працездатне населення, переважно чоловіків. І таким чином Кремль постійно грає на якихсь антиукраїнських завданнях», – сказав Гіржов в ефірі проекту Радіо Свобода – Радіо Крим.Реалії.

Зміну політики Росії щодо громадян України підтвердила й російський адвокат Ірина Бірюкова, що спеціалізується на міграційному праві. За її словами, нині тих українців, яких ловлять на порушеннях російських міграційних правил, видворяють із Росії, але не всіх. «Якщо з Донецької чи Луганської областей, видворення не роблять, але «не під протокол» кажуть: «Та що ви нам розказуєте про те, що там війна, нам дали вказівку згори, що ніякої війни в Україні вже немає, хай легалізуються як звичайні іноземні громадяни». Політика змінилася, коли почалися воєнні операції в Сирії», – каже адвокат.

Федеральна міграційна служба Росії стверджує, що до цієї країни прибули з України 600 тисяч трудових мігрантів. ООН змогла підтвердити присутність у Росії 30 тисяч переселенців із Донбасу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG