Доступність посилання

ТОП новини

Аксьонов почав публічно висувати претензії Путіну і Медведєву – Грач


Сергій Аксьонов на суднобудівному заводі «Залив», Керч, 9 грудня 2015 року
Сергій Аксьонов на суднобудівному заводі «Залив», Керч, 9 грудня 2015 року

Чим закінчиться його конфлікт з Москвою?

Київ – Між офіційною Москвою, яка анексувла в України Крим минулого року, і кримською «владою» несподівано розгорівся конфлікт. Федеральні ЗМІ розтиражували повідомлення про те, що в уряді Росії стурбовані рівнем професіоналізму «керівництва» Криму і нещодавньою заявою Аксьонова про ненадання коштів для півострова. Російський віце-прем'єр Дмитро Козак сказав, що поки нікого не відправлять у відставку, але буде проведена внутрішня перевірка щодо витрачання коштів кримськими «чиновниками», в якій візьме участь і російська прокуратура.

Привід для обурення російської влади дав сам російський «голова» Криму Сергій Аксьонов. 18 грудня в Москві на круглому столі «Крим та виклики для Росії» він сказав, що на реалізацію федеральної цільової програми на 2015 рік півострову «досі не було перераховано ні копійки». У зв'язку з цим Аксьонов запропонував передати регіональній «владі» Криму повноваження щодо витрачання коштів з федерального бюджету без узгодження з федеральними відомствами.

Через два дні російське державне інформагентство ТАСС із посиланням на власне джерело в російському уряді повідомило про те, що заява Аксьонова викликала здивування серед членів уряду Росії і заклопотаність рівнем професіоналізму кримських «чиновників». Це повідомлення швидко розтиражували не тільки інтернет-медіа, а й російські телеканали. До цього моменту команда Аксьонова не потрапляла під такий сильний інформаційний пресинг з російського боку.

За інформацією джерела ТАСС, здивування російського уряду було викликане тим, що насправді з російського федерального бюджету Криму і Севастополю були перераховані 2,77 мільярда рублів на проектування та будівництво 139 об'єктів ФЦП. Однак регіональною «владою» були укладені контракти тільки на 308 мільйонів рублів.

«При цьому через неможливість освоєння передбаченого програмою фінансування більша частина передбачених на 2015 рік коштів (15,7 мільярда рублів) за пропозицією кримської «влади» була перенесена на 2016 рік», – зазначив співрозмовник ТАСС.

Джерело російського інформагентства підкреслило, що в перенесенні початку фінансування винне саме місцеве кримське «керівництво», яке постійно змінювало пропозиції «про пооб'єктну розшифровку комплексних збільшених інвестиційних проектів і вкрай низьку якість поданих обґрунтувань вартості будівництва об'єктів, розшифровка яких узгоджена».

У зв'язку з цим, як стверджує співрозмовник ТАСС, російський уряд всерйоз стурбований професіоналізмом і якістю роботи регіональної «влади».

«Тому російським мінекономрозвитку і мінфіну ще на початку листопада було доручено визначити розмір збитків, завданих федеральному бюджету у зв'язку із заморожуванням передбачених на 2015 рік бюджетних асигнувань на реалізацію програми, і внести пропозиції про покарання регіональних «чиновників», – наголосило джерело ТАСС.

«Нехай штатні метальники лайна заспокояться»

Сам Аксьонов у відповідь на критику в ЗМІ сказав, що скарги на його роботу звучать тільки анонімно, а офіційно ніхто з московських чиновників не ставив під сумнів професіоналізм представників кримського «керівництва». Водночас він визнав, що терміни виконання низки інфраструктурних проектів були зірвані.

Сергій Аксьонов
Сергій Аксьонов

«Питання зараз не в тому, хто винен, а що робити далі. Там, де ми винні, якщо ми в чомусь помилилися, ми завжди знайдемо можливість, як покарати своїх посадових осіб. А підводних течій у цій заяві немає. Нехай всі штатні метальники лайна заспокояться», – сказав Аксьонов.

Він додав, що не бачить проблеми в публічному обговоренні питань, пов'язаних із реалізацією федеральної цільової програми. На думку російського «голови» Криму, навпаки, відкриті дискусії на цю тему дозволять знайти вихід зі ситуації, яка склалася.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков у бесіді з російськими журналістами також закликав не перебільшувати масштаб конфлікту.

Дмитро Пєсков
Дмитро Пєсков

«Поточні проблеми в щоденній роботі між регіональною «владою» та федеральним урядом зводити в ранг деяких криз, напевно, було б не коректно. Набагато краще зосередитися на врегулюванні цих проблем і на послідовному роз'ясненні своєї позиції в робочому порядку», – зазначив Пєсков.

Він додав, що за рівнем життя та іншими параметрами Крим ще не дотягує до загальноросійського рівня, і це, на думку прес-секретаря Путіна, є однією з причин ситуації, яка склалася.

Офіційну позицію уряду з приводу непорозуміння між Москвою і Сімферополем висловив російський віце-прем'єр Дмитро Козак. Він сказав, що поки про відставку кримських «чиновників» високого рівня не йдеться.

Дмитро Козак
Дмитро Козак

«Поки про це не йдеться. Я не знаю, хто сказав про некомпетентність «керівників» Криму, напевно, на середньому і низовому рівні є «чиновники», які не цілком можуть впоратися зі своїми обов'язками, судячи з того, що відбувається з обґрунтуванням вартості, плануванням витрат коштів», – наголосив він.

Він додав, що ще восени у зв'язку з розбіжностями між федеральною та кримською «владою» була створена комісія для службового розслідування, до складу якої увійшли представники міністерства фінансів і мінекономрозвитку Росії. Однак зараз для посилення цієї комісії її вирішили розширити і ввести туди співробітників генпрокуратури Росії.

«Антиаксьоновські» настрої переростуть у «антипутінські»

Насправді за порушення з боку «команди Аксьонова» несе відповідальність сама Москва. Таку думку в коментарі для «Крим.Реалії» висловив голова кримського відділення партії «Комуністи Росії» Леонід Грач.

Леонід Грач
Леонід Грач

«По-перше, це був вибір Москви під такою гучною і образливою для історії назвою, що, мовляв, Аксьонов – це своєрідний Че Гевара. Хоча всім було зрозуміло, хто він, його походження, те, що він жодного дня не служив. Те, що він жодного дня не працював, і те, що він буде оточувати себе такими ж людьми, які не відбулися ні в професійному, ні в морально-етичному плані», – сказав Грач.

За словами політика, від самого початку свого «правління» «команда Аксьонова» свої основні зусилля спрямовувала на «віджим майна», і на це Москва закривала очі. Однак, як стверджує Грач, нові кримські «керівники» не знають меж, і вони поклали руку на російський бюджет і ті об'єкти, які є серед інтересів московських олігархів.

«Вже дійшло до того, що той дрібний злодюжка, який живе за рахунок загальнодержавної російської кишені, почав у очі висувати Москві і Кремлю або, іншими словами, Путіну і Медведєву публічно претензії, мовляв, ви нам не дали ні копійки. Це й обурило», – сказав Грач.

На думку політика, якщо кримському «керівництву» і цього разу все зійде з рук, то зростаючі в суспільстві «антиаксьоновські» настрої можуть перерости в «антипутінські». Але Грач припускає, що російський президент вбереже Аксьонова від відставки.

«Але верхівка адміністрації має виправити свою помилку і відіслати Аксьонова куди хоче, в Магадан, наприклад, нехай поїде. Зараз в Росії є такі міста, які вільні. Нехай там посидить, зрозуміє скільки коштує сто грамів хорошого кримського вина», – пожартував політик.

А кримський політолог Дмитро Омельчук вважає, що масштаб конфлікту між Аксьоновим і російським урядом не варто перебільшувати. Він вважає, що його корінь лежить у різному баченні причин невиконання російської федеральної цільової програми: російська «влада» Криму звинувачує Москву в зриві фінансових зобов'язань, а російський уряд, у свою чергу, незадоволений тим, як у Криму розпоряджаються вже виділеними грошима.

Дмитро Омельчук
Дмитро Омельчук

«А що стосується перспектив, я думаю, що жодних кадрових змін у верхньому ешелоні, принаймні ще місяців шість-сім, це не викличе. Тому що люди, які очолюють сьогодні Крим, (анексований Росією – ред.), мають високий рівень довіри і карт-бланш перших осіб Росії», – вважає експерт.

На думку політолога, кримських «чиновників» високого рангу тільки насварять, а у відставку підуть другорядні фігури. Омельчук вважає, що під ударом зараз перебувають «міністри» в економічному і фінансовому блоці кримського «уряду». Також, припускає експерт, можуть постраждати регіональні «керівники».

Сімферопольці про роботу кримського уряду: дуже погано, так не можна! (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG