Доступність посилання

ТОП новини

СБУ пропонує МЗС України запровадити санкції щодо «Чорноморнафтогазу»


Самопідйомна плавуча бурова установка «Петро Годованець»
Самопідйомна плавуча бурова установка «Петро Годованець»

Служба безпеки України направила пропозиції до українського МЗС щодо «націоналізованого» окупаційною «владою» Криму підприємства «Чорноморнафтогаз», який напередодні здійснив переміщення нафтових платформ на Одеському газовому родовищі. Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит Крим.Реаліі прес-служби СБУ.

Як повідомили у відомстві, пропозиції до МЗС України спрямовані «з метою застосування до державного унітарного підприємству Криму «Чорноморнафтогазу» спеціальних економічних обмежувальних заходів (санкцій) у вигляді блокування активів і припинення дій торгових угод, спільних проектів і промислових програм в окремих сферах».

У СБУ зазначили, що для захисту національних інтересів Україна подала міжнародний позов до Стокгольмського арбітражу.

«Через анексію Криму Україна не мала доступу до самопідйомної плавучої установки «Петро Годованець» і «Україна», розташованих у Чорному морі на Одеському газовому родовищі. До окупації АРК бурова платформа «Таврида» та бурові установки «Петро Годованець» і «Україна» здійснювали видобуток вуглеводнів згідно з внутрішнім розпорядженням керівника Державного унітарного підприємства Республіки Крим «Чорноморнафтогаз». Крім того, за вказівкою останнього, обладнання переміщено в АР Крим», – зазначили в СБУ.

На початку грудня, у зоні Одеського газового родовища, Росія почала установку нафтовидобувної платформи «Чорноморнафтогазу» «Таврида», яка раніше перебувала у районі Криму і була захоплена Росією після анексії півострова. Кораблі Держприкордонслужби України відстежують ситуацію у зоні Одеського газового родовища, де знаходяться бурові установки «Чорноморнафтогазу» і кораблі, що їх обслуговують.

Прес-служба «Чорноморнафтогазу» повідомила, що дві сучасні бурові установки В-312 і В-319 переміщені «у зв’язку зі складною міжнародною ситуацією, ризиками втрати життєво важливих активів».

У МЗС України 16 грудня висловили обурення Росії щодо ситуації з буровими установками «Чорноморнафтогазу» і зажадали їх повернути Україні.

У 2014 році бурові установки та інше майно української державної компанії «Чорноморнафтогаз» були захоплені під час анексії Криму Росією. Після цього НАК «Нафтогаз України» втратила контроль над цим кримським підприємством.

XS
SM
MD
LG