Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт Голубова із Саакашвілі: хто кого переграє в піар-війні


Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

Публічна конфронтація між народним депутатом з Одеси Голубовим і головою Одеської ОДА Саакашвілі має подвійне дно

Одеса – Із трибуни Верховної Ради народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Дмитро Голубов продовжив свою публічну полеміку з головою Одеської ОДА Міхеїлом Саакашвілі, звинувачуючи його в корупції. Однак, як вважають експерти, подібні виступи – це лише ланка в інформаційній війні. Насправді одеський осередок у Верховній Раді, представником якого є Голубов, побоюється втратити свою сферу впливу на півдні України.

Звинувачення у корупції на адресу колишнього президента Грузії з вуст народного обранця Дмитра Голубова, який пройшов у Верховну Раду з Одеси, лунають вже не вперше.

Раніше, посилаючись на інформацію грузинського хакерського угруповання «Хінкалі», він оприлюднив дані про витрати Міхеїлом Саакашвілі грошей фонду «На благо Одеси»: на рекламну кампанію на телеканалі «Інтер», на бензин та автомобілі для «команди Саакашвілі» та інше.

Зараз Голубов звинуватив голову Одеської ОДА у виплаті «чорних надбавок» із того ж фонду своїм підлеглим. Оголошені з парламентської трибуни факти депутат пообіцяв передати до прокуратури.

Будинок прийомів за 22 мільйони гривень

За інформацією народного депутата від БПП Сергія Лещенка, причиною публічної конфронтації могло стати розслідування Одеської прокуратури щодо придбання Будинку прийомів на Французькому бульварі – одному з найдорожчих районів за цінами на нерухомість в Одесі.

Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

Прокуратура з’ясувала факт незаконного переходу власності об’єкту нерухомості, який раніше був у комунальній власності. Відчуження відбулося за старою схемою – через підставних осіб. Загальна площа Будинку прийомів – 1200 квадратних метрів, а разом із будівлею земельний наділ – 2 гектари.

Як заявив під час брифінгу заступник прокурора Одеської області Олег Жученко, провадження розпочато за статтею про фіктивне підприємництво.

«У червні місяці поточного року реєструється новостворене підприємство. Єдиним засновником є громадянин України – 20-річний хлопець, а статутний фонд становить лише 1000 гривень. Через місяць після створення подаються документи на участь в аукціоні на придбання Будинку прийомів. Потім статутний фонд викуповує офшорна компанія і стає його єдиним власником. У липні 2015 року проводиться аукціон, на якому продається Будинок прийомів за суму 22 мільйони гривень. За законодавством України, офшорна компанія не може бути набувачем комунального майна при підписанні договорів «купівлі-продажу». Тому це підприємство знову перереєстровується на громадянина України – за ту ж суму в 1000 гривень при тому, що підприємство вже володіє Будинком прийомів на багатомільйонну суму. Потім, після підписання договорів «купівлі-продажу», громадянин України виходить зі складу засновників, 100% статутного фонду переходить до офшорної компанії. Таким чином історико-культурна спадщина перейшла у власність офшорній компанії», – пояснює заступник прокурора Одеської області.

«Одеські нардепи» проти Саакашвілі?

За версією слідства, Будинок прийомів в Одесі був приватизований юридичною особою, директором якої є так званий Балабан, який пов’язаний із Голубовим. Він раніше працював у фірмі помічника народного депутата Петра Іонова, який зараз обраний депутатом Одеської міськради від БПП.

Сергій Лещенко висловив свою позицію щодо причини публічних випадів Голубова.

«Балабан був затриманий і допитаний. Чи він дав покази на Голубова? Я не знаю. Але версію слідства я озвучив: Голубов вважається кінцевим бенифіціаром цієї оборудки з Будинком прийомів, а Голубов пов’язаний із Гончаренком. Вони становлять собою певний одеський осередок, який пішов у конфлікт зі Саакашвілі. Це додатковий аргумент до розмов про конфлікт в Одесі між Саакашвілі та Гончаренком. До того ж це жирна тема для піару. Справа потрапила в маховик Саакашвілі», – пояснив Радіо Свобода Сергій Лещенко.

На думку політика, показовим для громадськості буде перебіг слідства. Адже приватизація будинку сталася за часів Саакашвілі, тому він просто не може замовчувати цю тему.

Інформаційні війни за Одесу

Будинок прийомів, який розташований в одному з елітних районів міста, є ідеальним об’єктом для піару борця з корупцією Саакашвілі. Таку позицію висловив одеський політтехнолог Геннадій Чижов.

Голубов – спеціаліст із інформаційних війн. Він намагатиметься виграти її у Саакашвілі, але програє
Геннадій Чижов

«Голубов – спеціаліст із інформаційних війн. Він намагатиметься виграти її у Саакашвілі, але програє. Тому що Саакашвілі спеціаліст зі смислових війн. Він сам по собі ходяча піар-кампанія», – вважає експерт.

Окрім того конфлікти Голубова та Гончаренка із Саакашвілі можуть мати більш глибинний характер, що говорить про неоднозначність настроїв всередині фракції БПП. Адже відчувається глибокий конфлікт щодо різного підходу до державного управління.

Із Гончаренком була низка інцидентів – щодо приватизації інших об’єктів, щодо продажу місць у партійних списках
Геннадій Чижов

«Саакашвілі – політик іншого порядку. Із Гончаренком була низка інцидентів – щодо приватизації інших об’єктів, щодо продажу місць у партійних списках одеського БПП. Він у відкритий конфлікт зі Саакашвілі не вступав. Однак, можливо, фракція дала добро, аби Голубов був на вістрі цієї інформаційної війни. Одеський осередок боїться втратити свою сферу впливу», – додає політтехнолог.

На його думку, Голубов тягається з досвідченим опонентом. Рівень підтримки громадськості Саакашвілі набагато вищий аніж у засновника інтернет-партії Дмитра Голубова.

Колишній очільник Одеської облради та соратник Гончаренка Михайло Шмушкович, за каденції якого Будинок прийомів пішов з молотка, не захотів коментувати Радіо Свобода причини конфлікту між політиками. Він також відмовився визнавати незаконність продажу нерухомості, щодо якої розпочався скандал.

Це загальноукраїнська проблема: не можна продавати землю під об’єктами, які є пам’ятниками архітектури
Михайло Шмушкович

«Особистий конфлікт між Голубовим та Саакашвілі я коментувати не буду. Однак я вважаю, що це був один із найуспішніших аукціонів за всю історію Одеської обласної ради. Мені дуже приємно, що цей аукціон пройшов на момент, коли я її очолював. Там дійсно є певні нестиковки в законодавстві, однак ці проблеми стосуються не лише цього об’єкту. Це загальноукраїнська проблема: не можна продавати землю під об’єктами, які є пам’ятниками архітектури. У зв’язку з цим є певна колізія. Однак це загальноукраїнська проблема, а не лише цього об’єкту. Я би все-таки причину шукав у лінії публічного конфлікту представників влади», – прокоментував ситуацію Михайло Шмушкович.

Дмитро Голубов пообіцяв найближчим часом оприлюднити й іншу інформацію, якою з ним ділиться хакерське угруповання «Хінкалі». Однак публічні звинувачення Голубова грають на руку Саакашвілі, вважають експерти. Політик із неоднозначною репутацією колишнього хакера, близький до Олексія Гончаренка, виглядає не так переконливо, як грузин-реформатор, колишній президент успішної сьогодні країни та борець із корупцією Міхеїл Саакашвілі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG