Доступність посилання

ТОП новини

Мер Вільнюса відмовився приймати в подарунок горілку «Путінка»


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

«Я не можу уявити, щоб якийсь посол подарував мені, наприклад, горілку «Обама»

Який подарунок на Різдво найбільш доречний? Посол Росії у Литві Олександр Удальцов вирішив, що це пляшка горілки «Путінка», яку відправив у подарунок мерові Вільнюса Ремігіюсу Шімашюсу. Втім, мер відмовився її приймати, а про причини розповів Радіо Свобода.

Чи справді російський дипломат своїм різдвяним подарунком, хотів лише підняти святковий настрій мерові Вільнюса? Мер столиці Литви Ремігіюс Шимашюс так не вважає. Він виклав у соціальних мережах фотографію презента російського посла у Литві Олександра Удальцова. Це пляшка горілки «Путінка», назва якої є похідною від прізвища президента Росії Володимира Путіна. Разом з пляшкою Шимашюс отримав і листівку, проте без докладних коментарів з приводу подарунка.

Мер Вільнюса розповів Радіо Свобода, що подарунок його обурив. Шимашюс нагадав, що Литва цілком чітко засуджує політику Путіна.

«Це всього лише спроба троллінгу стосовно позиції всієї Європи щодо політики Путіна, до його позиції стосовно України та Криму. Для мене цей подарунок – неприпустимий жест. Найбільше мене шокувала назва горілки – це ж зменшувально-пестлива форма прізвища їхнього президента. Я не можу уявити, що посол якоїсь країни може подарувати мені на Різдво горілку з прізвищем президента його країни. Я не можу уявити собі, наприклад, горілку Обама», – каже мер.

Ремігіюс Шимашюс наразі вирішує, чи відправити «Путінку» назад, чи виставити на аукціон, а отримані гроші віддати «постраждалим від політичного тиску в Росії». Крім того, мер литовської столиці розповів, що це вже не перша спроба російського посла його «зачепити».

Поїду в Крим тільки на запрошення українського посла
Ремігіюс Шимашюс

«Кілька місяців тому ми з ним зустрічалися і тоді він запросив мене відвідати «російський Крим». Це неприпустимо і цілком природно, що я відмовився. Сказав, що поїду в Крим тільки на запрошення українського посла», – зауважив мер Вільнюса.

Литва не лише засудила вторгнення російських сил в Україну, а й сама нещодавно відновила призов до армії, реагуючи на можливу російську загрозу. Литва також намагається зменшити енергетичну залежність від Москви й домагається відшкодування за майже півстоліття радянської окупації. Тому російського дипломата у Вільнюсі часто приймають досить холодно.

Посол Росії у Литві відповів на заяву мера Вільнюса на своїй сторінці у Facebook. Його звернення частково зачитав радник посла Росії у Литві з питань культури Андрій Гасюк.

«Градоначальник, скоріш за все, не знає, що за оцінкою цілої низки найбільш впливових західних видань, включно з журналом «Форбс», Володимир Путін сьогодні є найбільш впливовим світовим лідером. На серйозний хід мера Вільнюса звернули увагу російські виробники вино-горілчаних виробів. Вони просили передати столичному голові, щиру подяку за гарну рекламу їхньої продукції», – зазначили представники російського посольства.

А на запитання кореспонданта Радіо Свобода щодо різдвяного подарунка мера Вільнюса російському послу, Шимашюс відповів: «Знаєте, ні. Я не підготував для нього подарунок на це Різдво. Я дуже зайнятий на роботі», – з усмішкою відповів мер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG