Доступність посилання

ТОП новини

«Майданівські» християнські конфесії єднаються – релігієзнавець


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

«Ми, українці, повинні єднатись у духовному напрямку, робити все можливе і неможливе, що нас об’єднує»

Київ – Цього року в Україні релігійні діячі, науковці, громадськість заговорили про можливості об’єднання різних християнських конфесій і початок формування єдиної помісної церкви. Діалоги з цього приводу ведуть православні, греко-католики і римо-католики, над теологічними основами єднання міркують священнослужителі і релігієзнавці. А на місцях священники і миряни єднають зусилля, щоб допомогти одне одному вижити, щоб підтримати сиріт і переселенців, щоб надати молитовну (духовну) і гуманітарну допомогу українському війську.

У Києві на Михайлівській площі часто збираються священики і миряни різних конфесій на спільну молитву за мир.

Серед тих, хто читає зі сцени молитву, – представники тих конфесій, які молились разом зі сцени Майдану під час Революції гідності. Це – римо-католики, греко-католики, представники автокефальної та вірменської церков, а також православні Київського патріархату. Наразі, як кажуть священики, їх об’єднала війна, яка точиться на сході країни.

Завдання церкви – молитися і просити, щоб Господь змилостивився над нами, щоб Господь благословив наш народ на мир, злагоду та єдність
отець Єремія

«Завдання церкви – молитися, молитися і просити, щоб Господь змилостивився над нами, щоб Господь благословив наш народ на мир, злагоду та єдність», – пояснив журналістам отець Єремія з Української православної церкви (Київського патріархату).

Його колега, римо-католицький священик отець Петро зауважує, що Україну боронять бійці – вірні різних релігійних конфесій, тож і самі церкви мають єднатись.

Хлопці, які воюють на сході в АТО, вони належать до різних конфесій. І коли вони дізнаються, що тут разом усі конфесії моляться, це для них дуже важливо
отець Петро

«Хлопці, які воюють на сході в АТО, захищають єдність нашого краю і мир, вони належать до різних конфесій. І коли вони дізнаються, що тут разом усі конфесії моляться, це для них дуже важливо», – каже священник.

Після спільної молитви її учасники збирають гуманітарну допомогу для мешканців Донбасу і для військових, які боронять Україну. До того ж, такою благодійною чи волонтерською справою займаються у багатьох містах України священики і миряни з різних християнських конфесій.

Коли ж гуманітарний вантаж прибуває, наприклад, до Маріуполя, то його розвозять по дитячих будинках, інтернатах для літніх людей, по підрозділах Збройних сил і Національної гвардії України. Найчастіше подарунки перевозять адресатам голова синодального відділу соціального служіння Української праволавної церкви (Київського патріархату) архієпископ Сергій (Горобцов) і голова місцевої римо-католицької парафії отець Леонардо.

Горе або щастя завжди об’єднують людей. Наші священники допомагають дітям, сиротам, іншим соціально вразливим жителям. І це приклад того, що ми, українці, повинні єднатись у духовному напрямку
отець Сергій

«Горе або щастя завжди об’єднують людей. Я дружу з усіма конфесіями. Нас часто відвідує отець Леонардо з римо-католицької церкви. Наш благочинний, Любомир Кашій разом з отцем Леонардом, наші священники відвідують притулки, допомагають дітям, сиротам, іншим соціально вразливим жителям. І це є такий великий приклад того, що ми, українці, повинні єднатись у духовному напрямку, робити все можливе і неможливе, що нас об’єднує, і тоді ми покажемо всім, що ми є справжні християни», – розповів отець Сергій в інтерв'ю для Радіо Свобода після того, як розвіз «миколайчиків» від різних конфесій дітям Донеччини.

Також християнські громади Маріуполя разом допомагають дітям-сиротам, підтримують роботу їдальні для соціально незахищених мешканців міста. Їдальня щодня годує обідами понад триста осіб, каже отець Сергій.

Будується дорога до єдності

Деякі церкви зробили більше зусиль на шляху єднання і переходять до створення спільних інституцій. Відповідаючи на бажання очільників Харківсько-Полтавської єпархії Української автокефальної православної церкви, свій план щодо зближення й подальшого єднання християнських церков в Україні цього року запропонували представники Української греко-католицької церкви. Вони навіть розробляють механізм, який би втілював ідею єдиної церкви в Україні, яку виношував ще голова Української греко-католицької церкви митрополит Андрей Шептицький. Про це розповів Радіо Свобода голова екуменічної комісії УГКЦ отець Ігор (Шабан).

Ми, Українська греко-католицька церква, вважаємо себе православною церквою, яка є в єдності з єпископом Риму. Тому нам не байдужа ідея об’єднання церков України
отець Ігор

«У вересні цього року на Великому Синоді УГКЦ прийнята екуменічна концепція, яка описує бажання й виписує механізми єдності церков київської традиції. Ми, Українська греко-католицька церква, вважаємо себе православною церквою, яка є в єдності з єпископом Риму. Тому нам не байдужа ідея об’єднання церков України», – каже отець Ігор.

Не всі церкви гуртуються навколо українського народу

Як зазначають фахівці, процес зближення християнських церков розпочали пересічні українці – миряни, які відчули себе частиною модерної української нації, духовною основою якої є церква. Провідний науковець Інституту релігієзнавства Національної академії наук України Ольга Недавня вважає, що наразі у країні зближуються релігійні спільноти, які відчувають важливість єднання для порятунку держави. Близькість поміж мирянами, священиками варто вимірювати не зовнішньою подібністю, а якістю співпраці та взаємодії, каже експерт.

Чи стають ближчими одне до одного різні християнські конфесії в Україні? Так, стають, але не всі, а ті, які можна назвати «майданівськими»
Ольга Недавня

«Чи стають ближчими одне до одного різні християнські конфесії в Україні? Так, стають, але не всі, а ті, які можна назвати «майданівськими». Так само, як стали одне одному ближчі майданівці, учасники АТО, волонтери та всі, хто допомагає. Серед них багато, якщо не більшість – і є церкви. Адже церкви – це не лише керівництво, це миряни, військові капелани, брати і сестри», – пояснила Недавня Радіо Свобода.

Науковці також зазначають, що у процесі зближення, чи то єднання, християнських конфесій необхідно досягти компромісу у різних питаннях, від приналежності храмів і аж до «правильності» тих чи інших церковних канонів. Наприклад, релігієзнавець Ігор Ільтьо пропонує для подальшого зближення християнських церков досягти компромісу і почати хоча би спільно відзначати релігійні свята.

«Ця тема є надзвичайно місткою, вона стосується не лише православно-католицького діалогу, а й діалогу серед самих православних та серед самих католиків. Адже як серед помісних православних церков, так і у католицької церкви з одного боку та східних католицьких церков з іншого боку, існують календарні розбіжності у святкуванні Пасхалій та нерухомих релігійних свят», – каже експерт.

Як зазначають вчені, лідери церков мають почути вірних своїх конфесій, адже впродовж багатьох років саме церква залишається тією інституцією, якій довіряє більшість українців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG