Доступність посилання

ТОП новини

Місія ОБСЄ отримала доступ до Комінтернова у супроводі представників «ДНР» ‒ Александр Гуґ


Александр Гуґ (©Shutterstock)
Александр Гуґ (©Shutterstock)

На в’їздах до селища зафіксували міни, вибухові пристрої, розтяжки ‒ ОБСЄ

Доступу до окупованого сепаратистами Комінтернова після кількаразової спроби отримали представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. В ефірі програми «Донбас. Реалії» заступник голови спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ, Александр Гуґ розповів подробиці огляду селища.

‒ Що Вам відомо про ситуацію довкола Маріуполя і Комінтернова?

На південно-західному і північно-західному в’їздах до селища вони бачили міни, вибухові пристрої, розтяжки, саморобні вибухові пристрої і боєприпаси

‒ Ми працюємо над тим, щоб перевірити отримані повідомлення щодо присутності озброєних представників «ДНР». Наші спостерігачі намагалися потрапити до селища і раніше кілька разів. Наприклад, 22 грудня вони спробували потрапити до Комінтернова, але не змогли цього зробити з міркувань безпеки. На південно-західному і північно-західному в’їздах до селища вони бачили міни, вибухові пристрої, розтяжки, саморобні вибухові пристрої і боєприпаси. 23 грудня два патрулі спеціальної моніторингової місії ‒ один з Мар’їнки, яка перебуває під урядовим контролем, інший з підконтрольного «ДНР» Донецька ‒ спробували потрапити до села знову. З причин безпеки обидва патрулі були позбавлені доступу знову.

З боку «ДНР» спостерігачам було відмовлено у проїзді, їх попросили віддалитися від блокпосту і повернутися назад до Донецька.

Коли спеціальна моніторингова місія перебувала поблизу села Заїченко, підконтрольного «ДНР», чула вибухи
Александр Гуґ

Коли спеціальна моніторингова місія перебувала поблизу села Заїченко, підконтрольного «ДНР», чула вибухи. На території, які контролює український уряд, СММ отримала повідомлення згодом про те, що нібито того дня справді відбувся обстріл.

Доступ надали тільки із супроводом, таким чином можливість спостерігати неупереджено і вільно була обмежена
Александр Гуґ

Сьогодні патрулю СММ вдалося потрапити до Комінтернова з боку «ДНР». Щоправда, доступ надали тільки із супроводом, таким чином можливість спостерігати неупереджено і вільно була обмежена. Хоча безпечний і гарантований доступ СММ передбачений мандатом, який надали 57 держав-учасниць ОБСЄ і меморандумом від 19 вересня 2014 року, який забороняє закладання вибухівки та мін у зоні безпеки і зобов’язує розчистити від них територію.

Доповнення до комплексу заходів від 29 вересня цього року наголошує на важливості безпечного і гарантованого доступу для СММ. Також воно передбачає, що відповідальні військові керівники повинні не тільки забезпечувати доступ спостерігачів, але й швидко реагувати на конкретні порушення, зареєстровані спеціальною моніторингоою місією.

Обмеження свободи пересування СММ – це одне з таких порушень. Згідно з цим документом, спільний центр контролю та координації сприяє оперативному реагуванню на можливі факти перешкоджання проведенню моніторингу та верифікації СММ ОБСЄ.

Всі учасники тристоронньої контактної групи, а також представники «ДНР» і «ЛНР» підписали меморандум і доповнення. Спеціальна моніторингова місія закликає дотримуватися відповідних домовленостей.

‒ Пане Гуґ, хто зараз контролює Комінтернове?

Цього ранку представники «ДНР» надали нам доступ. Нині у супроводі їхніх представників ми перебуваємо у Комінтернові
Александр Гуґ

‒ Цього ранку представники «ДНР» надали нам доступ. Нині у супроводі їхніх представників ми перебуваємо у Комінтернові.

‒ Чи отримували Ви якісь заяви від українського уряду та військових щодо цих подій?

‒ Ми читаємо публічні заяви, які роблять обидві сторони. Наші спостерігачі, які працюють на місці, перевіряють отримані повідомлення, і ми відзвітуємо про те, що побачимо в щоденному звіті, який є публічним і доступним на нашому сайті.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG