Доступність посилання

ТОП новини

Різдво у Франції за посилених умов безпеки


Гірлянди на Єлисейських Полях у Парижі. Архівне фото
Гірлянди на Єлисейських Полях у Парижі. Архівне фото

Тепер, аби зайти до торговельних центрів, треба давати великі речі і сумки на перевірку, кількість входів і виходів до крамниць обмежена

Ліон – Французька підготовка до Різдва, яке тут називають Ноелем, – це завжди людні вулиці, черги в магазинах і переповнені ресторани. Але після нападів у Парижі ситуація змінилася по всій Франції. Тепер перед крамницями довші черги, бо для того, аби зайти до торговельних центрів, треба давати великі речі і сумки на перевірку, кількість входів і виходів до магазинів обмежена, і там обов’язково стоять охоронці. Вони кажуть, що верхній одяг треба розстібнути, а ще краще – зняти, і прискіпливо перевіряють кожен пакунок у ваших руках. Самі французи реагують на це спокійно і кажуть, що так почувають себе безпечніше.

«Якщо це справді доможе зупинити терористів, то я готова давати свою сумку на перевірку всюди», – сказала Радіо Свобода Ізабель, яка вийшла на різдвяні закупи зі своїм чоловіком Арно.

Ізабель зі своїм чоловіком Арно робить різдвяні покупки
Ізабель зі своїм чоловіком Арно робить різдвяні покупки

Однак в цілому різдвяна картина у Франції не змінилася – за кілька днів до Різдва люди бігають по різних магазинах, тримаючи в руках списки необхідних продуктів. А 25 грудня країна завмирає – майже всі магазини

зачинені, вулиці порожні, де-не-де можна побачити людей, які йдуть з квітами і подарунками в гості.

Десерти – серед найулюбленіших страв французів

Різдво у Франції – це передусім святковий обід, на який збирається вся сім’я. Це традиційно закуски, головна страва і десерт. На Рідзво кожна страва – це цілий кулінарний витвір, але особливо французи звертають увагу на солодке, причому у кожному регіоні десерт відрізняється.

Наприклад, у Ліоні традиційно на Різдво купують шоколадні цукерки Révillon із вкладеним папірцем із різними прислів’ями і цитатами відомих філософів. У Провансі на Різдво надають перевагу рибним стравам, а на десерт подають аж 13 різних кулінарних витворів. Але в усій Франції на десерт в обов’язковому порядку має бути Bûche de Noël – українською це «різдвяне поліно». Воно має дуже довгу традицію – ще зі старого звичаю спалювати поліно на день зимового сонцестояння. Кілька століть тому на столі було просто поліно, але французи, які дуже люблять поїсти, вирішили, що нема чого поліну без діла лежати на столі, варто зробити з нього щось смачненьке, так і з’явився нинішній десерт, який тепер має дуже багато варіацій.

Різдво у Франції без головної ялинки

Такий насичений обід часто плавно перетікає у вечерю, на яку, однак, залишаються здебільшого старші члени родини, а молодь переміщується до барів та кав’ярень – поспілкуватися і випити з друзями вина чи й чогось міцнішого. Цьогоріч можна посидіти й допізна: хоча, на відміну від, скажімо, Британії, 26 грудня у Франції – це зазвичай робочий день, цього року Різдво припало на п’ятницю, а відтак свято плавно перейде у різдвяний вікенд.

У більшості міст Франції цього року не вдасться зібратися біля одного з найголовніших символів Різдва і Нового року – ялинки. З міркувань безпеки влада відмовилася від встановлення головної ялинки і феєрверків у містах країни.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG