Доступність посилання

ТОП новини

Прага відзначає Різдво: у центрі міста ярмарки та святкова атмосфера


Різдво у Празі: Аромати випічки, глінтвейн, святкова атмосфера (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Три чверті чехів, понад 70% громадян, визнають себе невіруючими, проте охоче підтримують казкову атмосферу

Після «святого вечора» 24 грудня Чехія ще кілька днів святкуватиме Різдво. І хоч три чверті жителів цієї країни вважають себе невіруючими, утім охоче підтримують атмосферу казки. У ці дні країна і її столиція сповільнюють темп: більшість магазинів та торгових центрів закриваються, транспорт ходить рідше, ніж зазвичай. Але в центрі Праги традиційно багато чехів та туристів.

Аромати випічки, глінтвейн, святкова атмосфера – звичні для Праги атрибути Різдва. Після традиційної вечері в колі сім’ї, чехи у «святий вечір» їдуть гуляти в центр міста. На центральних площах Праги ще з кінця листопада запалюють ялинки та розміщують святкові ярмарки. Тут можна спробувати традиційну кухню – кнедлики та картопляники-«брамбораки» – або ж купити додому імбирного печива.

Багато туристів приїжджають у Прагу спеціально на свята – приваблює старовинна архітектура та різдвяний настрій. Зокрема, чоловік, що назвався Танака, приїхав із дружиною з далекого Китаю. Розповідає, що в дитинстві він чув пісню «Празька площа», тож завжди хотів побачити на власні очі Європу. За словами Танаки, їжа його не вразила, утім, шопінг у Чехії видався чоловікові значно вигіднішим, аніж удома.

«Ми нещодавно одружились. Тож поїздка до Праги на Різдво – наш медовий місяць. Тут дуже красиво, але ми встигли лише один раз обійти центр міста», – говорить Танака.

Чехи прикрашають домівки омелою на щастя і благополуччя

Чехи прикрашають ялинку до Різдва, щоб свята зустрічати вже із символічною атмосферою. Утім, на ярмарках досі можна знайти цікаві прикраси для оселі. Мірослав Махачек продає іграшки вже 25 років і розповідає, що найохочіше купують ялинкові прикраси, свічки та декоративну омелу.

На Різдво чехи прикрашають омелою домівки, адже вірять, що це приносить щастя та благополуччя.

«Я багато прикрас роблю власними руками. Наприклад, збираю на деревах омелу, прикрашаю її. А іграшки, які ви бачите, з чеського скла, я продаю тільки якісне. Хочеться, щоб ці речі дарували людям радість», – каже Мірослав.

За його словами, слід підходити до роботи з душею, особливо на свята. Тож коли йому хтось із покупців сподобається – із задоволенням частує печивом чи дарує прикрасу на ялинку.

Народження Христа

Атмосферу свята у Празі можна відчути не лише на традиційних ярмарках та біля різдвяних ялинок. Зокрема, у музеях до свят виставляють вертепи-«бетлеми» – фігурки з соломи, дерева чи скла. Вони показують віфлеємську історію про народження Христа, утім, втілюють її в різних образах.

«Бетлеми – це обов’язковий символ Різдва. Ми зібрали найрізноманітніші види. Мій улюблений – народження Ісуса біля Карлового мосту, символу Праги. А є навіть бетлеми з моряками чи рибами-гігантами», – розповідає Йоганна Грегорова, екскурсовод у «Музеї Карлового мосту», де розмістилась експозиція.

Три чверті чехів, понад 70% громадян, визнають себе невіруючими або атеїстами. Проте вони охоче підтримують казкову атмосферу свята у Празі. Тож Різдво для чехів – час побути з родиною та обмінятись подарунками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG