Доступність посилання

ТОП новини

У Києві та області переатестацію не пройшли 13% поліцейських – Дятлова


Деяких людей треба звільняти, але не через переатестацію, а за компромат – Єльцов

Майже 600 колишніх міліціонерів з Києва та області не пройшли переатестацію і будуть звільнені, повідомляють у Центрі рекрутингу до Національної поліції України. Думки щодо доцільності проведення переатестації серед експертів розділилися. Одні вважають, що це хороший спосіб визначити тих, хто гідний обіймати керівні посади, інші – що варто звільняти лише тих, хто скомпрометував себе за час служби.

Атестаційні комісії в Центрі рекрутингу Національної поліції України ухвалили негативне рішення щодо 13 відсотків працівників поліції центрального апарату НПУ, Києва та області, повідомила речниця Центру рекрутингу до Національної поліції України Олена Дятлова. За її словами, позитивні рішення ухвалені щодо майже 3,5 тисяч людей.

«3489 осіб отримали рекомендацію про продовження служби. 565 людей комісії рекомендують звільнити, бо вони не пройшли переатестацію. Це 13 відсотків від загальної кількості. Розглянуті справи, проведені очні співбесіди і фінально ухвалені рішення по 4254 атестованих в цілому. Із них 512 людей – це центральний апарат, 2192 людей – це Київ. І 1550 людей – це Київська область», – говорить Дятлова.

Ще 152 співробітників відправили на проходження поліграфу. Дятлова також повідомила, що станом на 24 грудня зареєстрували 223 скарги на переатестацію.

Міняти треба керівництво – Єльцов

Обрана система переатестації недоцільна, вважає журналіст у ділянці криміналістики, експерт Олег Єльцов. Він переконаний, що можна було більш ефективно змусити працювати систему, не перетрушуючи весь особовий склад МВС. Передусім, керівництво МВС мало б очистити керівний склад – тих, хто очолює корупційні схеми, зауважує Єльцов.

Безумовно, деяких людей треба звільняти, але не через переатестацію, а через порушення кримінальних справ, за компромат
Олег Єльцов

«Те, що стосується людей, які «на землі» працюють – їх просто нема ким замінити. І я переконаний: якщо буде порядний керівник керувати оперативниками і слідчими, якщо підвищити заробітну платню, то ці люди будуть працювати більш ефективно, і є великий шанс, що вони не будуть корумповані. Безумовно, деяких людей треба звільняти, але не через переатестацію, а через порушення кримінальних справ, за компромат», – говорить Єльцов.

Атестація проходить і для виявлення тих, хто може займати керівні посади – Жиденко

Атестування національної поліції здійснюється для виявлення організаційних, кваліфікаційних та професійних якостей кожного поліцейського, зазначає тимчасовий виконувач обов’язків начальника правового департаменту Національної поліції України, член атестаційної комісії Володимир Жиденко. Він зауважує, що атестація була створена для того, щоб не тільки звільнити тих осіб, які не можуть в подальшому проходити службу в поліції, але і виявити тих, хто має професійні здібності, щоб займати керівні посади в органах національної поліції.

Атестування проводиться незалежними і незаангажованими особами
Володимир Жиденко

«Атестування проводиться незалежними і незаангажованими особами. Самі комісії складаються з представників центрального апарату національної поліції, патрульних поліцейських, представників громадського суспільства, громадських організацій, представників проектів міжнародної технічної допомоги, народних депутатів... Таким чином, атестаційні комісії повністю збалансовані», – наголошує Жиденко.

За його словами, за такою ж схемою формуватимуться атестаційні комісії в регіонах. Атестування поліцейських проводитиметься у всіх областях без винятку. Який регіон буде наступним, поки достеменно не відомо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG