Доступність посилання

ТОП новини

Російська економіка: настали важкі часи


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

«Найбільше побоювання, що доведеться бізнес закривати»

Рік, що минає, став ще складнішим для росіян, ніж попередній, коли економіка теж зазнавала падіння. Санкції та падіння цін на нафту завдали значного удару російській економіці. Експерти прогнозують, що наступний рік призведе до ще сильнішого затягування пасків. Як реагуватимуть пересічні росіяни? Кореспондент Радіо Свобода у Москві поцікавився у них особисто.

Російська економіка: настали важкі часи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Москвичці Тетяні Зауголновой 29 років. Вона є малим підприємцем. Їй належить онлайн магазин косметики, в якому працює шестеро людей.

Продаж падає, бо падає попит. Найбільше побоювання, що доведеться бізнес закривати
Тетяна Зауголнова, підприємець

«Бізнес стало вести складніше. На європейську косметику ціни виросли вдвічі. На вітчизняну косметику ціни виросли лише на третину, тому стала виглядати вигідніше у порівнянні з європейською, але в цілому продаж падає, бо падає попит. За жовтень впали на 20%. Звичайного новорічного піку також немає. Найбільше побоювання, що доведеться бізнес закривати», – говорить московський підприємець.

Падіння її власних доходів означає, що вона має скоротити і свої витрати. «Продукти стали дорожчі, особливо риба, яку я зараз купую вдвічі дорожче. Подорожувати стало також разів у два дорожче. Якщо рік тому я могла зібрати рюкзак і поїхати в Європу на вихідні, то зараз я посиджу, подумаю, порахую, і мабуть, не поїду», – розповідає Тетяна Зауголнова.

Інваліду Святославу Козлову 52 роки. Він отримує пенсію у зв’язку з інвалідністю. Вона, за його словами, зменшилася ледь не втричі.

Є надія на те, що західні країни знімуть з нас санкції. А страх пов’язаний з тим, що ми можемо вляпатися ще в якусь війну
Святослав Козлов, інвалід

«Якщо рік тому моя пенсія була в еквіваленті 300-400 доларів, то тепер через кризу вона стала близько 100 доларів, на рівні китайської. А прожити на таку пенсію є дуже важко», – пояснює російський інвалід.

Свої надії та побоювання він пов’язує з зовнішньою політикою Росії. «Є надія на те, що західні країни знімуть з нас санкції. А страх пов’язаний з тим, що ми можемо вляпатися ще в якусь війну. Росія воює в Україні та в Сирії. Росія оголосила війну «Ісламській державі», страшно, що війна може перейти на нашу територію», – пояснює свої очікування москвич.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Продавець страхових полісів 29-літній Дмитро Кліманов говорить, що справи в його бізнесі також ідуть кепсько.

Бізнеси закриваються і ще будуть закриватися. Нічого не росте. Гадаю, що криза тільки збільшується
Дмитро Кліманов, страховий агент

«Нещодавно було опубліковано список найбільших страхувальників. Через місяць одна з компаній з цього списку повідомила, що вона закривається. Читаю далі, виявляється, що серед 22 компаній з цього списку у 15 є проблеми. Тож криза далеко не минула. Бізнеси закриваються і ще будуть закриватися. Нічого не росте. Деякі мої колеги терпіли до останнього, але деякі просто ідуть з цього ринку, ідуть працювати до офісів, де є якась стабільність. Гадаю, що криза тільки збільшується. Нафта лише дешевшає, а долар по суті тільки росте», – говорить підприємець.

Над матеріалом працювали Марія Щур та Tom Balmforth

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG