Доступність посилання

ТОП новини

Ленін у Запоріжжі досі недемонтований


Пам’ятник Леніну в Запоріжжі, вбраний у футболку з національною символікою
Пам’ятник Леніну в Запоріжжі, вбраний у футболку з національною символікою

«Його варто перемістити кудись і, якщо переміщати, питання – куди?»

Запоріжжя – Проспект Леніна, що закінчується на площі його імені з відповідним пам’ятником – це не анахронізм на мапі Запоріжжя. Міська влада не ухвалила жодного рішення в рамках так званих декомунізаційних законів. Мерію звинувачують у саботуванні питання, а вона відкидає звинувачення. За словами речника мера, монумент перемістять, але вирішується питання – куди саме? На сьогодні, крім Запоріжжя, пам’ятники Іллічу в обласних центрах України є лише на непідконтрольній території – у Донецьку та Луганську.

Ленін у Запоріжжі досі недемонтований
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Арт-галерея «Lenin» розташована поряд з однойменною площею. Її директор Юрій Бараннік входив до робочої групи з виконання закону «Про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів», що діяла при попередньому складі міськради. Розповідає: до місцевих виборів так і не вдалося винести розроблені проекти рішень із демонтажу пам’ятника «вождю пролетаріату» на розгляд ради.

Скільки б ми не виносили це на сесію міськради, нам відмовляли з різних причин
Юрій Бараннік

«Перейменували вулиці, створили банк – документи, що і як буде перейменовуватися. Знайшли місце для зберігання пам’ятника. Порахували кошти, але скільки б ми не виносили це на сесію міськради, нам відмовляли з різних причин: а ось тут додайте такі документи, а там прорахуйте вартість тощо», – зазначає Юрій Бараннік.

Нова комісія з декомунізації

Голова Департаменту культури Запорізької облдержадміністрації Владислав Мороко наголошує: жодних юридичних перешкод демонтажу пам’ятника Леніну немає. Наказ Мінкультури зазначив: монумент не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток, а відповідно пам’ятник не має культурної чи історичної цінності.

«Спочатку у нас засідала експертна рада при департаменті, яка визнала за доцільне не заносити його в державний реєстр. Відповідно ці документи пішли на Міністерство. Після того наказ міністра про незанесення, на підставі його є мій наказ і, відповідно, цей пам’ятник можна демонтувати», – пояснює Владислав Мороко.

У департаменті сподіваються, що найближчим часом міська влада виконає вимоги законів про декомунізацію. Однак є і певні побоювання.

На даний момент відверте саботування, затягування з боку принаймні голови, але маю надію, що наступна сесія, або пленарне засідання прийме рішення
Владислав Мороко

«На даний момент відверте саботування, затягування з боку принаймні голови, але маю надію, що це пов’язано з першими питаннями установочних сесій. Я погоджусь, що важливіше прийняти все таки бюджет, ніж сперечатися навколо пам’ятників. Я маю надію, що наступна сесія, або пленарне засідання прийме те рішення, яке я бачив напрацювано депутатами», – каже Владислав Мороко.

У Запорізькій міськраді категорично відкидають закиди у нібито саботуванні вирішення питання монумента Іллічу. З ініціативи нового міського голови Володимира Буряка створили експертну групу з декомунізації. Як повідомила Радіо Свобода прес-секретар мера Ольга Мішок, фахівці мають виробити рішення щодо дискусійних питань перейменування вулиць і можливістю демонтажу пам’ятника Леніну.

«Його варто перемістити кудись і, якщо переміщати, питання – куди? Можливо, тимчасово на територію якогось комунального підприємства, де він був досі. А є така ідея, що буде створення якогось музею: чи тоталітарного режиму, чи якось так», – розповіла Ольга Мішок.

Ретро-парк у Запоріжжі?

Запорізькі діячі культури вже протягом п’яти років пропонують створити ретро-парк біля колишнього Палацу культури імені Кірова. Там могли б зберігатися усі демонтовані пам’ятники радянської доби. Юрій Бараннік каже: є також ідеї щодо майбутнього площі Леніна – пропонують створити під нею великий підземний культурно-розважальний комплекс.

«Від палацу піонерів до порту – зібрання сувенірних лавок, інформаційних туристичних центрів, аби турист міг провести там 3-4 години. Одна стіна підземної будівлі буде виходити на Дніпро, шлюзи і це буде фішкою Запоріжжя», – розповідає директор арт-галереї «Lenin».

Але не всі запоріжці згодні з демонтажем пам’ятника Леніну. У місті створили ініціативну групу, яка з січня збиратиме підписи за збереження монумента і занесення його до списку ЮНЕСКО. Акція не має жодної політичної мети, запевняє один з її ініціаторів Костянтин Мамросенко.

Плануємо після Нового року збирати підписи проти знесення пам’ятника
Костянтин Мамросенко

«Плануємо після Нового року встановити намети і збирати підписи проти знесення пам’ятника. Варто зберегти цей монумент як одну з частин архітектурного комплексу ГОЕЛРО. Дані підписи ми плануємо передати до 21-го лютого на сесію міськради. Також плануємо відправити підписи до організації ЮНЕСКО із захисту пам’яток, що уособлюють певну епоху у житті держави», – пояснив Костянтин Мамросенко.

Опитування мешканців Запоріжжя про долю монумента
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

За чинним законодавством, у міського голови Запоріжжя є час до 21 лютого наступного року для ухвалення рішення щодо демонтажу пам’ятника «вождеві пролетаріату». В іншому випадку цими питаннями опікуватиметься вже обласна влада.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG