Доступність посилання

ТОП новини

Уманський: з 1 січня матимемо клопіт з адмініструванням в аграрній сфері


Ігор Уманський
Ігор Уманський

У зв’язку з новою моделлю адміністрування ПДВ і аграрії, і фіскальна служба матимуть ускладнення у роботі. Про це заявив перший заступник міністра фінансів Ігор Уманський, коментуючи протести аграріїв проти ухваленого Верховною Радою закону, яким пропонується скасування спецрежиму ПДВ.

«З точки зору адміністрування як фіскальними органами, так і на самих підприємствах це буде значне ускладнення. І я думаю, що з 1 січня ми будемо мати клопіт з цим», – сказав Ігор Уманський в ефірі програми «Ваша Свобода».

При цьому, за його словами, уряд пішов на компроміс з аграріям і та модель, яка пропонувалася була ще жорсткішою.

«Ми подавали варіант 75 на 25, тобто 25 % коштів спецрежиму з ПДВ залишалися на рахунках селян, а 75 % мали йти до держбюджету. Але було ухвалено компромісне рішення під час обговорення податкового кодексу, зробити для декількох галузей різні режими. Для рослинництва – 75 % на 15 %, для молочної галузі – 80 % на 20 %, тобто 80 % залишається у підприємств, для тваринництва, садівництва – 50% на 50%», – розповів Уманський.

Сьогодні у низці областей, зокрема Запорізькій та Херсонській областях, блокували рух автотранспорту.

24 грудня Верховна Рада України ухвалила зміни до чинного Податкового кодексу, що передбачають зміни пільг зі сплати податку на додану вартість для сільськогосподарських виробників. Представники сільськогосподарського сектору протестують через те, що їх позбавляють спеціального режиму сплати ПДВ – простіше, податкової пільги. Раніше весь податок на додану вартість залишався на спецрахунках аграрних підприємств.

XS
SM
MD
LG