Доступність посилання

ТОП новини

Чи повернуться українські політв’язні у Росії в новому році додому?


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Практично немає сумнівів у обвинувальному вердикті, всупереч доказам невинуватості – адвокат Савченко

Кампанія Let My People Go Ukraine почала святковий марафон на підтримку громадян України, ув’язнених з політичних мотивів на території Росії й окупованого Криму. Організатори акції закликають відправити будь-кому з 21 затриманого українця привітання з Новим роком або Різдвом Христовим. Щоправда, у правозахисників і адвокатів обмаль надій на те, що українські політв’язні повернуться найближчим часом додому.

Чи повернуться українські політв’язні у Росії в новому році додому?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

18 грудня Надія Савченко оголосила голодування після того, як Донецький міський суд Ростовської області продовжив їй термін утримання під вартою до 16 квітня 2016 року. Адвокати української громадянки констатують, що поки її стан здоров’я не викликає побоювань. Але як сказав Радіо Свобода один із захисників Ілля Новіков, він та його колеги змушені тепер вести процес, зважаючи на здоров’я підзахисної. Новиков припустив, коли може бути вирок – приблизно в лютому 2016 року. За словами адвоката, практично немає сумнівів у тому, що вердикт оголосять обвинувальний, незважаючи на очевидні докази невинуватості Надії. Українку звинувачують у Росії у нібито причетності до вбивства на Луганщині двох російських телерепортерів, а також начебто незаконному перетині російського кордону.

Прокоментував Ілля Новиков і можливість обміну Савченко та інших українських політв’язнів на російських полонених, які брали участь у війні на Донбасі.

«Ті слова доброзичливі й не дуже відносно того, що буде обмін, ми поки що сприймаємо як слова. У нас немає причин сприймати це якось інакше в контексті історії Юрія Солошенка, який був в аналогічній ситуації, якому теж пообіцяли, що після вироку його обміняють. У підсумку його обдурили. Тому ми виходимо з того, що нам потрібно допрацьовувати до кінця. Ми, на жаль, обмежені в часі рішенням Надії оголосити голодування, неминуче щораз думаючи про те – заявляти чергове клопотання, наводити чергового свідка. Ми змушені будемо постійно озиратися на стан її здоров’я і зіставляти це із тим, скільки вона ще витримає», – наголосив адвокат.

«Ніхто його милувати не збирається»

Найстарший з українських політв’язнів у Росії – Юрій Солошенко, засуджений до 6-ти років колонії суворого режиму. 73-річного екс-директора полтавського оборонного заводу звинуватили у «шпигунстві». Правозахисниця Зоя Свєтова у коментарі Радіо Свобода зауважила, що і сам Солошенко, і правозахисники розраховували на швидке звільнення після вироку. Це могло відбутися і як екстрадиція, і як обмін, і як помилування. За словами Свєтової, дії російської влади свідчать про її небажання виявляти акт милосердя до літньої та хворої людини.

«Він написав запит на помилування Володимирові Путіну. І, за моїми даними, його клопотання про помилування дійшло до Адміністрації президента, але воно було повернуто йому, бо не був дотриманий порядок подачі клопотання. Він написав прямо Путіну, в Адміністрацію президента, а повинен був написати в московську комісію з помилування. Очевидно, що його ніхто не буде милувати, якщо він буде йти по порядку. Тобто в московську комісію, зараз він уже перебуває в Нижньому Новгороді, значить, тепер в нижегородську комісію з помилування, і потім по інстанціях це коли-небудь дійде до Путіна. Це для мене знак того, що ніхто його милувати не збирається», – констатувала правозахисниця.

Зоя Свєтова нагадала ще про двох українців – Станіслава Клиха і Миколу Карпюка, суд над якими триває у Чечні. Про перебіг цього процесу відомо небагато. Однак, за деякими даними, зараз здійснюють допити потерпілих, а вирок можуть ухвалити у лютому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG