Доступність посилання

ТОП новини

Депутати Дніпропетровська зібрались удосвіта й обрали секретаря. Чи законно?


Загід Краснов
Загід Краснов

Чужа будівля, «замінування» і заяви про нелегітимність: депутати Дніпропетровської міськради зі скандалами обрали собі секретаря

Дніпропетровськ – Рано-вранці, під охороною і не в своїй будівлі зібрались на сесію депутати Дніпропетровської міської ради й обрали собі секретаря. Ним став керівник третьої за величиною політичної партії у міськраді – «Громадської сили», місцевий бізнесмен Загід Краснов. Депутати від його партії та від «Опозиційного блоку» називають це рішення цілком законним, однак представники інших політсил у раді вважають його нелегітимним, бо було ухвалене на сесії, скликаній без дотримання регламенту. Експерти називають зібрання депутатів «екстраординарним, але законним», однак прогнозують, що обрання секретаря не припинить, а лише посилить чвари всередині ради.


О шостій ранку у будівлі Амур-Нижньодніпровської районної ради 35 депутатів Дніпропетровської міськради із 64-х зібрались на сесію. Вони оголосили вибори секретаря міськради – нову, вже другу спробу, адже під час попередньої кандидатура «порошенківця» Каміля Примакова, висунута міським головою Борисом Філатовим, не набрала потрібної кількості голосів.

На засідання прийшли фракції «Опозиційного блоку» та «Громадської сили» у повному складі» та троє депутатів від «Блоку Петра Порошенка» та «Самопомочі». Проведенню зібрання не завадив анонімний дзвінок про «замінування»: після перерви депутати продовжили роботу.

У голосуванні взяли участь 33-є: одностайно висловились на підтримку єдиної висунутої кандидатури – лідера партії місцевого рівня «Громадська сила», бізнесмена Загіда Краснова. Його обрання більшість вітала оплесками.

Представники політичних сил, які ініціювали зібрання «на виїзді», пояснюють: провести його у стінах міської ради було неможливо – будівлю мерії контролюють «невідомі в камуфляжі», а сесійна зала постійно зайнята. Обрання секретаря вони називають цілком законним.

«Ми призначили сесію на шосту ранку, щоб встигнути провести її до початку робочого дня у працівників АНД-ради. Було 35 депутатів. За Краснова проголосувало 33. Ми не мали можливості провести сесію у приміщенні міської ради Дніпропетровська, Філатов, грубо порушуючи закон, ігнорує наші вимоги, тому було ухвалене рішення провести сесію в АНД-виконкомі. Закон дозволяє провести сесію без мера», – зазначила керівник фракції «Опозиційного блоку» в міськраді Наталія Начар’ян.

«Порушено регламент»

У мерії цю сесію вважають незаконною. В. о. заступника міського голови Дніпропетровська, депутат міськради від «Укропу» Олександр Санжара ще напередодні заявив, що регламент не передбачає проведення сесій за межами зали пленарних засідань мерії. Він каже: закон про місцеве самоврядування передбачає призначення сесій тільки мером або депутатами – лише в тому разі, якщо мер відмовляється скликати.

Існує процедура скликання сесії і її проведення. Регламент не передбачає проведення засідань за межами зали пленарних засідань
Олександр Санжара

«Необхідно відзначити, що існує процедура скликання сесії і процедура її проведення. Така процедура передбачається Законом України «Про місцеве самоврядування» та регламентом міської ради. Ми уважно подивилися регламент – він не передбачає проведення будь-яких засідань за межами зали пленарних засідань», – зазначив Олександр Санжара.

«Філатов + Краснов + «Опоблок» = рівновага сил у міській владі» – експерт

Дніпропетровський політолог Віктор Пащенко зібрання депутатів у вівторок називає «екстраординарним, але законним»: регламент міської ради не визначає, що місцем проведення сесій має бути тільки будівля мерії. Однак експерт зауважує: те, що депутати зібрались й обрали секретаря, ще не означає, що вони конструктивно працюватимуть в подальшому, у новий рік місто, як і прогнозували, увійде без бюджету.

Депутати роз’їжджаються, власне, тому вони й зібрались так рано сьогодні, о 6-й ранку, щоб не скасовувати свої чартерні рейси
Віктор Пащенко

«Більшість була присутня і рішення ухвалювались, хоч і мінімальною, але більшістю голосів. Інша справа, як буде вирішуватись функціонування цієї більшості надалі. На майбутнє, на найближчий місяць, жодних шансів на те, що сесія збереться, нема. Депутати роз’їжджаються, власне, тому вони й зібрались так рано сьогодні, о 6-й ранку, щоб не скасовувати свої чартерні рейси. Ті, хто ведуть боротьбу за владу в міськраді, будуть збиратись з силами, вигадувати нові сценарії. Я думаю, до 20-х чисел січня міська рада працювати не буде. В принципі, якщо збережеться така конфігурація – мер Філатов, секретар Краснов, найбільша фракція «Опозиційний блок», то буде якась рівновага сил, сторони намагатимуться одна одну контролювати. Інша справа, аби вони від контролю не перейшли до повної деструкції», – сказав у коментарі Радіо Свобода політолог.

Реакція соцмереж

У соціальних мережах дніпропетровці іронізують і над самою сесію міськради на виїзді, і над обранням секретаря, і над заявою депутатів про «неперейменування» міста.

Вероніка Комісар: «Театр одного актора «Краснов»


Ігор Куліковський «На посідєлках клубу 33-ох веселих та винахідливих»


Максим Дорофєв «Тут дізнався, що міські депутати Січеслава (новообрані) звернулися до Верховної Ради переймінувати Дніпропетровськ у... Дніпропетровськ! Мотив: це не на честь комуніста Петровського, а на честь апостола Петра. Пропоную вважати ТЕПЕР комуніста Петровського апостолом Петром!))»


Загід Краснов: хто він?

Фігура новообраного секретаря неоднозначна: Загід Краснов у міськраді позаминулого скликання через значний вплив на депутатів отримав неофіційне наймення «директора міськради». Тоді він представляв «Блок Павла Лазаренка».

За часів Віктора Януковича, 2012 року, коли Краснов планував балотуватись на виборах до парламенту як мажоритарник, він потрапив до слідчого ізолятора за ДТП 4-річної давнини. Пізніше його випустили, однак кандидатом він вже не став.

На виборах міського голови 2015 року Загід Краснов балотувався і посів третє місце, здобувши 12% голосів. Його передвиборча кампанія запам’яталась жителям міста «транспортною щедрістю» – маршрутками по 1 гривні.

На місцевих виборах 2015 року до міськради Дніпропетровська пройшли п’ять фракцій, вони об’єднались у практично однакові за чисельністю групи: з одного боку – «Опозиційний блок» та «Громадська сила», з іншого – «Укроп», «Самопоміч» та «Солідарність».

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG