Доступність посилання

ТОП новини

Україна вперше відповіла на економічну агресію Росії – Новак


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Український уряд схвалив перелік заборонених для ввезення на територію України російських товарів

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про припинення його країною дії договору про зону вільної торгівлі у межах СНД щодо України з 1 січня 2016 року. Закон уже оприлюднений на Офіційному інтернет-порталі правової інформації Росії й відтак набув чинності. Водночас Кабінет міністрів України уже схвалив перелік заборонених для ввезення в Україну російських товарів, а також запровадження імпортних мит. За словами заступника міністра економічного розвитку й торгівлі Наталії Микольської, у постановах вказано, що контрсанкції будуть введені у разі запровадження обмежень з боку Росії. Про заборону ввезення яких саме російських товарів в Україну йдеться, Радіо Свобода запитало голову Комітету економістів України Андрія Новака.

Більша шкода буде для самої російської економіки, яка за останні півтора року сама себе закриває від зовнішнього світу

– Найбільше російської продукції – звичайно, що це газ і нафтопродукти, які складали дві третини всієї продукції Російської Федерації на українському ринку. І лише третина – це всі інші продукти як із аграрного сектору, так і з промислового. Тому, звичайно, більша шкода буде для самої російської економіки, яка за останні півтора року сама себе закриває від зовнішнього світу.

– Питання вуглеводнів щодо українсько-російських товарів – це окрема тема. Очевидно, тут йдеться про ту третину. Що це за товари?

Андрій Новак
Андрій Новак

– Я так розумію, що йдеться про певні російські продукти харчування, також про можливості використання у військово-промисловому комплексі. Можливо, певні промислові товари, які не є критичними для України.

– Що дня України означатиме ця заборона?

Це перший приклад, коли Україна застосовує якісь більш-менш адекватні відповіді на постійні прояви російської агресії, зокрема у сфері економіки

– Українські заборони на російські товари є відповіддю на попередні заборони, які зробила сама Росія проти українських товарів, запровадивши так зване ембарго проти української продукції з 1 січня 2016 року. Але треба сказати, що торговельні обмеження проти української продукції на своєму ринку Росія запроваджує вже останні 15 років. За ці 15 років українська сторона жодного разу не відповідала на ці російські заборони, навіть за загальноприйнятим у міжнародному праві принципом симетричних відповідей. Хоча могла б Україна застосовувати цей принцип симетричних відповідей навіть із точністю до номенклатури товарних виробів. Але жодного разу ми не відповідали, і фактично зараз це перший приклад, коли Україна застосовує якісь більш-менш адекватні відповіді на постійні прояви російської агресії, зокрема у сфері економіки. Україна як держава, що потерпає напряму від російської агресії, повинна захищатися всіма можливими і не можливими методами, у тому числі й економічними.


На цю ж тему:

30.12.2015
Яценюк: Україна запроваджує дзеркальні заходи щодо російських товарів

Напередодні президент України Петро Порошенко підписав закон, яким депутати надали уряду дозвіл запровадити дзеркальні санкції проти Росії далі
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG