Доступність посилання

ТОП новини

ЄС відстоює «Мінськ» та реформи, але все в руках України – Лайчак


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Корупція і правосуддя далі непривабливі, але вибори були демократичні, йде децентралізація, гривня стабільніша – європейський експерт

Брюссель – Протягом 2015 року українська дипломатія засвідчила, що може захищати державу від російської агресії. Адже солідарність із Києвом і політичний тиск на Москву тривають, навіть попри потужні зусилля дипломатії Росії. Так підсумовують рік в українському МЗС. А Євросоюз за цей період намагався допомагати українцям різними способами, зокрема у «мінському процесі» та реформах, переконують у Брюсселі.

ЄС відстоює «Мінськ» та реформи, але все в руках України – Лайчак
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Підбиваючи підсумки українсько-європейських стосунків за 2015 рік, міністр закордонних справ Словаччини Мірослав Лайчак пояснює Радіо Свобода, що деякі розбіжності поміж державами ЄС навколо України та її підтримки не вплинули на міцну спільну позицію співдружності.

Мірослав Лайчак
Мірослав Лайчак

«Розбіжностей щодо України як таких між нами немає. Є, так би мовити, різні акценти. І це логічно з огляду на те, що ми є органом, який складається з багатьох компонентів. Однак, як ми засвідчили низкою документів, які ми ухвалили протягом цього року, загальна позиція Європейського союзу залишилася незмінною», – каже дипломат, маючи на увазі і низку проукраїнських резолюцій Європарламенту, і підтверджену на зустрічах міністрів ЄС підтримку Києва, й продовження лідерами ЄС санкцій через російську агресію.

Європейський союз підтримує Україну в імплементації мінських угод та в проведенні реформ всіма можливими способами
Мірослав Лайчак

«Очевидно, що Європейський союз підтримує Україну в імплементації мінських угод та в проведенні реформ всіма можливими способами. Хоча не слід забувати, що все залежить і від української влади, але ми маємо для них фінансову та моральну підтримку, у нас є досвід, експерти. Тож розподіл відповідальностей української та європейської сторін має бути дуже чіткий», – додає він.

Водночас, зауважує чільний словацький дипломат, «я переконаний, що серед українців ніхто не сумнівається у чесній відданості Євросоюзу справі допомоги українцям для досягнення того, чого вони прагнуть».

Дипломатична служба показала, що вона може захищати Україну – Клімкін

Павло Клімкін
Павло Клімкін
Підкреслю підготовку до імплементації угоди про асоціацію та звіт Єврокомісії щодо безвізового режиму
Павло Клімкін

В українській столиці кажуть: рік, що завершується, позначився цілою низкою визначних подій. Ось на що звертає увагу міністр закордонних справ України Павло Клімкін: «Це солідарність і підтримка ЄС, держав «Групи семи» та всього цивілізованого світу, постійний політичний тиск на Росію, санкції, підтримка незалежності й суверенітету України, допомога наших друзів у «мінському процесі». Однозначно підкреслю підготовку до імплементації угоди про асоціацію та звіт Єврокомісії щодо безвізового режиму. Це також отримання непостійного членства в Раді безпеки ООН, яке дає Україні шанси бути помітними у сфері публічної дипломатії. Нарешті, нова якість консульської роботи».

Де українська дипломатія могла б зробити більше, запитали ми у міністра Клімкіна.

«Я завжди є людиною, яка собою незадоволена, тому вважаю, що завжди є шанси зробити більше на всіх треках. В цілому вважаю, що вся команда, зокрема дипломатична служба, в цих умовах працювала дуже гідно. Але тим не менше, це був рік, коли дипломатична служба показала, що вона може захищати Україну від російської агресії», – каже Клімкін.

2015-й був періодом усвідомлення, що настав час не чекати чогось від ЄС, а самим влитися у активний процес реформування своєї країни, свого власного дому. Відтак, з огляду на те, що європейці теж зацікавлені у стабільній, модерній та реформованій Україні, вони також йдуть назустріч. Скажімо, готуються відкрити кордони для українців, які, можливо, наступного року зможуть подорожувати без віз, каже політичний директор брюссельського Центру Вілфріда Мартенса Роланд Фройденштайн.

Протягом цього року ми побачили пристойну дієву демократію на місцевих виборах. Гривня залишалася загалом доволі стабільною, починає давати свої результати децентралізація
Роланд Фройденштайн

«Загалом протягом цього року ми побачили пристойну дієву демократію на місцевих виборах. Гривня залишалася загалом доволі стабільною, чи принаймні не мала таких різких падінь, як у минулі роки. Якоюсь мірою починає давати свої результати децентралізація, хоча вона ще далека від завершення. Натомість далі не дуже привабливо виглядають система правосуддя, боротьба з корупцією, Генеральна прокуратура – це все речі, де зміни відбуваються набагато повільніше», – зазначає Роланд Фройденштайн.

Повертаючись до зовнішньополітичних акцентів, наступного року, кажуть представники українського МЗС, основна увага залишатиметься на солідарності та пошуку політичної підтримки України серед держав-партнерів на тлі російської агресії. Два важливі напрямки роботи дипломатів зосередяться на власне досягненні безвізового режиму та забезпеченні успіху зони вільної торгівлі з ЄС. Водночас, привідкриваючи завісу своїх планів, міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомляє, що на часі ще й велика робота на ширшій міжнародній арені, зокрема, в азійському та латиноамериканському регіонах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG