Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко буде змушений розпустити Верховну Раду – Березовець


Українські експерти розповіли про здобутки-втрати України у 2015році та роблять прогноз на 2016 рік

Українці різко втратили довіру до владних інститутів, зазначають соціологи. Дослідження провели фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» та Київський міжнародний інститут соціології. Разом з тим дослідники опитали провідних експертів і визначили найбільш позитивні і негативні події у 2015 році. Щодо політичних прогнозів експертів: Україні варто очікувати наступного року на перевибори до Верховної Ради. Можуть з’явитися і нові політичні сили, припускає учасник опитування.

«Призові» місця у рейтингах недовіри отримали Верховна Рада та політичні партії – понад 70 відсотків із позначкою «мінус». Ірина Бекешкіна, директор фонду «Демократичні ініціативи», зазначає, що ігнорування владою вимог, які ставить суспільство, може призвести до катастрофи, але політики, каже вона, ще мають шанс усе виправити.

Ірина Бекешкіна
Ірина Бекешкіна

«Хочу нагадати, що той же Петро Порошенко після скандалу 2005 року мав мінус 85 відсотків балансу довіри-недовіри, потім довіра повернулася, він був обраний президентом. Також була низька довіра до Юлії Тимошенко, але потім її політична сила отримала 25 відсотків на виборах. Це цілком можливо», – зазначає Ірина Бекешкіна.


Позитиви і негативи року

58 експертів взяли участь в окремому опитуванні. Головною позитивною подією року назвали проведення місцевих виборів, негативною – «те, що здали Дебальцеве», війну на Донбасі загалом та поширення корупції.

Успіхом у внутрішній політиці експерти визнали створення поліції, у зовнішній – виконання плану щодо безвізового режиму з ЄС. Головною поразкою у внутрішній політиці опитані назвали відсутність структурних реформ, у зовнішній – експерти називають «мінський процес» та програш Україною інформаційної війни.

Олексій Гарань
Олексій Гарань

Політолог Олексій Гарань вважає, що до плюсів можна віднести і те, що в парламенті зберіглася коаліція, а Україна, попри військову агресію Росії, продовжує рухатися вперед.

Головним плюсом є те, що протягом цих двох років, коли йде війна із Росією, Україна вистояла
Олексій Гарань
Акцент в політиці Путіна переноситься з подій на сході на спроби дестабілізації в самій Україні
Олексій Гарань

«Головним плюсом є те, що протягом цих двох років, коли йде війна із Росією, Україна вистояла. І не просто вистояла, а все таки поступово ми рухаємося вперед. Путіну не вдалося не тільки розколоти Україну та окупувати весь Донбас, йому не вдалося і дестабілізувати країну. Та ці плани лишаються і це є однією з найбільших небезпек. Акцент в політиці Путіна переноситься з подій на сході на спроби дестабілізації в самій Україні, і це традиційна тактика для диктаторів – використовувати механізми демократії для підриву самої демократії», – підкреслює професор політології.

Президент змушений буде розпустити парламент – політтехнолог

Українці, згідно з опитуванням соціологів, не підтримують ідею дострокових парламентських виборів: 43% – проти такої ідеї. Але більшість експертів говорять про те, що наступного року слід очікувати загострення суперечностей між політичними силами та дострокових виборів до Верховної Ради.

Тарас Березовець
Тарас Березовець

Тарас Березовець, політтехнолог, який взяв участь в опитуванні, вважає, що президент змушений буде розпустити парламент і вибори можуть відбутися вже восени наступного року. При цьому, зазначає експерт, слід очікувати нових політичних сил у цих перегонах.

Точно буде партія Саакашвілі, яку він створить, вона матиме достатній рейтинг, щоб пройти у Верховну Раду, точно якась політична сила народиться з «Народного фронту». Причому фронтменом такої політичної сили може стати Арсен Аваков
Тарас Березовець

«Точно буде партія Саакашвілі, яку він створить. Це буде нова політична сила, вона матиме достатній рейтинг, щоб пройти у Верховну Раду, точно буде більш ніж 5 відсотків. Оскільки «Народний фронт» вимагає перезавантаження, то точно якась політична сила народиться з «Народного фронту». Причому фронтменом такої політичної сили може стати Арсен Аваков. Він давно вже має там свої політичні амбіції», – вважає Тарас Березовець.

«Руйнування буде меншим, бо майже все зруйновано» – економіст

Володимир Дубровський
Володимир Дубровський

У 2016 році Україна матиме передумови для економічного зростання, вважає економіст Володимир Дубровський. Він зазначив, що спад в економіці цього року спричинила втрата Україною російських ринків.

Наступного року руйнування буде меншим, бо майже все зруйноване
Володимир Дубровський

«Це був той фугас, який був закладений під нашу економіку ще в 90-х роках, коли в нас зберігалися і відновлювалися господарчі зв’язки. Як тільки Україна почала рухатись до Європи, Росія його підірвала. Наступного року руйнування буде меншим, бо майже все зруйноване, що можливо було. А незабаром розпочнеться вихід на європейські ринки, особливо якщо він буде підтриманий реформами», – стверджує експерт.

Володимир Дубровський не очікує великого притоку інвестицій в Україну наступного року. Але ця ситуація може змінитися, якщо держава зможе гарантувати інвесторам захист їх прав власності.


Експерти визначили трійку найкращих і трійку найгірших політиків

Експерти, в рамках опитування, обрали найуспішніших політиків року та тих, кому не вдалося досягти успіху, на їхню думку.

Найуспішнішим визнали Міхеїла Саакашвілі, за нього проголосували 29 експертів. Не дивлячись на те, що він є держслужбовцем регіонального рівня, Саакашвілі фактично перетворився на загальнодержавного політика, вважає політолог Олексій Гарань. На думку Тараса Березовця, очільник Одеської області є, швидше, політиком з найбільш ефективним піаром.

Лідером антирейтингу став Арсеній Яценюк.

Друге місце в обох рейтингах посів президент України Петро Порошенко. Позитивно його оцінили 22 експерти, негативно – 14.

На третій сходинці серед успішних, на думку експертів, політиків – Юлія Тимошенко, а серед найменш успішних – Олег Ляшко.

У зовнішній політиці, за переконанням експертів, в 2016 році триватиме конфлікт із Росією, однак варто розраховувати на подальшу євроатлантичну інтеграцію і міжнародну підтримку України.

Ключовою проблемою для України в наступному році може стати корупція, переконані опитані, ефективна боротьба з якою має бути основним пріоритетом для держави.

Опитування українців проводили фонд «Демократичних ініціатив імені Ілька Кучеріва» та Київський міжнародний інститут соціології. Опитали 2040 респондентів віком від 18 років в усіх регіонах України, за винятком Криму. У Луганській та Донецькій областях опитування проводилося тільки на підконтрольних Україні територіях. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

Експертів опитували з ініціативи фонду «Демократичних ініціатив імені Ілька Кучеріва» впродовж 18-28 грудня. Участь в ньому взяли 58 фахівців.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG