Доступність посилання

ТОП новини

На Міноборони виділили у 2016-му 55 мільярдів гривень. У відсотках це менше, ніж торік – генерал Романенко


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

«Трішки покращили фінансування Міноборони, однак у нас це – 2,5% ВВП, а у Росії запланували 4%»

Київ – Україні може вистачити п’яти років для досягнення стандартів НАТО, про які заявив міністр оборони Степан Полторак. Таку думку висловив в ефірі Радіо Свобода генерал-лейтенант запасу, колишній заступник начальника Генштабу Збройних cил Ігор Романенко. Однак виконання вимог альянсу – це не лише реформування ЗСУ. Одна з таких вимог – гідне фінансування. За словами генерала, в Україні навіть в умовах війни безпосередньо на Міноборони у держбюджеті виділяють менше трьох відсотків ВВП. Зокрема, на 2016 рік в Україні на військове відомство запланували у відсотках менше грошей, ніж торік. Тим часом у Росії коштів на армію не шкодують.

Ігор Романенко
Ігор Романенко

В Україні досі не виконують натовський підхід стосовно фінансування державою Збройних сил

– Вступ до НАТО – справа всієї України і всього її народу. Це не лише питання реформування Збройних cил. Хоча Збройні cили є безпосередньо локомотивом цього процесу наближення до стандартів альянсу. За всі роки незалежності багато чого не вдалося виконати Збройним cилам України, але прихильність до НАТО була завжди. Меншою мірою чи більшою мірою, проте відбувалося просування вперед у цьому питанні. Це і долучення України до програми «Партнерство заради миру», і участь у численних міжнародних військових навчаннях. Відомо, що керівництво НАТО висловлювалося в тому сенсі, що настав час віддавати борги Україні, здійснюючи її підтримку. Але в самій Україні досі не виконують натовський підхід стосовно фінансування державою Збройних сил.

– Але ж наприкінці минулого (2015-го) року урядовці, можновладці України заявляли, що 2016-го року запланують у держбюджеті фінансування оборонних потреб України на рівні 5% ВВП. Це дотримано?

Це в грошах буде приблизно 50 мільярдів, і решту Міністерство оборони в умовах війни повинно заробити

– Я хочу, щоб було чітке уявлення, і треба поділити це питання. Ви кажете про 5% ВВП, це прописано у Стратегії національної безпеки і це вимога, яку слід виконувати. На це у 2016-му році передбачили 116 мільярдів гривень. Але це – кошти на весь сектор безпеки і оборони України. А стосовно Міністерства оборони, це становить лише 55 мільярдів гривень. І у відсотках це – менше, ніж торік. Тобто, минулого року було 2,6% від ВВП, а цього року прописують 2,45%. А з урахуванням загального фонду від держави це в грошах буде приблизно 50 мільярдів, і решту Міністерство оборони в умовах війни повинно заробити. Розумієте?

– Як можна взагалі Міністерству оборони заробити? Це ж не комерційна структура. Проясніть будь ласка.

Це – шлях до руйнації

– Це склалося давно. А взагалі зараз хіба можна солдату в зоні АТО, на лінії зіткнення сказати, що він, воюючи, повинен сам на себе заробляти. От можна до такого додуматися?! І при цьому говорять про покращення фінансування. Не виконані вимоги керівного документа, не забезпечене підвищення... Кажуть про 16% збільшення, але це казали раніше весь час. А на практиці давали рівно на стільки, щоб інфляція поїдала все. Це – шлях до руйнації. Тобто зараз трішечки покращили фінансування Міністерства оборони, однак у нас зараз це – 2,5% ВВП, а у Росії на 2016 рік запланували 4%. Ну про що йде мова?

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG