Доступність посилання

ТОП новини

Польща спрощує процедуру отримання громадянства для закордонних поляків


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Через війну на Донбасі Варшава вносить зміни в закон про «картку поляка»

Варшава – Польща спростить процедуру отримання польського громадянства для власників так званої «картки поляка». У Варшаві сподіваються, що таким правом скористається чимало громадян України, які мають польське походження. Зміни в законі про статус закордонного поляка набудуть чинності протягом найближчих 5-6 місяців. Про це Радіо Свобода розповіли у польському Сеймі, де триває процес внесення змін до закону про картку поляка, ухваленого 8 років тому.

Майже 200 вихідців із українського Донбасу, зокрема з Маріуполя, вже півтора місяця перебувають у польському селі Рибаки, що на північному сході Польщі. Тут у благодійному центрі «Карітас» евакуйованим із зони бойових дій полякам із України допомагають адаптуватися до життя на новій батьківщині. До Польщі потрапили сім’ї, в яких принаймні одна особа є власником «картки поляка», тобто посвідки про статус закордонного поляка.

У понеділок з евакуйованими зустрівся міністр Адам Квятковський, керівник кабінету польського президента. Високопоставлений чиновник запевнив поляків із Донбасу, що влада зробить усе можливе, аби вони почували себе в Польщі, як удома. Він передав евакуйованим вітання від президента Польщі Анджея Дуди й нагородив медаллю Андрія Івашка, голову Польсько-українського товариства культури у Маріуполі.

До внесення змін у закон політиків підштовхнули події на Донбасі

Минулого року в Польщі навколо ситуації маріупольських поляків точилися гарячі дискусії. Польські консервативні середовища критикували попередній уряд за зволікання з евакуацією громадян України, які мають польське коріння. Аби такі ситуації не повторювалися, нова польська влада вирішила внести зміни до закону про посвідку поляка.

Міхал Дворчик, депутат Сейму і голова парламентської комісії зі зв’язків з закордонними поляками, пояснив Радіо Свобода, у чому ці зміни полягатимуть.

«Ми хочемо внести такі зміни, завдяки яким власники «картки поляка» в екстраординарних, небезпечних ситуаціях зможуть користуватися такими ж правами, як громадяни Польщі. Очевидно, що водночас польська держава буде шанобливо ставитися до міжнародного права», – зазначив Дворчик.

Він висловив сподівання, що виправлений закон набуде чинності у першому півріччі цього року. Відтак власники «картки поляка» зможуть отримати право на проживання у Польщі. Депутат Сейму пояснює: «Згідно з нашою пропозицією, власник «картки поляка» – автоматично, якщо він висловить таке бажання, без жодних оплат зможе отримати право на постійне проживання у Польщі, а ще через рік, якщо він цього хотітиме, зможе отримати польське громадянство».

Міхал Дворчик каже, що на сьогодні посвідку закордонного поляка отримали понад 140 тисяч громадян пострадянських країн. Найбільше таких посвідок видали громадянам Білорусі та України. За словами Дворчика, в Україні зацікавлення отримати такий документ не зменшується. У Львівському консульському окрузі «карток поляка» видали навіть більше, ніж там було зареєстровано поляків під час останнього перепису населення, який провели ще у 2001 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG