Доступність посилання

ТОП новини

Розрив дипвідносин Саудівської Аравії з Іраном після нападів на посольство


Палаюча будівля посольства Саудівської Аравії в Тегерані, Іран, 2 січня 2016 року
Палаюча будівля посольства Саудівської Аравії в Тегерані, Іран, 2 січня 2016 року

«Це надзвичайно турбує, бо ми хочемо бачити стабільність на Близькому Сході, ми хочемо бачити гарні відносини між країнами Близького Сходу» – Камерон

Саудівська Аравія розірвала дипломатичні відносини зі своїм суперечником в регіоні Іраном після нападів на саудівське посольство та консульство в Тегерані через страту відомого шиїтського релігійного діяча в Саудівській Аравії. Саудівська Аравія дала дві доби іранським дипломатам для того, аби вони залишили країну. До аналогічних кроків щодо іранських дипломатичного представництва вдалися і деякі союзники Саудівської Аравії. Все це відбувається на тлі обміну дуже гострими заявами між Ріадом та Тегераном і слів верховного духовного лідера Ірану аятоли Хаменеї про «священну відплату» Саудівській Аравії через страту шейха Німр аль-Німра.

ЗАВАНТАЖИТИ

Увесь саудівський дипломатичний персонал в Ірані був відкликаний після нападу на саудівську місію в Тегерані в неділю – приміщення закидали камінням та підпилили.

Існують побоювання ширшого міжконфесійного розлому в регіоні після страти Саудівською Аравією шиїтського клерика щейха Німр аль-Німра минулої суботи разом з 46-ма іншими особами за звинуваченнями в тероризмі.

Німр був ключовою фігурою протестного руху саудівських шиїтів, які становлять 15 відсотків населення переважно сунітського королівства, і його було заарештовано в 2012 році. Страта Німра була засуджена шиїтами в цілому регіоні.

«Страта поважної людини, яка виступала за чесноти і боролася зі злом, мала релігійну завзятість – це, звичайно, злочин, великий злочин. Це також помилка, бо пролита кров, без сумніву, потягне за собою відплату. Саудівські політики, правителі та урядовці не повинні мати сумніву, що буде свята відплата за цю пролиту кров. Всевишній не пробачить тих, хто пролив кров невинного», – заявив верховний духовний лідер Ірану аятола алі Хаменеї.

Президент Ірану Гассан Рогані засудив страту Німра, але також піддав критиці і напади на саудівське посольство та консульство, назвавши їх «цілком неприйнятними».

У понеділок дві сунітські мечеті були підірвані в Іраку, а імама однієї з них було вбито.

Саудівська Аравія та деякі її союзники заявили про розвив дипломатичних відносин з Іраном після нападу на саудівські дипломатичні установи з Тегерані.

«Королівство – через відомі обставини – оголошує про розрив дипломатичних відносин з Іраном і просить аби працівники іранської дипломатичної місії в посольстві, консульстві та інших установах залишили країну протягом 48 годин. Посла вже викликали і поінформували про це рішення», – заявив міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр.

«Ми налаштовані не дозволити Іранові підривати нашу безпеку. Ми налаштовані не дозволити Іранові мобілізувати і створювати терористичні осередки в нашій країні та в країнах, які є нашими союзниками», – додав глава саудівської дипломатії.

Захід висловлює занепокоєння погіршенням відносин між Іраном та Саудівської Аравією.

«Це надзвичайно турбує, бо ми хочемо бачити стабільність на Близькому Сході, ми хочемо бачити гарні відносини між країнами на Близькому Сході – хоча б через те, що це сприяло би вирішенню кризи, яка є в Сирії, що є джерелом багатьох цих проблем», – сказав британський прем’єр Девід Камерон.

«А що стосується Саудівської Аравії – хочу чітко заявити: ми засуджуємо і не підтримуємо смертну кару за будь-яких обставин, і це стосується й Саудівської Аравії», – додав глава британського уряду.

Бахрейн та Судан також розірвали дипломатичні відносини, а Об’єднані Арабські Емірати – скоротили дипломатичне представництво.

В Бахрейні править сунітська монархія, а більшість населення становлять шиїти. Бахрейн постійно звинувачує Іран в підбурюванні шиїтських протестів в країні.

Саудівська Аравія та Іран підтримують протилежні сторони в Сирії та Ємені, а в Іраку й досі напружені відносини між шиїтською більшістю та сунітською меншістю.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG