Доступність посилання

ТОП новини

Будівельники забувають про людей з особливими потребами – активісти


Територія для всіх: замість супермаркету львів'яни зробили сквер із плиткою для незрячих
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Територія для всіх: замість супермаркету львів'яни зробили сквер із плиткою для незрячих

У Львові створили перший сквер з тактильною плиткою для незрячих

Львів – Група львів’ян більше року захищала площу перед школою від забудовника. Тепер тут – сквер, який назвали сквером Гідності, його зробили доступним для всіх, зокрема, і для людей з особливими потребами.

Ось тут, перед школою, мав бути чотириповерховий супермаркет. Торговельних центрів і базарів у цьому районі Сихівського масиву десятки. А місць відпочинку – обмаль. «Гідність це перемога», – каже львівська школярка Анна-Марія. Вона спостерігала за тим, як мешканці відстояли місце для скверу і не дозволили перед школою звести черговий супермаркет.

Люди знесли загородження, цілодобово чергували, а ще зібрали гроші для облаштування скверу і натиснули на міську владу, щоб чиновники допомогли. Разом з активістами групи «109» домоглися від міста дослухатись до людей з особливими потребами. Вперше у Львові поклали тактильну плитку, на її закупівлю і будівельні роботи міськрада надала 700 тисяч гривень.

Плитка з виступами попереджає незрячу людину про перешкоду: що слід зупинитись і пошукати перепону. А інша, у смужки, вказує шлях.

Ми хотіли, щоб будь-який простір у місті проектувався для всіх людей
Маркіян Максимюк

«Ми хотіли, щоб це було нормою, щоб будь-який простір у місті проектувався для всіх людей. Ми почали тут, плануємо далі перед школою дотримуватись принципу універсального дизайну, дизайну для всіх», – розповів Маркіян Максимюк, активіст групи «109».

Територія має бути зручна для всіх – активісти

По тактильній плитці легше везти дитячий візочок, також у цьому сквері немає бар’єрних перешкод. А це дозволяє Юрію Михальчуку, який від дитинства страждає на ДЦП, самостійно пересуватись у візку.

Тільки що машина здавала назад, і мене зачепили бампером. Бо водій не дивититься, куди їде
Юрій Михайльчук

«Тяжко по наших дорогах, вони не пристосовані, високі бардюри, незручно. Людей прошу, або стараюсь об’їхати. Тільки що машина здавала назад, і мене зачепили бампером. Бо водій не дивититься, куди їде. У нас немає поваги один до одного. Тому у нас бардак», – каже Юрій Михальчук. Він тішиться з того, що віднедавна знову відновили автобусний маршрут, від його будинку до центру міста. Він знову зможе працювати, продаючи картки для мобільного зв’язку. Адже цей автобус пристосований для людей в інвалідних візках.

Тактильну плитку в Україні виготовляє лише один виробник. Вона вдвічі дорожча, ніж звичайна. Однак і стійка. В Україні практично забудовники не викладають цю спеціальну плитку для незрячих людей. Зараз у Вінниці її почали класти на зупинках громадського транспорту. У Львові активісти вимагатимуть зважати на потреби людей з певними фізичними вадами при проектуванні міського простору і облаштовувати територію, зручну для всіх львів’ян.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG