Доступність посилання

ТОП новини

Як українська громада робить Лондон українським


Проукраїнська акція у Лондоні. Січень 2015 року
Проукраїнська акція у Лондоні. Січень 2015 року

«Марш вишиванок був одним з найяскравіших моментів українського життя британської столиці» – Сергій Бурнос

Лондон – Наприкінці 2015 року у Лондоні вийшов яскравий ілюстрований календар на 2016 рік з назвою «Український Лондон». Цілком логічно уявити, що йдеться про події українського життя у столиці Великої Британії. Втім, тут не лише подано низку концертів, виставок, лекцій. У яскравому фоторепортажі згадано найпомітніші події українського життя британської столиці. Отож, чим був у 2015 році і чим буде український Лондон у 2016 році?

Українська громада Лондона – доволі строкате поєднання людей різного віку, фаху і добробуту. Проте, можливо, загальним об’єднавчим чинником для більшості є намагання розповісти і пояснити британцям своє походження, історію країни, з якою члени громади себе пов’язують у культурному чи мовному плані. Справді, видання яскравого календаря «Український Лондон 2015» є, до певної міри, ілюстрацією того, що було зроблено у плані українських подій у британській столиці минулого року, і чого можна очікувати вже цього року.

Ясна річ, що найстарішою і наймасовішою українською установою Лондона постає Союз українців Великої Британії, заснований 1946 року, штаб-квартира якого розташована у популярному лондонському районі Ноттінґ Гіл. Проте, і посольство України, а також Український інститут Лондона, які розташовано неподалік, складають таке собі «українське ядро» Лондона в одному з найкращих районів британської столиці.

Ось, власне, це ядро і опікується, переважно, всім тим, що відбувається у культурному плані на українській палітрі Лондона. Але опріч, так би мовити, офіційних і, сказати б, поважних, українських установ, у Лондоні існує ще й, так би мовити, здорова альтернатива. Йдеться про волонтерський проект з назвою «Українські події у Лондоні».

Перш за все, проект займається організацією і проведенням цілої низки українських заходів у столиці Великої Британії – які простягаються від культури до бізнесу, маючи на меті об’єднати і задіяти українську громаду Лондона. Водночас існує й інший напрямок діяльності «Українських подій у Лондоні». Тут вже йдеться про певний, і доволі дієвий, спосіб розповісти британцям про Україну, її історію та культуру, і загалом, просто наблизити Україну до Лондона.

Сергій Бурнос, автор цього проекту, розповів про те, що собою являють «Українські події у Лондоні», коли проект було засновано і для чого.

«Ми заснували проект 2012 року з метою популяризації української культури у Лондоні, зосередження уваги іноземців і туристів у Лондоні на українській культурі та українських заходах, а також для надання можливості молодим українським митцям безкоштовно рекламувати свої заході і роботи», – розповів Сергій Бурнос.

2015 рік був для нас рекордним, бо ми мали більш, ніж 200 подій у Лондоні на різну тематику
Сергій Бурнос

«2015 рік був для нас рекордним, бо ми мали більш, ніж 200 подій у Лондоні на різну тематику, – продовжує він. – Це й культурні події. Концерти, виставки, благодійні заходи, інвестиційні бізнес-конференції. Найвизначнішими подіями минулого року, як на мене, були наш регулярний Марш вишиванок та 10-й Український інвестиційний форум, а також безліч благодійних концертів для збрирання коштів бійцям АТО. 2016 року ми плануємо також провести регулярний Марш вишиванок і підримуємо всі українські культурні та бізнесові заходи у Лондоні, а також заходи, які проводить Союз українців Великої Британії, Український інститут та Посольство України», – зазначив Сергій Бурнос.

Маючи величезну підтримку української громади у Лондоні, сподіваємось, що на вебсайт, на поширення буклетів та організацію заходів ми знайдемо кошти
Сергій Бурнос

«Щодо проблем, які ми маємо, можу виділити типову, як на волонтерський проект, проблему з фінансуванням, – каже Сергій Бурнос. – Але ми позитивно дивимось на рік і, маючи величезну підтримку української громади у Лондоні, сподіваємось, що на вебсайт, на поширення буклетів та організацію заходів ми знайдемо кошти. Ми також сподіваємось на підтримку інших, розраховуючи, що нас будуть читати, а лондонці відвідуватимуть українські заходи 2016 року».

Таким чином, події українського життя Лондона, принаймні, проект «Українські події у Лондоні», обіцяють бути насиченими і розмаїтими у новому 2016 році. Можливо, навіть доведеться видати розширений календар «Український Лондон 2017».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG