Доступність посилання

ТОП новини

Україні загрожує контрреволюційний реванш? (Огляд преси)


На тлі затяжної війни та економічної кризи Україна вступає в період підвищеної політичної турбулентності

Кожна революція породжує завищені очікування, а тому певною мірою суспільне розчарування неминуче, констатує тижневик «Країна». На тлі затяжної війни та економічної кризи Україна вступає в період підвищеної політичної турбулентності. За таких умов можливо все, навіть позачергові парламентські й навіть президентські вибори. За підвищеної політичної нестабільності до влади здатні прийти інші сили. В гіршому випадку – це може бути «Опозиційний блок» зі своїми сателітами, у кращому – майданні лідери на чолі нових партій. Ці два сценарії – контрреволюційний реванш й поглиблення революції – і становитимуть ті крайні полюси, між якими розвиватимуться події у 2016 році. Докладніше про це йдеться в статті «Поглиблення революції чи контрреволюційний реванш».

Оскільки намагання умиротворити російського агресора у «нормандському форматі» фактично завершилися нічим, офіційний Київ прагне більш активної участі ООН у протидії північному сусіду. Як нагадує газета «Україна молода», Київ запрошує оціночну місію секретаріату Організації Об’єднаних Націй. І доки керівництво «блакитних шоломів» усе ще визначається стосовно участі ООН в конфлікті на Донбасі, Україна оголосила у міжнародний розшук по базах Інтерполу 13 особливо небезпечних злочинців, які скоювали в зоні АТО важкі кримінальні злочини. Докладніше про них газета розповідає в статті «Бойовиків шукатиме Інтерпол».

Утім, газета «Сегодня» стверджує, що очікувати швидкого прибуття миротворців ООН в Україну не варто. Поки це дипломатична заявка. Робота йде за принципом: вода камінь точить, а камінь – це російське вето в Раді безпеки ООН. Українська дипломатія більш реально розглядає питання щодо поліцейської місії Євросоюзу, але ЄС не горить бажанням посилати своїх солдатів на блокпости на лінію розмежування. Тема миротворців – це стратегічний резерв, до якого може вдатися Україна, якщо нинішня політична модель врегулювання конфлікту остаточно зайде в глухий кут, констатує газета.

Росія повністю зупинила транзит українських товарів своєю територією. Поки Київ не планує вжити відповідних заходів. Проте, нині Міністерство інфраструктури України опрацьовує із зацікавленими підприємствами «альтернативні» шляхи транзиту. Про них докладніше інформує газета «Голос України».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG