Доступність посилання

ТОП новини

Піар чи антипіар для Путіна. «Дзвінок» із Генічеська, якого не було?


Президент Росії Володимир Путін. Архівне фото
Президент Росії Володимир Путін. Архівне фото

«Телефонний дзвінок Володимиру Путіну від мера Генічеська» – такою була топ-новина від багатьох новинних агенцій, що викликало хвилю сатири у соцмережах

«Телефонний дзвінок Володимиру Путіну від мера Генічеська» – такою була топ-новина від багатьох новинних агенцій. Російська преса поширила інформацію про те, що мер Генічеська Олександр Тулупов нібито попросив президента Росії Володимира Путіна надати йому російський газ, бо українського газу для опалення Генічеська не вистачає. «Дзвінок» Путіну, який нібито зробив мер Генічеська, зробив Тулупова знаменитим і розпочав хвилю жартів. У нього питають телефон Путіна, просять, аби мер зателефонував папі Римському і попросив перенести католицьке Різдво на 7 січня тощо. Але Олександр Тулупов наголошує: він Путіну не дзвонив. Так він сказав у коментарі для Радіо Свобода.


У Генічеську, що на Херсонщині, 2 січня температура впала до мінус 14 градусів. Це викрило проблему, яка не проявлялася до холодів: газу, який видобувається у Стрілковому родовищі, забракло для опалення Генічеська. До окупації Криму нестачу газу добирали з підземного газосховища у Криму. Тобто український газ закачували до Криму влітку і забирали взимку. Цього літа окупований Крим закрив доступ до українського газосховища. Через це влітку, як пояснив ситуацію голова правління «Херсонгазу» Альберт Зангієв, надлишок добутого газу не зберігали на зиму, а спалювали у ямі просто неба.

«Я до Путіна не звертався» – мер Генічеська (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00


«Є Стрілкове газове родовище. Надлишки газу, які влітку не використовувалися, закачувалися до Криму, у підземне газосховище. Цього літа засувка до Кримського газосховища була закритою, тому надлишок газу, аби не загазовувати атмосферу, просто спалювали», – зазначив Зангієв.

Яка ситуація у Генічеську зараз?

Крим від 1 січня не віддавав назад український газ зі сховища. Відповідно, тиску не вистачало на газове опалення усіх абонентів. Чиновники Херсона та Генічеська не знають, кому саме і як саме вдалося домовитися з Кримом, казали постійно лише, що це вирішували на державному рівні, і зараз «Нафтогаз України» поширює інформацію, що український газ зі сховища у Криму російська сторона вже почала повертати і всі абоненти знову користуються газом.

Досі, однак, незрозуміло: чому російська сторона 4 дні не віддавала український газ і чому вона раптом передумала і стала його віддавати.

Але незаперечний факт: повернення українського газу Україні Росія спробувала використати для поліпшення іміджу Володимира Путіна. Однак у соцмережех вийшло навпаки: велика кількість фотожаб та жартів-знущань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG