Доступність посилання

ТОП новини

Дитсадок на Донеччині отримав ляльковий театр від харківських дітлахів


27 вихованців прифронтового дитсадка не сидять у підвалах, а готуються до прем’єри

Харківські діти з вадами здоров’я подарували ляльковий театр дитсадку в селі Первомайське, розташованому біля лінії фронту на Донеччині. Вихованці харківського інтернату майстрували ляльок протягом місяця і тепер вихованці прифронтового садочка репетирують виставу «Рукавичка». Педагоги констатують: ляльковий театр – добра арт-терапія для малечі, що переживає стреси, пов’язані з війною.

Дитсадок на Донеччині отримав ляльковий театр від харківських дітлахів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Ясла-дитячий садок «Івушка» розташовано поблизу лінії зіткнення, за п’ятнадцять километрів від непідконтрольного Україні Донецька. До війни цей дитсадок у Первомайському відвідували вісімдесят хлопчиків та дівчаток. Тепер у ньому є 27 вихованців, розповідає завідувачка дитсадка Діна Гасанова.

Зараз більш-менш тихо. А в січні минулого року снаряди прилітали і на територію дитсадка, є руйнування
Діна Гасанова

«На цей час чутні вибухи, але ми не знаємо, що це – навчання чи це відлуння? Зараз більш-менш тихо. А в січні минулого року снаряди прилітали і на територію дитсадка, є руйнування. Однак силами робітників ми намагалися все відремонтувати», – розповідає Діна Гасанова.

За словами педагога, діти по-різному реагували на звуки вибухів: хтось лякався, хтось звик, а дехто замикався в собі. Тому для вихователів важливо втішити малечу, спробувати відволікти від тривоги, створити для них комфортні умови. А цьому якнайкраще сприяють ігри та пізнавальні вистави.

«Там війна, там стріляють, а це їх хоч змусить посміхнутися»

«Загубив я рукавичку піду шукати. Яка гарна рукавичка! Хто, хто в ній живе? Ніхто в ній не живе, я тут буду жити», – показують власноруч зшитий ляльковий театр учні спеціального Навчально-виховного комплексу № 2 у Харкові – це школярі з проблемами розумового розвитку. Діти разом із вихователями змайстрували відомих персонажів українських народних казок: діда з бабою, мишку, зайчика, лисичку, вовка, жабеня тощо. Цих героїв вони напередодні новорічно-різдвяних свят подарували саме малечі з Первомайського. Тепер старша група дитсадка разом з вихователями зможе показати казку «Рукавичка», «Лис і журавель», «Колобок», «Солом’яний бичок» – загалом вісім вистав.

«Коли до нас приїжджала Аня, волонтер, вона розповіла, що є такі дітки в Харкові, що хочуть допомогти. Якось ми з нею вийшли на спільну ідею аби пошити ляльковий театр, бо наш театр дуже старий, не оновлювався, ляльки вийшли з ладу», – розповідає завідувачка дитсадка Діна Гасанова.

Хлопчаки на уроках праці вирізали деталі для конструкцій, щоб «журавель» справно рухався, а «рукавичка» відкривалася. Дівчата відповідали за художнє оформлення ляльок.

Рукавичка виглядає по-різдвяному, на ній вишиті сніжинки, багато яскравих візерунків. Майстрині Настя Горелкіна та Жана Голубенко сподіваються, що їхній подарунок допоможе дітям стати веселішими і вони спатимуть спокійно.

«Там війна, там стріляють, вони бояться, сидять у підвалах. Вони повсякчас там сумують, а це їх хоч змусить посміхнутися», – кажуть дівчата із Харкова.

Благодійну акцію зі створення для малечі на Донеччині лялькового театру запропонувала здійснити психолог харківського Навчально-виховного комплексу № 2 Оксана Дуюн. Цей проект педагог назвала «Розкажи казку другові». Оксана Дуюн сподівається, що діти з вадами здоров’я, крім практичних навичок із пошиву, отримають можливість стати людянішими, добрішими, чутливими до біди. І вони знають, що таке патріотизм.

Вони не тільки шиють ляльковий театр, вони у нас ходять в шпиталь до воїнів, вони збирають їм передачи, вони пишуть їм новорічні листівки
Оксана Дуюн

«Вони не тільки шиють ляльковий театр, вони у нас ходять в шпиталь до воїнів, вони збирають їм передачи, вони пишуть їм новорічні листівки. Тобто, і наші діти потихеньку мають дізнаватися, що відбувається», – вважає психолог.

Прем’єру вихованці дитсадка у Первомайському покажуть, повернувшись після канікул, оголошених через сильний мороз. Діна Гасанова обіцяє записати відеоверсію спектаклю із харківськими ляльками і через волонтерів передати харківським друзям та іншим охочим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG