Доступність посилання

ТОП новини

Представник Coca-Cola захотів зустрітися з посольством України у США


Coca-Cola відреагувала, а Pepsi офіційних коментарів наразі не дає

Картографічна війна за Крим «підмочила» репутацію двох американських гігантів, Coca-Cola та Pepsi. Українське представництво Coca-Cola вибачилось, і тим самим, уникло акції протесту під своїми стінами. А представник головного офісу компанії Coca-Cola висловив бажання зустрітися з українськими дипломатами особисто, аби роз’яснити ситуацію. Pepsi, тим часом, «залягла на дно» та не робить гучних заяв.

Компанія Coca-Cola надіслала посольству України в США вибачення у відповідь на їхній лист до корпорації. Заступник глави відомства, радник-посланник Ярослав Брисюк у коментарі Радіо Свобода розповів, що представник корпорації зв’язався з посольством і висловив бажання особисто все роз’яснити. Зустріч запланували на 6 січня, орієнтовно на 20-у годину за київським часом, сказав Брисюк.


«Я сподіваюсь почути детальні пояснення сьогодні під час моєї зустрічі. Але основний меседж такий: це не було позицією Coca-Cola, що зображення карти є свідченням підтримки тих чи інших дій Російської Федерації», – переказав офіційну позицію корпорації Брисюк.


Водночас, на карті, опублікованій на сайті Pepsi, окупований півострів Крим також «включили» до складу Росії. Увечері 5 січня дипломатичне відомство надіслало листи із занепокоєнням, висловленим обом компаніям, утім Pepsi досі мовчить, говорить Брисюк.

«Кримське питання» для Coca-Cola і Pepsi

Згодом і Coca-Cola і Pepsi видалили скандальні ілюстрації, адже наштовхнулись на гостру реакцію як українців, так і росіян. Згодом з’явилося також повідомлення центрального офісу компанії Coca-Cola. Він заявляє, що агенція, яка розробляла мапу Росії в рамках різдвяної кампанії, внесла зміни до зображення без їхнього відома та погодження. У компанії вибачилися за «суперечливе повідомлення», яке вони вже видалили.

Реагувати потрібно оперативно на подібні випадки, додає дипломат. Ці компанії є всесвітньовідомими, тож їхня, нехай навіть символічна, підтримка незаконних дій та агресії Росії – неприпустима. Окрім цього, це суперечить офіційній політиці США, де ці компанії зареєстровані, каже він.

«Ми ще раз наголошуємо, що, не зважаючи на те, що це привітання з новорічними святами, – все-таки, є певний елемент політики щодо того, які мапи використовуються. Україна не толеруватиме карти, де Крим приєднують як частину російської території», – додає він.

Бойкотувати чи ні?

Розголосу ця історія набула завдяки оперативній реакції соцмереж. Фейсбуком та Твіттером ширились заклики #BanPepsi та #BanCocaCola. Планували українці й акцію на 10:00 6 січня під стінами українського представництва Coca-Cola, утім, її вирішили скасувати. Українське представництво цієї компанії 5 січня перепросило за «непорозуміння» через публікацію мапи Росії, на якій Крим був зображений під виглядом частини території цієї країни. Добре, що Coca-Cola вибачилась, каже активіст Клим Братківський.


«Насправді, могли і не відреагувати. Тому що, за великим рахунком, це схематична карта і там не зрозуміло, чи це Крим чи не Крим – вони на цьому і наполягають. На відміну від мапи, яка розміщена на офіційній брошурі Pepsi. Там чітко зазначено, що то Крим», – каже він.

Привернуло увагу українців інше, що, за наполяганням росіян, Coca-Cola додала Крим до зображення. «Багатьох обурило, що вони піддались», – каже він. Аби подібних випадків не було, зазначає Братківський, транснаціональним компаніям, які працюють на території України чи Росії, варто взагалі уникати зображення мап із позначенням Криму.


Він вважає ідею бойкотувати Coca-Cola в Україні нелогічною, адже це саме російське представництво розмістило спотворену мапу. А в українському відділі компанії ж працюють українські громадяни, тож бойкот видається непотрібним способом протистояти, каже він.


«Так би ми виступали проти українського виробника, а він не винний у тому, що відбулось у російській частині Coca-Cola. Те, що відбувся розголос і термінова реакція, за півдня відбулись зміни, – то це вже говорить про те, що такі компанії прислухаються», – наголошує він.


«Кримське питання» Coca-Cola та Pepsi набуло розголосу через активність соцмереж, утім низка інших крупних компаній не проти того, щоб працювати з окупованою частиною України.

Зокрема, французька автомобільна компанія Сitroen має офіційних дилерів у Севастополі та Сімферополі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG