Доступність посилання

ТОП новини

Заяви ватажка «ЛНР» щодо полонених є цинічним фарсом – Ірина Геращенко


Архівне фото. Процес обміну полоненими недалеко від Донецька (вересень 2014 року)
Архівне фото. Процес обміну полоненими недалеко від Донецька (вересень 2014 року)

«Бачимо приклад чергового фарсу. Ще більш цинічно, що такий фарс відбувається в переддень великого православного свята»

Ватажок угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький пообіцяв звільнити полонених українських військовослужбовців на Різдво, але потім передумав. За його словами, українська сторона не пішла йому назустріч. Представники України називають таку поведінку фарсом і говорять, що списки полонених у минулому році передавали бойовикам понад 20 разів. Обміни і звільнення не анонсуються, говорять в СБУ.

Вранці 6 січня російські ЗМІ і сайти сепаратистів розповсюдили заяву ватажка луганських бойовиків Ігоря Плотницького про звільнення українських військовослужбовців, які перебувають у полоні.

«Я віддав наказ відпустити додому українських вояків. Ми готові вирішити усі питання за столом переговорів», – нібито заявив Плотницький. Втім, вже за кілька годин він заявив, що спроби зв’язатися із представниками України ні до чого не призвели. Радіо Свобода запитало у прес-служби Ігоря Плотницького, із ким саме його сторона намагалася зв’язатися для передачі полонених, однак на письмовий запит нам відповіді не надали.

Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Представник України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко назвала заяви керівника угруповання «ЛНР» піаром і гріхом.

Бачимо приклад чергового фарсу. Ще більш цинічно, що такий фарс відбувається в переддень великого православного свята
Ірина Геращенко

«Ось сьогодні ми бачимо приклад чергового фарсу. Ще більш цинічно, що такий фарс відбувається в переддень великого православного свята. Мій телефон розривається від дзвінків родичів заручників. Це ж знущання не над Геращенко, не над Мінською групою – хоча над нами теж – це знущання над родичами», – зазначила Геращенко.

Представники угруповання «ЛНР» підтвердили утримання в полоні 9 українців із числа тих 139, чиї імена і прізвища передали бойовикам під час останньої зустрічі в Мінську. За інформацією Геращенко, насправді зараз бойовики готові звільнити лише одного полоненого із цих 9. Україна пропонує бойовикам лише певні компроміси, «натомість переговірники чують вимоги загальної амністії чи звільнення вбивць», наголосила народний депутат.


Вже рік луганські бойовики утримують у полоні українську журналістку

Юрій Тандіт
Юрій Тандіт

Україна досі не отримала обіцяних Плотницьким полонених, повідомив радник голови СБУ Юрій Тандіт.

У присутності представників ОБСЄ ми ще раз передали список полонених – 139 осіб. Серед них є і військовослужбовці, і цивільні особи, зокрема журналістка
Юрій Тандіт

«Ми готові забрати в будь-який момент з будь-якої точки наших хлопців. 22 грудня минулого року в Мінську у присутності представників ОБСЄ ми ще раз передали список полонених – 139 осіб. Серед них є і військовослужбовці, і цивільні особи, зокрема журналістка Маша Варфоломєєва, яка перебуває в Луганську», – повідомив Тандіт. Її взяли в полон на початку січня 2015 року, звинувачуючи в шпигунстві.

Радник голови СБУ наголосив, що на початку осені, коли з полону бойовиків угруповання «ЛНР» вдалося звільнити 13 людей, їм обіцяли, у тому числі, й звільнення журналістки. Але її так і не відпустили.

Вона журналіст, ніколи не тримала зброї в руках, лише працювала журналістом
Юрій Тандіт

«Зараз вона є у загальному списку, і це добре, що вона там є взагалі. Вона журналіст, ніколи не тримала зброї в руках, проте спочатку представники того боку звинувачували її у шпигунстві і якихось злочинах. Вона їх, звісно, не коїла, лише працювала журналістом. Сподіваємось, найближчим часом її звільнять», – наголосив Тандіт.

Інколи заручники можуть перетворитися у зниклих безвісти – волонтер

Співзасновник громадської організації «Блакитний птах» Анна Мокроусова вже рік стежить за спробами звільнити журналістку Машу Варфоломєєву. Волонтер говорить, що вже двічі бойовики обіцяли обміняти дівчину і двічі отримували від України тих, кого вимагали.

«Були обміни полоненими, усіх, крім Маші, повернули. Так було і першого, і другого разу. Обидва рази за неї вимагали конкретних людей, один із них був «кримінальником», який до числа сепаратистів фактично і не належав. Другий був якимось рядовим сепаратистом. Тепер взагалі говорять, що віддавати її не хочуть», – розповіла Мокроусова. За її словами, українська сторона виконує усі можливі вимоги бойовиків.

Мокроусова наголосила, що точної кількості заручників ніхто не знає. Бойовики підтвердили лише п’яту частину полонених українців, які є в базі громадської організації. Ця база складається з особистих заяв родичів про людей, яких захопили бійці у формі.

«Коли ми говоримо, що є якась певна кількість заручників – це лише ті, кого підтвердили бойовики. Цифра 139 лише означає, що вони самі визнають, що ці люди в них є. До речі, за моєю інформацією, керівництво бойовиків знає місцеперебування лише 50 із них», – заявила волонтер. В її базі зниклих безвісти на території Донецької і Луганської областей близько 300 імен – це лише цивільні особи, не враховуючи військових.

Волонтер говорить, що інколи заручники перетворюється на зниклих безвісти. Наприклад, наприкінці 2014 року зник зв’язок із бійцями однієї з десантних бригад, які були в полоні в Луганську. Сьогодні тамтешні бойовики заявляють, що про цих десантників їм нічого не відомо.

Представники іншого угруповання – «ДНР» – також анонсували не звільнення, а обмін полоненими. Вони зазначили, що минулого року вже звільняли полонених в однобічному порядку, але у відповідь не отримали нікого.

Переговори щодо звільнення заручників тривають.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG