Доступність посилання

ТОП новини

Різдво милосердя: благодійні обіди в столиці зібрали понад 500 людей


Волонтери влаштували Різдво для бідних людей (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Волонтери влаштували Різдво для бідних людей

До столу запросили безхатченків, бідні родини, літніх людей із будинків пристарілих

Обід милосердя до Різдва влаштували у Львові, Івано-Франківську та Києві волонтери Спільноти святого Егідія. До столу запросили безхатченків, бідні родини, із будинків для літніх людей. У Києві різдвяні обіди пройшли одночасно в трьох місцях. Близько 300 запрошених відвідали благодійний захід. В організації обідів милосердя у столиці взяли участь близько 200 помічників-волонтерів, повідомляють у Спільноті.

Різдвяні благодійні обіди стали традицією для Спільноти святого Егідія, яка діє в різних куточках світу. За даними організації, обід милосердя прийняв 200 тисяч гостей на всіх континентах. У Києві різдвяна благодійна акція проводиться щорічно від 1999 року. Фінансування діяльності організації відбувається за рахунок пожертв киян, міжнародних організацій, ресторанів, які долучаються до акції наданням харчів, а також існують «таємні Санти», розповів Радіо Свобода Юрій Ліфансе, голова громадської організації «Друзі спільноти святого Егідія». До того ж, усі гості йдуть із різдвяного обіду з подарунками.

«Різдвяні подарунки отримають сьогодні абсолютно всі: ті, хто прийшов допомагати, і ті, хто буде сидіти за столом. Цього року ми дуже горді, що приготували дуже великий подарунок не тільки для України, але й для всієї Європи. Минулий рік для Європи пройшов під знаком мігрантів. Спільнота святої Егідії разом із асоціаціями євангельських церков в Італії відкрила гуманітарні коридори, коли люди зможуть отримати візу і більше не робити ці «подорожі смерті», які призводять до десятків тисяч смертей у Середземному морі. На півночі Африки будуть відкриті ці установи, які видаватимуть візи. Люди зможуть купити квиток і прилетіти в Італію. Це пілотний проект, який, ми маємо надію, буде започаткований в ЄС», – заявив Юрій Ліфансе.

«Це єдина їхня ковбаса, яку вони їдять протягом тижня» – волонтер

Кожного тижня волонтери Спільноти роздають їжу бідним на вулицях Києва. Цій традиції вже 17 років. За словами організаторів, щорічно кількість людей, які звертаються по допомогу, більшає. З усіма намагаються підтримувати контакт і дружні стосунки, зазначає волонтер Віта Зіневич, яка працює з перших днів.

Ми бачимо, хто ці люди, як вони живуть, чому вони опинилися на вулиці
Віта Зіневич

«Це дійсно реальна історія життя нашого міста. Ми бачимо, хто ці люди, як вони живуть, чому вони опинилися на вулиці. Як правило, всі ці люди опинилися на вулиці тому, що була якась скрута, якась складна ситуація, але не було людей, які б у цей момент життя їх підтримали. З вулиці вибратися дуже важко. Тут є люди, які живуть у себе в будинках. Це переважно люди похилого віку. Ми знаємо, що в нас дуже мізерна пенсія і, фактично, коли вони приходять, наш бутерброд із ковбасою – це єдина їхня ковбаса, яку вони їдять протягом тижня. Ми супроводжуємо їх і в лікарнях, і в повсякденному житті, але це все приходить через дружбу», – зауважує волонтер.

Іншої можливості зустріти Різдво немає – гість

До проведення обідів милосердя долучились і церкви: від надання приміщення до безпосередньої участі в організації. Творчі колективи підготували театральні виступи та колядки, що створило особливий різдвяний настрій. Один із гостей, Валерій, зізнався, що це єдина можливість для нього зустріти Різдво, тому діставався місця проведення з-під Києва, де він мешкає.

«Це вперше я зустрічаю Різдво, іншої можливості немає. Тому я дуже радий, що мене сюди запросили, і я можу відчути радість цього свята. Я дуже радий, що тут перебуваю», – розповів запрошений.

Волонтери розділили обід із гостями за одним столом. Пригощали запрошених кутею, борщем, олів’є, наливали вино та гарячий чай. Кожен гість отримав іменний подарунок із листівкою, теплими рукавичками, шкарпетками та солодощами.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG