Доступність посилання

ТОП новини

Полковник Мамчур підтримує позов Коломойського проти Росії


Юлій Мамчур
Юлій Мамчур

«Правильно зробив Коломойський, що подав у суд на Росію. Чим більше таких позовів, тим сильніший буде тиск на Росію»

Третейський суд у Гаазі прийняв до розгляду позов українського бізнесмена Ігоря Коломойського проти Росії. Український олігарх позивається через те, що його компанія мала контракт на обслуговування пасажирського терміналу аеропорту «Бельбек» в окупованому Росією Севастополі до 2020 року. Колишній командир аеродрому «Бельбек», а нині народний депутат України, полковник Юлій Мамчур розповів про стратегічне значення аеропорту.

Ігор Коломойський
Ігор Коломойський

15 мільйонів доларів – саме у таку суму рік тому, подаючи позов, український олігарх Ігор Коломойський оцінив свої збитки. Зокрема заявник стверджував, що Росія порушила двосторонній договір з Україною про інвестиції. Як стверджує бізнесмен, права на обслуговування пасажирського терміналу «Бельбек» у нього є до 2020 року.

Екс-командир гарнізону аеродрому «Бельбек» Юлій Мамчур, який широкому загалу став відомий після того, як під час анексії Криму захищав авіабазу під Севастополем від озброєних російських військових, підтримує позов Коломойського.

Після березневих подій 2014 року ми бачимо, що окупанти насамперед зайняли наш аеропорт, бо його важливість складно переоцінити
Юлій Мамчур

«Аеродром завжди дуже важливий, а такий аеродром як Бельбек – стратегічно важливий. Після березневих подій 2014 року ми бачимо, що окупанти насамперед зайняли наш аеропорт, бо його важливість складно переоцінити. Правильно зробив Коломойський, що подав у суд на Росію. Чим більше таких позовів буде до міжнародних судів, тим сильніший буде тиск на Росію», – сказав Мамчур.

Він також повідомив, що ініціатива окупаційної влади Севастополя про те, що «Бельбек» прийматиме цивільні рейси, не має майбутнього.

«За часи Радянського Союзу, звичайно, аеродром був військовим, бо сам Севастополь був закритим. За часів України аеродром розвивався як аеродром подвійного призначення – військовий сектор і цивільний. Ми виконували обидві задачі. А от для росіян цивільний сектор неважливий, для них важливо базувати на аеродромі змішану дивізію або полк. Вони багато що кажуть, проте цивільні лайнери туди не літатимуть», – переконаний полковник Юлій Мамчур.

Аеродром «Бельбек», листопад 2014 року
Аеродром «Бельбек», листопад 2014 року

Після окупації Криму Росією у 2014 році влада півострова «націоналізувала» майно, що належало структурам Ігоря Коломойського. У нього забрали три санаторії і готель, розташовані в Ялті; заправні станції, а також приміщення «Приватбанку», який належить бізнесменові. У липні 2014 року, коли Коломойський перебував на посаді голови Дніпропетровської облдержадміністрації, Басманний суд російської столиці санкціонував його заочний арешт і оголосив у міжнародний розшук. Російський суд звинуватив Ігоря Коломойського в тому, що він нібито організовував вбивства і застосував заборонені засоби і методи ведення війни, перешкоджав професійній діяльності журналістів, викрадав людей та фінансував діяльність «Правого сектору».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG