Доступність посилання

ТОП новини

Twitter блокує відомих українських блогерів. Як не дати себе забанити?


Карикатура Сергія Йолкіна
Карикатура Сергія Йолкіна

За ті ж порушення не видаляють тролів з Росії, які закликають «вирізати» українців і розміщують жахливі фото убитих українських солдатів

30 грудня популярна соцмережа Twitter повідомила про оновлення правил сервісу, спрямованих проти образ і закликів до насильства. Але запровадження нових правил призвело до блокування багатьох українських, проукраїнських і антипутінських акаунтів.

Під блокування потрапили persident_urk, olegnovikovkh, pv_petrychenko, lvivzradko, banderenko, @ reggaemortis1, tukvasociopat, SPaWN_ua. Причому, деякі з цих акаунтів мали навіть понад 400000 підписників.

Головна причина бану – заклики до насильства проти сепаратистів, які вбивають українців. Але блокують за новими правилами чомусь за твіти річної давнини – навіть за цитати – і тільки людей з проукраїнською і антипутінською позицією. За ті ж порушення не видаляють тролів з Росії, які закликають «вирізати» українців і розміщують жахливі фото убитих українських солдатів.

Найцікавіше, що на скарги на ці твіти тролів технічна підтримка дуже часто навіть не відповідає. Але, разом з тим, кожного дня видаляє кілька великих проукраїнських акаунтів. На блокування акаунтів впливає масовість скарг, і схоже на те, що якась організація на кшталт «Ольгине» могла настворювати тисячі ботів, щоб ті день і ніч шукали давні твіти, які порушують правила сервісу, і скаржилися в технічну підтримку.

«Судячи з відсутності відкритого координаційного центру, ймовірно, процес пошуку твітів, які порушують правила, і відправки скарг відбувається в автоматичному режимі, з використанням ботів», – пише на Facebook про блокування проукраїнський акаунтів російський блогер Кирило Михайлов, який у минулому році переїхав до України.

На ситуацію вже відреагував навіть посол України у Фінляндії Андрій Олефіров, який є активним користувачем «Твіттера». Він опублікував звернення до техпідтримки компанії з проханням звернути увагу на блокування українських акаунтів. Посол також пропонує робити скріншоти, які б дозволили довести зловмисний характер бана від російських тролів.

Андрій Олефіров: «Шановна технічна підтримка! Твіттер-спільнота занепокоєна останніми заборонами активістів українського Twitter російськими користувачами»

Що зробити, щоб тебе не заблокували?

1. Змінити в налаштуваннях Twitter мову на англійську. Таким чином усі скарги будуть іти в західну техпідтримку, а не в російську, оскільки блогери підозрюють, що російському сервісу не можна довіряти.

2. Змінити в налаштуваннях країну. Краще на США або якусь європейську.

3. Прив'язати свій номер телефону до акаунту Twitter.

4. Видалити всі свої твіти. Щоб це зробити, вам потрібна спочатку завантажити архів всіх своїх твітів на пошту. Це робиться в налаштуваннях. А потім завантажити програму Twitter Archive Eraser, за допомогою якої ви можете видалити абсолютно всі свої твіти. Посилання на програму.

5. Дотримуватися нових правил: не писати жодних слів, які можуть бути причиною блокування. Не закликати до насильства, навіть у жартівливій формі.

6. Не відповідати тролям. Багато хто з них спеціально вас провокує, щоб потім поскаржитися на ваші твіти.

Блокування українських блогерів уже відбувалися в Facebook за схожим сценарієм. Півроку тому президент України Петро Порошенко звертався до автора Facebook Марка Цукерберга з проханням про відкриття українського підрозділу компанії для боротьби з блокування з політичних мотивів. Цукерберг відмовив у відкритті підрозділу, але масові блокування через деякий час припинилися.

Оригінал матеріалу – на сайті Білоруської служби Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG