Доступність посилання

ТОП новини

Де візьме Крим електрику в 2016 році?


Вадим Улида
Вадим Улида

«В 2016 році, особливо в першому півріччі, Крим буде дуже зацікавлений, щоб була включена хоча б одна лінія з материкової України»

Київ – Однією з найбільш гострих проблем, які виявилися в Криму в 2015 році, стали перебої з електропостачанням. Керівництво Російської Федерації, яке анексувало в України Крим у 2014 році, обіцяє упродовж найближчого півріччя протягнути ще дві лінії енергомосту з Росії і зробити півострів незалежним від постачання з материкової України. Колишній заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Вадим Улида в інтерв'ю для «Крим.Реалії» спрогнозував, як Крим буде забезпечуватися електрикою в 2016 році, і чи зможе Росія забезпечити «енергонезалежність» півострова.

– Термін дії договору на постачання електроенергії з материкової України в Крим закінчився 1 січня. Зрозуміло, що питання щодо підписання контрактів між Україною і Росією краще адресувати не вам, а політологу. Але, тим не менш, наскільки ймовірно, що договір на постачання української електроенергії в анексований Росією Крим буде підписаний?

– Потрібно розуміти, що сьогодні електропостачання в Криму залежить від постачання електроенергії з України. Тобто енергосистема Криму може працювати, тільки якщо буде з'єднана з якоюсь лінією електропередач або з енергосистемою України, або через енергоміст з енергосистемою Росії. Тому я думаю, що Крим буде намагатися укласти такий договір з материковою Україною на постачання електроенергії. Оскільки від цього залежить надійність електропостачання всього півострова.

– Давайте припустимо, що договір на постачання електроенергії з материкової України не буде укладений. У цьому випадку що чекає на Крим і його жителів?

– Якщо такий договір не буде укладений, тоді те, що чекає Крим, вже було. Це аварійний режим роботи енергосистеми, це альтернативні джерела живлення, це дизельгенератори, це жорсткі обмеження споживачів.

В 2016 році, особливо в першому півріччі, Крим буде дуже зацікавлений, щоб була включена хоча б одна лінія з материкової України

Включення енергомосту, яке сталося, значно допомогло Криму. Це, по суті, лінія, альтернативна Україні. Але я не можу сказати, наскільки надійно буде працювати цей енергоміст, враховуючи терміни його спорудження і те, що він не працює на повну потужність. Я думаю, що все-таки в 2016 році, особливо в першому півріччі, Крим буде дуже зацікавлений, щоб була включена хоча б одна лінія з материкової України.

– Президент Росії Володимир Путін стверджує, що до літа з Кубані до Криму будуть перекинуті ще два кабелі енергомосту, і це нібито дозволить повністю замінити поставки електроенергії з материкової України. Чи справді півострів буде повністю забезпечений електрикою, якщо будуть протягнуті ще два кабелі з Краснодарського краю Російської Федерації?

– У випадку, якщо буде споруджений цей енергоміст і буде забезпечена пропускна здатність через нього приблизно 800 мегават, він дійсно зможе замінити українську електроенергію в цьому плані. Це енерголінія, яка зв'яже енергосистему Криму не з енергосистемою України, а з енергосистемою Росії.

Щоб передати через енергоміст 800 мегават, потрібна досить серйозна реконструкція електричних мереж як на території Криму, так і на території Росії. В тому регіоні зараз цю потужність передати не можна

Але для того, щоб туди передати через цей енергоміст 800 мегават, потрібна досить серйозна реконструкція електричних мереж як на території Криму, так і на території Росії, щоб забезпечити видачу цієї потужності. Тому що в тому регіоні зараз цю потужність передати не можна.

Тому якщо така значна реконструкція буде проведена, то це може бути. Але це вимагає значних коштів. Чи буде це зроблено – подивимося.

– За 2016 рік таку реконструкцію можна буде провести?

– Якщо ми говоримо про будівництво ліній, то при достатньому фінансуванні, я думаю, що це можна зробити.

– Є думка про те, що на Кубані недостатньо генерації...

– Про що я й кажу: для того, щоб 800 мегават видати з Кубані, потрібно зробити реконструкцію ліній, зокрема, й на території Росії. Тому при такому масштабному мережевому будівництві це можна зробити.

Я думаю, що ситуація буде простішою. Зараз критично важливим для Криму є наявність хоча б однієї лінії, що зберігає зв'язок з Україною. Це дає можливість забезпечити більш-менш нормальну роботу енергосистеми півострова. Це дозволить дати час, щоб Росія змогла живити Крим зі своєї території.

Робота сонячної генерації в кримській енергосистемі можлива тільки тодв, якщо Крим буде з'єднаний хоча б однією лінією або з Україною, або з Росією

Я думаю, упродовж першого півріччя 2016 року, як мінімум, включення лінії з України буде для Криму критично важливим. Далі, якщо Росія зможе завершити проект енергомосту, зробити всю цю реконструкцію, то цей міст, якщо він буде передавати 800 мегават, зможе замінити лінії з України.

І ще потрібно враховувати, що влітку там може запуститися сонячна генерація, яка є на території Криму. Вона може покращити енергобаланс, починаючи з травня. Але робота сонячної генерації в кримській енергосистемі можлива тільки тоді, якщо Крим буде з'єднаний хоча б однією лінією або з Україною, або з Росією.

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG