Доступність посилання

ТОП новини

Молдовський досвід для України щодо поїздок до ЄС без віз


Тепер і придністровці хочуть мати молдовський паспорт – щоб їздити без віз до країн Євросоюзу

Українці почали 2016 рік очікуваннями вільного пересування Європою, без віз і бюрократії, яке має настати невдовзі. Позитивні рекомендації щодо скасування віз для громадян України надала Єврокомісія ще 18 грудня 2015 року. В МЗС України обіцяють, що Євросоюз може запровадити безвізовий режим для українців влітку-восени 2016 року. Чекати залишилося недовго. А яким є досвід громадян Молдови, які пройшли цей шлях першими з найближчих пострадянських сусідів України – ще в квітні 2014-го (саме відтоді громадяни Молдови подорожують Європою без віз)? Наскільки простіше стало їм подорожувати? Чи багато бюрократії залишилося на кордоні? Які документи потрібно мати з собою? На такі запитання відповів журналіст Молдовської редакції Радіо Вільна Європа Раду Беня.


– Анулювання візового режиму було дуже радісною новиною для всіх громадян Молдови. Адже для того, щоб їздити за кордон, в основному на працю (адже в Молдові дуже великий потік мігрантів), вони намагались отримати інші громадянства, особливо громадянство Румунії (переважно) або Болгарії. Це було дуже популярно навіть серед російськомовного населення і населення Придністровського регіону.

Раду Беня
Раду Беня

Нічого суттєвого не змінилося, можна так сказати, бо ті документи, які потрібні для перетину кордону без віз, насправді не так складно отримати. На кордоні, на митному контролі у громадян можуть попросити, крім біометричного паспорта, квиток в один бік (не обов’язково у зворотній бік – це лише рекомендують мати). Можуть попросити показати, що на весь період подорожі у тебе є гроші чи на картці, чи готівкою – для різних країн це різні суми, для Румунії, наприклад, це приблизно 50 євро на день. Можуть попросити довести мету вашої подорожі – це може бути, якщо туристична подорож, просто зарезервований готель, або ж якщо приватна подорож із особистою метою, то в таких випадках, звичайно, потрібен виклик.

– Виклик у якій формі? Чи це офіційний бланк, як досі було, завірений у поліції у тій європейській країні, до якої їде цей гість, чи просто від руки написане запрошення, чи підтвердження підпису особи, яка запрошує? Наскільки це формально чи символічно?

За півроку безвізового режиму кордон із Євросоюзом перетнули приблизно 300 тисяч осіб

– Так, це офіційне запрошення, яке потрібно завірити в міграційній службі чи поліції відповідної країни. Але я вам наведу такий приклад: за півроку безвізового режиму кордон із Євросоюзом перетнули приблизно 300 тисяч осіб, із числа яких лише 160 осіб не пустили прикордонники (з різних причин – може, й квиток був прострочений), це було на самому початку.

Безвізовий режим був великим успіхом, що дійсно люди поїхали просто подорожувати, до родичів – у Румунію, Італію, Грецію, Францію

Відтак можна сказати, що безвізовий режим був великим успіхом, що дійсно люди поїхали просто подорожувати, до родичів – у Румунію, Італію, Грецію, Францію, де великі спільноти молдован є, які працюють за кордоном. Для тих, які колись виїхали, це важливо, бо ж вдома залишаються батьки, діти, які приїжджають. Безвізовий режим для цієї категорії громадян, звичайно, був дуже важливою подією. Тому насправді не було такої масової, скажімо, заборони для людей на в’їзд до Євросоюзу.

– Незважаючи на те, що, очевидно, теж були побоювання – ось як зараз – з приводу українців, що, мовляв, як тільки відкриється кордон для безвізового режиму, линуть потоки емігрантів, і вони всі «залишаться» на Заході. Адже такі ж побоювання були і з приводу молдован майже 2 роки тому?

І молдовська влада, і представники Євросоюзу оголосили, що безвізовий режим став таким спільним успіхом Молдови та Євросоюзу

– Так, були такі побоювання. Але, звичайно ж, на практиці такого не сталося, тому що тим, які виїхали за кордон, скажімо, на заробітки, у принципі, і не потрібен був безвізовий режим. У них вже були всі документи в порядку. Але є й інша категорія, тому що Молдова, скажімо так, не дуже багата країна, і багато людей просто не можуть собі дозволити такі подорожі до Євросоюзу, бо ж все це коштує грошей. Я знову вдамся до статистики: десь за рік, протягом одного року – з квітня 2014 року – десь понад півмільйона громадян скористалися безвізовим режимом. І з цього приводу і молдовська влада, і представники Євросоюзу оголосили із задоволенням, що цей безвізовий режим став таким спільним успіхом Молдови та Євросоюзу.

– У Молдові, як і в Україні, є свій неспокійний регіон, на який великий вплив має керівництво Росії. Звичайно ж, події на Донбасі і в Придністров’ї порівнювати не можна, все ж, коли Молдова отримувала безвізовий режим, питання Придністров’я не можна було ігнорувати. Якою є ситуація зараз? Чи можуть мешканці Придністров’я також їздити до Європи без віз?

Понад 75 тисяч жителів Придністров’я зробили запити на біометричні паспорти Молдови і отримали їх

– Звичайно ж, жителі Придністровського регіону користуються абсолютно тими ж правами, що і громадяни Молдови за наявності молдовського громадянства, біометричного паспорта і користуються цим безвізовим режимом. Наприклад, після закінчення того одного року від початку лібералізації віз понад 75 тисяч жителів Придністров’я зробили запити на біометричні паспорти Молдови і отримали їх, незважаючи на те, що регіон дуже маленький. Там офіційно 500 тисяч приблизно осіб, але реально десь 350 тисяч, теж через великий рівень міграції. Тобто це дуже велика цифра.

Так, Молдова отримала безвізовий режим, незважаючи на те, що східний кордон держави на придністровській ділянці був не дуже захищений. Незважаючи на це, Молдова взяла на себе певні кроки, посилила, скажімо так, правила оформлення молдовського громадянства для жителів Лівобережжя за наявності певних документів, у випадку, якщо скажімо, якісь громадяни інших країн – не важливо, чи це Афганістан, чи інші країни, звідки біженці – змогли б пробратися до Придністров’я і звідти просити про молдовський паспорт для того, щоб змогли подорожувати (не через те, що вони такі старанні громадяни Молдови).

Продумувалися і такі ситуації, тому що жителі Придністров’я отримують молдовське громадянство. Перший паспорт – безкоштовний, абсолютно без проблем! Хоча є і скарги – це теж правда, бо коли є побоювання, то їм потрібно здавати додаткові довідки для того, щоб довести, що вони дійсно жителі Придністров’я, що вони не приїхали торік чи три місяці тому невідомо звідки.

Ось такі моменти пророблялися, і Молдова, насправді, технічно була готова до безвізового режиму років за три-чотири до того, як отримала безвізовий режим.

Інфографіка ТСН
Інфографіка ТСН
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG