Доступність посилання

ТОП новини

Нова криза навколо біженців у Німеччині


Антимігрантський протест у Кельні, Німеччина, 9 січня 2016 року
Антимігрантський протест у Кельні, Німеччина, 9 січня 2016 року

Політика канцлера Ангели Меркель розділяє суспільство

Берлін – У Німеччині розслідують справи щодо подій, котрі сталися у Новорічну ніч у Кельні. Понад тисяча іноземців порушили громадський порядок та ображали представників поліції. Зафіксовано численні пограбування і зґвалтування жінок. До поліції надійшло 516 заяв від потерпілих, кількість яких упродовж останніх днів зросла удвічі. Підозрюваних затримують. Тим часом з’являються нові дані про те, що поліція, котра була присутня на місці подій, не реагувала на порушення, а керівники правоохоронних органів і магістрату міста збрехали, пояснюючи ситуацію. Чому вуличний кримінал загрожує устрою німецького суспільства?


Нові журналістські розслідування, а також численні свідчення очевидців переконують, що поліція не впоралася з масовими порушеннями порядку, не втручалася, коли відбувалися пограбування, не реагувала на напади на жінок і навіть на власні образи. Правоохоронні органи, котрі, з одного боку, мають гарантувати безпеку своїх громадян, а з іншого дотримуватися політичної лінії уряду, у цій ситуації – з політикою відкритості щодо біженців – неспроможні дійти компромісу. Натомість вони безпорадно шукають виправдання своєї бездіяльності щодо іноземних порушників громадського спокою.

Керівник німецького уряду Анґела Меркель зазначила: «Щодо інтеграції, то, звичайно, ми очікуємо від біженців, що вони бажають інтегруватися, що вони прагнуть інтеграції, тому ми говоримо про зобов’язання щодо інтеграції. Відтак, якщо чиняться правопорушення, тобто особа чинить дії поза законом, то це матиме, звичайно, наслідки у разі надання їй статусу біженця».

Офіційна преса мовчала

Досі порушення, вчинені іноземцями, не мали наслідків. Про це свідчить перебіг подій: поліція Кельна, як і інших міст – приміром, Дюссельдорфа чи Гамбурга – повідомила саме про мирне святкування Нового року.

Так само офіційна преса кілька днів поспіль жодним словом не обмовилася про масові порушення порядку, про що вже повідомили місцеві видання. Одне з них – Kölner Stadt Anzeiger і його редактор Петер Паульс, котрий в інтерв’ю «Дойчландфунк» зазначив: «Якщо біля Кельнського собору створюється ситуація безправності, яку ми спостерігали у Новорічну ніч, то для кельнської газети це безперечно центральна тема. Але стало дуже швидко зрозуміло, що також і своєрідний приклад того, як інтеграція не функціонує».

Громадяни дізнавалися про те, що сталося, із соціальних мереж. За п’ять днів після подій обербургомістр Кельна мала телефонну розмову з канцлером Меркель, після чого разом із представниками поліції скликала конференцію, де заявила, що випадки розслідують. Але також із упевненістю стверджувала, що біженців серед порушників… немає. Нині вже відомо, що все було саме навпаки: масові порушення сталися у багатьох містах, поліція і карні відомства були бездіяльними, а всі підозрювані чекають на притулок у ФРН.

Опозиційні політики обвинувачують у тому, що сталося, уряд і особисто канцлера Анґелу Меркель.

«Пані Меркель своїми односторонніми діями – як у Європі, так і неузгодженими рішеннями у Німеччині, – підштовхнула континент у хаос», – заявив голова Вільної демократичної партії Крістіан Лінднер.

Саме факти приховування справжніх причин безладів і брехня офіційних відомств стають темами дискусій у суспільстві, ЗМІ, а також об’єктом критики уряду Ангели Меркель. Тим часом керівника кельнської поліції «відправили» на пенсію, у самому місті відбулися протести громадян проти політики Меркель щодо біженців, а спеціальна комісія розглядає справу приховування фактів у земельному парламенті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG