Доступність посилання

ТОП новини

Кошти за вторсировину одесити переказують на лікування військових


Щонеділі у центрі міста збирають макулатуру, пластик, батарейки, які можуть принести всі охочі

Одеські волонтери у незвичайний спосіб збирають кошти на допомогу пораненим бійцям. Учасники ініціативної групи «Перетворюємо сміття на допомогу» своє прагнення підтримати військових об’єднали з бажанням дбати про чистоту навколишнього середовища. Активісти вже більше року закликають одеситів приносити їм макулатуру, пластик, використані батарейки тощо. Таким чином вони збирають вторинну сировину та здають її на переробку. Всі вторговані за це кошти учасники проекту передають на лікування військовослужбовців у Одеському шпиталі.

Кошти за вторсировину одесити переказують на лікування військових
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Ідея проекту виникла у Анни та Наталі Михайленко, відомих в Одесі своїми численними патріотичними акціями. Коли сестрам одного разу частково не вистачало грошей на організацію Маршу у вишиванках, вони вирішили здати макулатуру, яка припадала пилюкою у підвалі. Після цього Анна Михайленко помітила, що у неї на роботі теж збирається багато використаного паперу, який ніхто не хоче вивозити.

«Я запитала, чи можна мені це вивезти, здати і гроші витратити на потреби військових. Вони сказали: «Аню, без питань», – розповідає одна із засновниць ініціативи.

Наразі команда «Перетворюємо сміття на допомогу» складається з п’яти людей. Вони уточнюють, що сміття – це звісно умовний термін. Учасники проекту вирішили не обмежуватися лише папером, тому збирають разом з одеситами ще й пластикові та скляні пляшки, кришки, бляшанки, батарейки, поліетилен тощо.

Активісти згадують, що перші виручені гроші віддавали на бензин знайомому волонтеру, який їздить з гуманітарною допомогою на схід України. Потім команда фінансово допомагала бійцю 28-ї механізованої бригади Олександру Голопотелюку, який лікувався у Одеському військовому шпиталі. Зараз вони підтримують зв’язок з родинами ще кількох поранених військових, а також співпрацюють зі шпитальними волонтерами.

Поєднати корисне з іншим корисним

Я не хочу лишати своїм дітям оці всі рештки сміття
Анна Михайленко

Анна Михайленко вважає, що у них вийшло поєднати корисне з іншим корисним. «Так, спочатку я думала, що будемо просто здавати сировину і гроші витрачати на потреби військових. Але потім почала дивитися відео на Youtube, читати статті про те, скільки часу це все розкладається. І я зрозуміла, що це величезна проблема. Я не хочу лишати своїм дітям оці всі банки, рештки сміття», – каже дівчина.

Учасник проекту Сергій Сібов має досвід збору вторинної сировини. Він займався цим і до проекту, але з радістю доєднався до ініціативи дівчат. Хлопець розповідає, що кожний різновид сміття вони відвозять до відповідної бази прийому. Щодо батарейок, то їх активісти відправляють на переробку аж до Львова. «У людей бізнес такий – збирати сировину. Ми допомагаємо і її привозимо. Тому чим більше ми привозимо, тим більше вони раді», – говорить Сергій Сібов.

Виходить два в одному: і допомога землі, і допомога людям
Ігор Махтієнко

Щонеділі у центрі міста відбувається збір вторинної сировини, яку можуть принести всі охочі. У ініціативи вже є і постійні прихильники. Наприклад, одесит Ігор Махтієнко регулярно привозить команді проекту пляшки, кришечки тощо. На його думку, держава жодним чином не сприяє поширенню такої практики, як сортування відходів, а ось хлопці та дівчата з цим допомагають. «Сам возити та здавати сміття, я б не став, мабуть. А от коли є такі чудові активісти, то виходить два в одному: і допомога землі, і допомога людям», – вважає він.

Багато людей приєднується до ініціативи разом з дітьми. За словами учасників збору сировини для переробки, це виховує одночасно і екологічну відповідальність, і патріотизм.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG