Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко і уряд мають робити реформи ще швидше (світова преса)


«Україна не може дозволити собі, щоб на Заході думали, що вона проводить реформи повільно, бо у США та Європи зникне бажання допомагати»

У світовій пресі читаємо про найголовніші виклики, перед якими постає Україна в році, що почався, і що Київ просто не може більше гаяти часу, бо це розчаровує українське суспільство. Також є публікації про те, що Україна має достатньо газу в сховищах і не буде купувати його в Росії за цінами, вищими від тих, які встановились нині в Європі. І також пишуть про те, що фільм «Зима у вогні» режисера Євгена Афінеєвського претендує на «Оскара» в категорії «найкраща документальна стрічка».

Колишній посол США в Києві, а нині провідний експерт американського Інституту Брукінґса Стівен Пайфер пише про виклики перед Україною у 2016 році. І серед цих викликів найголовнішими є два: перший – російські зусилля можуть використати у неврегульованому конфлікті на Донбасі для дестабілізації усієї України, а другий – втілення надзвичайно потрібних економічних реформ.

«Для того, щоб стати успішною європейською державою, керівництво України повинно вирішувати ці дві проблеми одночасно. А на тлі того, як Київ намагається зробити це, Захід може і повинен допомогти, але рівень підтримки з боку США та європейців буде залежати від глибини відданості Києва реформам», – пише Пайфер.

Щодо першого виклику, то Пайфер зауважує, що після активних бойових дій минулого літа, восени обидві сторони дотримувались перемир’я, але все ж ключові положення «Мінська-2» все ще не виконані. У той час, як увага Москви переключилась на Сирію, все ще не є очевидним, що Кремль прагне вирішення конфлікту на сході України, а не хоче тримати цю рану відкритою з тим, щоб мати важіль постійного тиску на Київ.

«На жаль, Донбас, як виглядає, залишатиметься замороженим чи не цілком замороженим конфліктом ще впродовж певного часу», – пише Пайфер.

І все ж, Україна повинна зробити все для втілення ключових елементів «Мінська». «Це б дозволило покласти вину за провал «Мінська» на сепаратистів та тих, хто підтримує їх у Москві. Серед іншого, це було б ключовим моментом для продовження європейської підтримки санкціями проти Росії», – пише автор.

Щодо другого виклику – прискорення реформ, то Пайфер зауважив, що Київ уже вдався до важливих кроків навіть за важких умов. «Але президент Петро Порошенко та його уряд мають зробити більше, і вони повинні робити все швидше», – пише автор.

Серед таких кроків Пайфер називає реформи держслужби, економічну дерегуляцію, приватизацію державних підприємств, подальші кроки до побудови конкурентного й прозорого енергетичного сектору – водночас варто уникати популістських кроків, які держбюджет просто не витримає.

«Прискорення реформ враховує також рішучіші зусилля з викорінення корупції», – зауважує Пайфер.

Якщо не буде поступу вперед у цих питання, тоді українська громадськість більше буде розчаровуватися, на що вказують вже певні соціологічні опитування. «І Україна не може дозволити собі, щоб на Заході думали, що вона проводить реформи повільно, бо у США та Європи зникне бажання допомагати», – пише Пайфер.

Сайт англомовного українського телеканалу Ukraine Today пише про заяву прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, що Україна має достатньо запасів газу і не буде його купувати за ціною 212 доларів за тисячу кубометрів, яку пропонує російський «Газпром».

Нині ціна газу на європейському ринку становить 170 доларів за тисячу кубометрів.

Маючи достатньо запасів газу у своїх сховищах, а також отримуючи реверсний газ з Європейського союзу, Київ може взагалі обійтися без російського газового імпорту.

«Нині десть приблизно 13 мільярдів кубометрів газу є в українських підземних сховищах. Це на 2,3 мільярда кубічних метрів більше порівняно з минулим роком», – заявив український прем’єр.

«Ми запаслися достатніми об’ємами газу», – додав Яценюк.

Він також зазначив, що Україна не купувала газ у Росії. «Ми не купуємо російський газ, бо ми отримуємо його за нижчими цінами з Європейського союзу», – сказав Яценюк.

Інтернет видання Accuracy in Media опублікувало статтю під назвою «Україна все ще бореться за свободу».

Власне, це, радше, огляд фільму голлівудського режисера Євгена Афінеєвського «Зима у вогні», який нині претендує на звання «найкращого документального фільму» в цьогорічному відборі претендентів на «Оскара» Американської кіноакадемії.

«Зима у вогні» є розповіддю про спротив колишньої радянської республіки спробам інкорпорувати її в нову російську імперію, натомість прагне стати частиною вільного світу», – читаємо в статі. «Це історія, завершення якої все ще незрозуміле», – говорить видання.

Євген Афінеєвський народився в Росії, але наразі не збирається туди повертатися, побоюючись за своє життя. Він емігрував до Ізраїлю, а потім переїхав до США, розповідає видання про режисера фільму.

У статті читаємо, що історія антирадянського/антиросійського протесту в Україні не має цілком щасливого завершення. Путін відповів на нього російським вторгненням в Україну.

Видання також шкодує, що підтримка нової України з боку американської адміністрації не є такою активною, на яку сподівались українці. Зокрема, автор картає Білий дім за небажання надавати українцям летальну зброю в конфлікті на сході України.

Також багато уваги у статті приділяється хвилі декомунізації і «ленінопаду» в Україні, яка прокотилася країною після Майдану.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG